Skip to main content

Algemeen beoefening

Teksten beoefening

Teksten voor de beoefening

In de traditie van Thich Nhat Hanh passen we verschillende meditatieve oefeningen toe. Niet alleen de zit- en loop- of wandelmeditatie, maar ook eten in aandacht, bewegingsoefeningen, buigingen, en nog meer. Op deze webpagina hebben we verschillende beschrijvingen van oefeningen opgenomen. Toegevoegd zijn teksten om voor te lezen en te inspireren: begeleide meditaties, soetra's,  gedichten. Ook liedjes en gatha's vind je hier.
Bij gebruik van deze teksten elders stellen we bronvermelding op prijs. 

Om de toepassing in de sangha's te vergemakkelijken is een selectie van deze teksten opgenomen in het SanghaWerkboek, dat je kunt bestellen in onze webshop.

Hieronder volgt een overzicht van alle teksten die je kunt downloaden in pdf. Het betreft de volgende categorien: Aandachtsoefeningen | Geleide meditaties | Dharmalezingen Thich Nhat Hanh in Nederlandse vertaling | Gedichten en brieven Thich Nhat Hanh in Nederlandse vertaling | Oefeningen voor bijeenkomsten | Liedjes en gatha's | Oefeningen voor kinderen | Oefeningen voor Moeder Aarde | Recitatieteksten | Sangha documenten | Soetra's | Vredesoefeningen.

Aandachtsoefeningen

Geleide meditaties

Dharmalezingen Thich Nhat Hanh

Gedichten en brieven Thich Nhat Hanh

Oefeningen voor bijeenkomsten

Liedjes en gatha's

Oefeningen voor kinderen

Oefeningen voor Moeder Aarde

Recitatieteksten

Sanghadocumenten

Soetra's & gebeden tot de Boeddha

Vredesoefeningen

Lees verder

Dana

Thay teachingDana (vrijgevigheid) heeft een lange geschiedenis in boeddhistische gemeenschappen, als een spirituele beoefening en als een manier om geld in te zamelen. Het onderricht wordt kosteloos gegeven, maar er is ondersteuning nodig voor hen die hun leven wijden aan het geven van onderricht in bewuste aandacht.

Dana is een gift, geschonken vanuit ons hart, in overeenstemming met ieders mogelijkheden en omstandigheden. Door middel van dana zorgen we ervoor dat de vruchten van de beoefening ook in de toekomst voor anderen toegankelijk zijn. Dana is een vrijwillige donatie die wordt gegeven als blijk van waardering voor het onderricht en als bijdrage in de kosten van levensonderhoud van de leraar die geheel of gedeeltelijk afhankelijk is van de ontvangen dana. 

Mindfulness beoefenen - Leven in aandacht

boeddha en bloemstukjeMindfulness, volle aandacht, betekent dat we ons op elk moment bewust zijn van wat zich in en om ons heen afspeelt. Dit helpt ons om in contact te komen met de wonderen van het leven in het hier en nu. Ons hart opent zich en is volkomen aanwezig in het huidige moment. Als we zo aanwezig zijn, kunnen we alles accepteren zoals het is. Veranderingen kunnen op een natuurlijke wijze plaatsvinden, zonder strijd en weerstand, want dat bezorgt ons gewoonlijk alleen maar meer lijden. Naast bewust ademhalen kunnen we ook loop- en zitmeditatie doen, met aandacht luisteren en spreken, werken of gewoon glimlachen.

Thuiskomen in het hier en nu

Door meditatie kunnen we onze concentratie verbeteren en leren we om alle handelingen in ons dagelijks leven bewust en aandachtig uit te voeren. We kunnen zo lopen dat we met iedere stap thuiskomen, in het hier en nu zijn – en niet alleen lopen om ergens aan te komen. We oefenen om volledig aanwezig te zijn in ieder moment. Dat kan altijd en overal: als we e-mails beantwoorden, surfen op internet, de was opvouwen, autorijden en douchen of tijdens afspraken en vergaderingen. Zie enkele voorbeelden van basisoefeningen.

Samen oefenen

Samen oefenen gaat vaak makkelijker dan alleen. De energie van groepsmeditatie is sterker en de inzichten en ervaringen van anderen helpen je verder. Dit noemen we ‘dharmadelen’, een belangrijk kenmerk van onze beoefening. Dus sluit je aan bij een sangha of neem regelmatig deel aan een retraite of een Dag van Aandacht. Er zijn verspreid over Nederland en Vlaanderen veel sangha's waarbij je je kunt aansluiten. Ook tijdens verdiepingsdagen en retraites kun je samen mediteren, van de stilte genieten en luisteren naar inspirerende lezingen. Raadpleeg hiervoor onze Agenda.

Leven vanuit de Vijf Aandachtsoefeningen

Onze leraar Thich Nhat Hanh heeft de Vijf Aandachtsoefeningen ontwikkeld als leidraad, als universele ethische regels, waarmee we ons leven en onze beoefening richting kunnen geven. Je kunt de Vijf Aandachtsoefeningen tijdens een (grotere) retraite aannemen. Maar ook zonder dat kun je deze oefeningen regelmatig lezen, alleen of samen je met je sangha, om je beoefening te voeden.

Luister wat dharmaleraar Eveline Beumkes zegt over mindfulness (2017):

Lees verder