Skip to main content

Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh, onze leraar

Thay Teaching whiteboard chineseThich Nhat Hanh is boeddhistische monnik, dichter en vredesactivist, afkomstig uit Vietnam. Hij is geboren in 1926 en op 16-jarige leeftijd ingetreden in een klooster in Hué. Thây (aanspreektitel voor leraar) is de spiritueel leraar en leider van de internationale Plum Village-gemeenschap, die in 1982 van start ging met de vestiging van het klooster en meditatiecentrum Plum Village in Zuid-Frankrijk. Andere kloosters en instituten volgden snel, waarvan drie in de Verenigde Staten en één in Duitsland, het European Institute of Applied Buddhism (EIAB)). Daarnaast zijn er centra opgericht in Hongkong (AIAB) en in Thailand en recent een nieuw klooster in Frankrijk.

Vernieuwende boeddhistische leraar

Al op jonge leeftijd was Thich Nhat Hanh een vernieuwende en populaire boeddhistische leraar in zijn thuisland Vietnam. Het was zijn missie om het boeddhisme dichterbij het dagelijks leven te brengen en midden in de maatschappij. Maar hij stond ook open voor westerse literatuur en hij verwerkte wetenschappelijke inzichten in zijn onderricht.
Tijdens de oorlog in Vietnam organiseerde hij samen met andere monniken, nonnen en leken-beoefenaars op grote schaal hulpacties voor de getroffen bevolking in de door bombardementen verwoeste dorpen. Mindfulness gaf hun de kracht om met al het lijden om hen heen om te gaan.

Vredesactivist

In de jaren jaren zestig van de vorige eeuw ging Thich Nhat Hanh naar de Verenigde Staten en Europa om voor een wapenstilstand en de start van vredesbesprekingen te pleiten. In de VS ontmoette hij de burgerrechtenactivist Martin Luther King jr. met wie hij een gevoel van diepe verbondenheid ervoer. Samen zagen ze het belang in van spirituele gemeenschap, van broeder- en zusterschap, over religieuze grenzen heen. Thich Nhat Hanh leidde later in Parijs de boeddhistische vredesdelegatie tijdens de vredesonderhandelingen. Toen de oorlog voorbij was mocht hij van de Vietnamese autoriteiten niet meer terugkeren en vestigde hij zich als balling in Frankrijk. Vooral sinds de stichting van Plum Village werd Thây steeds bekender als spiritueel leraar.

Boeddhisme naar het westen

Thich Nhat Hanh heeft een belangrijke bijdrage geleverd om het boeddhisme toegankelijk te maken voor de westerse wereld. Hij vertaalde de boeddhistische wijsheid naar praktische adviezen voor het dagelijks leven. Mindfulness, volle aandacht, is het middel dat ons helpt onze liefde en compassie te vergroten. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving en voor de wereld. Tot op hoge leeftijd gaf Thich Nhat Hanh over de hele wereld lezingen en leidde hij goed bezochte retraites in en buiten de Plum Village-kloosters. Zijn lezingen verschenen in meer dan 100 boeken en veel van zijn boeken zijn in meerdere talen vertaald. In de Nederlandse taal zijn meer dan dan 60 boeken van Thich Nhat Hanh beschikbaar. Op onze website vind je een compleet overzicht van de beschikbare Nederlandse boeken. Daarnaast schreef Thây gedichten en maakte hij vele prachtige kalligrafieën.

Gezondheidstoestand

In november 2014 heeft Thich Nhat Hanh een zware hersenbloeding gekregen. Nog altijd is hij hiervan herstellende. Hij heeft een halfzijdige verlamming en kan vrijwel niet praten. Na een langdurige revalidatie, o.a. een half jaar in een revalidatiekliniek in San Francisco in de VS, is Thich Nhat Hanh thuisgekomen in zijn geliefde Plum Village. Sinds begin 2017 verbleef Thay in het nieuwe klooster in Thailand, Thai Plum Village. In de loop van 2018 is hij naar zijn 'root temple' in Hué in Vietnam gegaan voor 'zijn laatste dagen'. Op 22 januari 2022 is Thay vredig ingeslapen in zijn root tempel in Vietnam. De herdenkingsceremonies werden online uitgezonden en door velen bijgewoond vanuit de hele wereld.

Lees meer:

Zie ook:

A Cloud Never Dies, biografische documentaire over zenmeester Thich Nhat Hanh, verteld door Peter Coyote, april 2022.

Tegenover geweld, angst en discriminatie laat Thich Nhat Hanh's moedige pad van geëngageerde actie zien hoe inzicht, gemeenschap en een diep verlangen om de wereld te dienen hoop, vrede en een weg vooruit kunnen bieden voor miljoenen.

De boeddhistische leer van Thich Nhat Hanh

TNH PeaceHet boeddhisme biedt ons diepe wijsheden die onze beoefening van mindfulness kunnen verdiepen en verrijken. Ze helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen te begrijpen. Het boeddhisme leert ons wat het betekent om werkelijk te leven. Door meditatie en mindfulness ontdekken we manieren om met de problemen van het leven - ons eigen lijden en dat van de wereld - om te gaan en het pad van liefde en begrip te volgen. 

Onze leraar Thich Nhat Hanh heeft zijn hele leven besteed aan het overdragen van de leer van de Boeddha, de Dharma geheten. Tot op zeer hoge leeftijd gaf hij overal op de wereld lezingen (dharmatalks) tijdens retraites. Zijn gedachtegoed is gebaseerd op studie van de oudste boeddhistische teksten, verrijkt met actuele inzichten uit wetenschap en filosofie. Het is een omvangrijk en rijk gedachtegoed, dat is neergelegd in tal van boeken, tijdschriftartikelen en films. Veel boeken zijn in het Nederlands vertaald. Zie ons boekenoverzicht.
Kort gezegd is de boeddhistische leer van Thich Nhat Hanh sterk gericht op het dagelijks leven, in het gezin, in relaties en in de maatschappij. Hoe we daarin steeds meer kunnen leven vanuit liefde en begrip. Het is een heel praktische vorm van boeddhisme, door hem ook toegepast of geëngageerd boeddhisme genoemd.

Plum Village online

Er zijn veel dharmatalks van Thich Nhat Hanh bewaard gebleven op YouTube. Ook hebben we op deze website enkele in het Nederlands vertaalde lezingen van onze leraar en inspirator.
Inmiddels treden vele dharmaleraren in het voetspoor van Thich Nhat Hanh, zowel leken als kloosterlingen. Tijdens retraites en dagen van aandacht verzorgen zij lezingen en brengen daarbij hun eigen, nieuwe accenten aan. Deze lezingen kun je bekijken op Plum Village Online, het  YouTube kanaal van de internationale Plum Village Community for Engaged Buddhism. 

Verdiepingsprogramma in Nederland en Vlaanderen

Stichting Leven in Aandacht organiseert in Nederland en Vlaanderen verdiepingsdagen en (weekend)retraites. Deze hebben tot doel mensen de gelegenheid te geven hun mindfulness beoefening te verdiepen met kennis en inzichten uit de boeddhistische leer van Thich Nhat Hanh. Dat is geen theoretische kennis, maar altijd gerelateerd aan toepassing in het dagelijks leven: thuis, in je omgeving en in de maatschappij. De stichting werkt hierbij samen met leken dharmaleraren uit Nederland en Vlaanderen. Ook worden meerdere malen per jaar monniken en nonnen uitgenodigd om retraites en Dagen van Aandacht te begeleiden. Bekijk hier de agenda van het verdiepingsprogramma.

Nederlandse dharmalezingen

StichtinLeven in Aandacht heeft inmiddels ook een eigen YouTube kanaal met daarop een aantal lezingen van Nederlandse dharmaleraren, monniken en nonnen van het hoofdklooster  in Zuid-Frankrijk Plum Village en van het klooster in Duitsland, het EIAB. Hieronder een lezing van broeder Phap Xa en zuster Jina (Chan Dieu Nghiem), beide opgenomen tijdens retraites in 2018.

Meer dharmatalks

You Tube Leven in Aandacht

Lees meer