Skip to main content

Plum Village centra

 

Plum Village - Frankrijk

plum villagePlum Village is het hoofdklooster van de internationale boeddhistische gemeenschap die door Thich Nhat Hanh werd gesticht in 1982. Hiermee realiseerde hij zijn droom: het scheppen van een heilzame, voedende omgeving waar mensen kunnen oefenen om in harmonie met elkaar en met de Aarde te leven. Plum Village ligt in het plaatsje Thenac, in de omgeving van Bergerac, Zuid-Frankrijk. In de loop van de jaren werd het kloostercomplex uitgebreid met diverse hamlets (vestigingen) in verschillende dorpjes in de omgeving.

Plum Village (pruimendorp) is genoemd naar de pruimenboomgaarden die rondom de kloosters zijn aangeplant.

In Plum Village worden vrijwel het hele jaar rond retraites gegeven. Duizenden mensen van over de hele wereld nemen hieraan deel. Vooral de zomerretraite is geliefd. Engels, Frans en Vietnamees zijn de hoofdtalen.

Zomerretraite

De jaarlijkse zomerretraite (Zomer Opening) is in juli. Het accent ligt op aandachtig leren zijn in het dagelijks leven. Ook kinderen zijn bij deze retraite van harte welkom. Voor hen is er een apart programma. De capaciteit van de binnenaccommodaties in Plum Village is beperkt. Er is echter volop gelegenheid om te kamperen.

Retraites in lente, herfst en winter

In het voorjaar en in de herfst zijn er langlopende retraites waar mensen welkom zijn voor een verblijf van een week of meer. De jaarlijkse 3-maanden winterretraite in de winter staat open voor zowel kloosterlingen als leken. Honderden leken komen hier hun beoefening verdiepen. Ze leven sober en harmonieus mee met de kloostergemeenschap en volgen de dagelijkse lezingen.

Intreden als monnik of non

Op de website van Plum Village is uitgebreide informatie te vinden hoe je kunt intreden als monnik of non. Een nieuwe mogelijkheid is het vijfjarenprogramma voor jongeren tot 32 jaar. Dit programma biedt de mogelijkheid vijf jaar te leven als een monnik of non in de dagelijkse sfeer van mindfulness en broeder- en zusterschap. Na vijf jaar kun je besluiten weer de maatschappij in te gaan of de volledige wijding tot non of monnik te ondergaan. Lees meer

Happy Farm

Door een aantal leken die langdurig in Plum Village leven en monniken is een biologische groente- en fruitkwekerij opgezet, de Happy Farm. Ze kweken biologische groenten en fruit voor de maaltijden in het klooster. Jaarlijks wordt hier een grote retraite gegeven over ecologie en mindful living die door veel jongeren wordt bezocht. Je kunt ook op andere tijden in het jaar mee komen werken en leven.

Lees verder

Korte films over Plum Village (2016, Hong Kong Television Network (HKTV)

EIAB - Duitsland

Ashoka building the EIABHet European Institute of Applied Buddhism (EIAB) ligt in de Duitse plaats Waldbröl, 70 km ten oosten van Keulen. Het instituut is in 2008 door Thich Nhat Hanh opgericht voor de studie en beoefening van boeddhisme en meditatie, toegesneden op de toepassing in het dagelijkse leven. In het EIAB leven ca 40 monniken en nonnen, van diverse nationaliteiten. Cursussen en retraites vinden plaats in de aandachtige sfeer van het kloosterleven.

Cursusaanbod

Het EIAB wil met zijn cursusaanbod individuen, stellen, gezinnen. jongeren en andere doelgroepen helpen de wijsheid van het boedhisme toe te passen in hun dagelijks leven en in de maatschappij. De cursussen in het EIAB zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht geloof en overtuiging, of ervaring met meditatie. De cursustaal in het EIAB is meest Duits, soms Engels. Voor het volledige programma van het EIAB en voor meer informatie (Duits of Engels) zie de website van het EIAB.

Interreligieuze dialoog

Het EIAB wil meehelpen een interreligieuze dialoog op lokaal en internationaal op gang te brengen, en wil bijdragen aan de ontwikkeling van een mondiale ethiek.

Meeleven in het klooster

Gasten zijn altijd welkom om enkele dagen te logeren en deel te nemen aan het kloosterleven. Logeren kan voor een of twee weken of een weekend, waarbij je het beste op vrijdag kunt arriveren. Voor een verblijf langer dan twee weken wordt gevraagd een schriftelijk verzoek in te dienen met je motivatie. We zijn erg blij met vrienden die voor langere periodes met ons willen praktiseren, maar de sangha kan de de beslissing hierover pas nemen, nadat je twee weken bij ons in het EIAB geweest bent. We baseren onze beslissing op je mogelijkheden in harmonie met de sangha te leven en je betrokkenheid en inzet in de beoefening. In het EIAB zijn 2-, 3- en 4-persoonskamers aanwezig. Er zijn wastafels op de kamers. Toiletten en douches op de gang. Meenemen: slaapzak of beddegoed (kussens en dekbedden aanwezig). Handdoeken ook zelf meenemen. Prijs: Het EIAB rekent een prijs van €65 per nacht op een 3-4-persoonskamer (situatie najaar 2017).

Nederlandstalige retraite

Sinds 2010 is er ieder jaar een grote Nederlandstalige retraite in het EIAB. Tot 2014 met Thich Nhat Hanh, vanaf 2015 met senior dharmaleraren in deze traditie. Voor kinderen, tieners en jongeren (tot 35 jaar) zijn er aparte programma's. 

Lees verder


Kloosters andere landen

Naast Plum Village en het EIAB zijn er nog acht mindfulness oefencentra annex boeddhistische kloosters in de traditie van Thich Nhat Hanh verspreid over de wereld. Je kunt ze bezoeken als je op reis bent. Vrijwel overal kun je deelnemen aan retraites of verblijven en meeleven met de nonnen en monniken. Informatie hierover vind je op de eigen websites van deze centra. Aanmelden vooraf is vaak gewenst.

Europa, Frankrijk

maison de linspirMaison de L'Inspir, Villeneuve-sur-Bellot 

Maison de l'Inspir is dit jaar (2019) verhuisd. De nieuwe vestiging is in de buurt van het Healing Spring klooster in Verdelot dat in 2018 vanuit Plum Village werd opgezet en is bestemd voor monniken. Maison de l'Inspir wordt bewoond door nonnen. Voor meer informatie zie de blog.

Healing Spring MonasteryHealing Spring klooster, Verdelot

In oktober 2018 is een nieuw mindfulness oefencentrum annex boeddhistisch klooster geopend in Frankrijk, 90 km ten oosten van Parijs. Het is een voormailig katholiek klooster gelegen in een mooi landelijke gebied bij het dorpje Verdelot. Het wordt bewoond door ca 20 monniken. Er worden diverse retraites aangeboden. 

Verenigde Staten

Deer Park Monastery3Deer Park Klooster, Californie

Deer Park Monastery werd het eerst gesticht, in 2000. Het ligt in Escondido in het zuiden van Californië, in een mooi bergachtig gebied. Het is een groot klooster en trekt veel bezoekers. Zie voor meer informatie de website.  Het klooster is ook bekend van zijn ecologische benadering. Om meer aandacht te besteden aan klimaatverandering vanuit boeddhistische optiek werd een aparte organisatie opgezet: One Earth Sangha.

blue cliff 2Blue Cliff Klooster, New York

Dit klooster werd gesticht in 2007 door Thich Nhat Hanh. Het is gelegen in de groene Hudsonvallei in de staat New York. Zie voor meer informatie de website.

 

magnolia grove

Magnolia Grove Klooster, Missisippi

Magnolia Grove Monastery in Batesville, Mississippi, is een klooster en een oefencentrum voor leken. Momenteel wordt geld ingezameld voor een verblijf voor monniken. Zie voor meer informatie de website.

Azie

LotusPondTempleAIAB in Hongkong

Het Asian Institute for Applied Buddhism (AIAB) in Hongkong werd op 1 mei 2011 door Thich Nhat Hanh geopend. Het instituut heeft dezelfde doelstelling als het EIAB in Duitsland: het is een centrum voor studie van het toegepast boeddhisme en beoefening in de traditie van zenleraar Thich Nhat Hanh en Plum Village. Meer info op de website.

thai plumvillageThai Plum Village

Dit nieuwe klooster is gelegen in de provincie Nakhon Ratchasima op 260 km van Bangkok.
Voor meer informatie over Thai Plum Village, ga naar de website.

Australië

Nhap Luu AustraliaNhap Luu Klooster

In Beaufort, Victoria. Dit is nog een klein klooster in opbouw. Er wonen enkele nonnen. Voor meer informatie, ga naar de website (Engels gedeelte).