Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Zijn we onze gedachten? - Leergang het Achtvoudige Pad

Tijdstip
03 Maa 2018 10:00 tot 03 Maa 2018 16:00
Locatie
Int.Theosofisch Centrum, Naarden Meentweg 9, 1411 GR Naarden, Nederland
Beschrijving

Derde verdiepingsdag in de Leergang Boeddhisme 2018 'Het Achtvudige Pad'. Op deze dag behandelt dharmaleraar Hilly Bol 'Juist Denken'. 

De Vier Edele Waarheden en het Edele Achtvoudige Pad vormen de kern van de boeddhistische leer. Ze getuigen van de diepe wijsheid van de Boeddha en hebben nog altijd grote waarde. Ook voor het huidige modern leven. In deze serie van negen studiedagen worden de Vier Edele Waarheden en het Achtvoudige Pad stap voor stap behandeld. De dagen worden begeleid door dharmaleraren en seniorleden van de Orde van Interzijn. Je bent welkom om de hele serie te volgen, maar de dagen zijn ook afzonderlijk te volgen.

Alle data en onderwerpen Leergang Boeddhisme 2018 'Het Achtvoudige Pad' 

  • 13 januari de Vier Edele Waarheden door Marjolijn van Leeuwen
  • 3 februari: Juist Inzicht door Francoise Pottier
  • 3 maart: Juist denken door Hilly Bol
  • 7 april: Juist spreken door Eveline Beumkes
  • 12 mei: Juist handelen door Marjolijn van Leeuwen
  • 16 juni: Juist levensonderhoud door Paula van Pijpen
  • 1 september: Juiste toewijding door Hilly Bol
  • 6 oktober: Juiste aandacht door Eveline Beumkes
  • 17 november: Juiste concentratie door Paula van Pijpen.

Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.
Programma: zit- en loopmeditatie, dharmalezing, delen, vraag en antwoord. De meditaties worden uitgevoerd volgens de traditie van zenmeester Thich Nhat Hanh en de Plum Village gemeenschap.

Hilly BolThema 3 maart: Juist denken door Hilly Bol

Ieder van ons kent het afdwalen in gedachten tijdens mediteren. Vaak worden we ons pas tijdens meditatie echt bewust van onze gedachten. Wat doen al die gedachten daar toch?  En wat is de rol van gedachtenpatronen als er emoties opkomen? In het Westen zijn we opgegroeid met “cogito, ergo sum”; “ik denk, dus ik ben, ik besta”. Gedachten staan in het centrum van ons bestaan. Als er in het boeddhisme gesproken wordt over ‘juist denken’ als onderdeel van het Achtvoudige pad, wat wordt daar dan mee bedoeld? We gaan de boeddhistische inzichten rond ‘juist denken’ samen verkennen op deze verdiepingsdag.

Voor wie? Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ bovenaan deze pagina. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd.

Deelnameprijs: € 25, inclusief koffie en thee, vegetarische broodmaaltijd. 
Reductieprijs voor studenten en mensen in gelijke inkomenssituaties: € 19. Na afloop kun je dana geven aan de leraar als dank voor het onderricht.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website. Zie de knop ‘Inschrijven’ onderaan deze aankondiging (vanaf november 2017). De inschrijving is definitief na betaling. Je kunt annuleren tot 2 weken voor de aanvang van de bijeenkomst. Je ontvangt dan de inschrijfkosten retour minus 25% administratiekosten. Het maximum aantal deelnemers is 40.

Contactinformatie