Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Mindfulness en creativiteit - Online retraite

Toen we rond 1990 met z'n zessen in Plum Village woonden, moedigde Thich Nhat Hanh ons aan om elke avond na het eten samen te zingen om de positieve zaden te voeden in onszelf en in elkaar. Hij stimuleerde ons ook om zelf liedjes te maken op grond van onze ervaringen. Zelf gaf hij daartoe het voorbeeld. Zo ben ik begonnen liedjes te schrijven rond de beoefening. Anderen hebben deze uitnodiging ook opgepakt en het aantal Plum Village-liedjes groeit nog steeds.

De aanmoediging die ik van Thich Nhat Hanh ontvangen heb - om mijn ervaring met de beoefening en de inzichten die daaruit voortvloeien langs creatieve weg tot uitdrukking te brengen - wil ik in dit weekend graag doorgeven. Ik ben er van overtuigd dat iedereen een liedje kan schrijven, ook als je het nooit gedaan hebt. Het is namelijk heel eenvoudig: één zin die recht uit je hart komt kan al een lied vormen!

Diepgaand in contact met het nu, kunnen we geraakt worden door de meest dagelijkse dingen: de vorm van een blad, de smaak van een slokje thee, het ruisen van de wind ... Iets wat ons eerst geheel ontging kan ons plots voorkomen als een wonder... De beleving van dat moment, of het inzicht wat er spontaan uit voortvloeit, kunnen we op een heel eigen manier uitdrukken - via woorden (gedicht, gatha, lied, verhaal), klanken (muziekinstrument, stem), beelden (tekening, collage, foto's, film), bewegingen (dans) of anderszins. Tijdens het weekend ben je vrij de expressievorm te kiezen die je op dat moment het meeste aanspreekt.

Natuurlijk zullen we dit weekend veel zingen. Ik zal een aantal liedjes delen die ik zelf geschreven heb en iets vertellen over de achtergrond ervan. Mindfulness, de oefening om met volle aandacht in het nu te zijn, is de rode draad die door het programma loopt. Ook als je geen ervaring hebt met meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh ben je van harte welkom om aan dit weekend deel te nemen.

In principe wordt verwacht dat je bij alle onderdelen van het programma aanwezig bent, omdat dit het gevoel van veiligheid in de groep ten goede komt en om elkaar te kunnen ondersteunen in ons creatieve proces. Mocht je een extra rustmoment nodig hebben, voel je vrij om dat te nemen!

eveline in vriendenhuisProgramma: het programma bestaat uit online onderdelen en off-periodes.  Download hier het programma

BegeleidingEveline Beumkes (foto), dharmaleraar in de traditie van Thich Nhat Hanh.  

Kosten: Je bijdrage kan zijn 50 - 75 - 100 euro, afhankelijk van het (gezins-)inkomen. 

Benodigdheden: Computer, laptop of IPad. We gebruiken het programma Zoom. Tevoren krijg je hiervoor instructies. Daarnaast schrijfmateriaal en eventueel een muziekinstrument en/of tekenspullen, als je hierover beschikt.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website vanaf 1 juli 2020. Zie de knop ‘Inschrijven’  helemaal onderaan deze aankondiging (verschijnt tzt). De inschrijving is definitief na betaling. Bij afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Evenement Eigenschappen

Startdatum 25-09-2020 18:00
Einddatum 27-09-2020 17:00
Registratie Startdatum 01-07-2020
Max. deelnemers 23
Ingeschreven 0
Aantal plaatsen 23
Prijs per persoon Variërend van 50 tot 100 euro
Locatie Online event

Locatie Kaart

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden