Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Meditatiedagen & Retraites

Stichting Leven in Aandacht organiseert meditatiedagen en retraites in Nederland en Vlaanderen - onder de noemer Verdiepingsprogramma. Alle activiteiten hebben de mindfulness traditie van Thich Nhat Hanh als basis. De dagen en weekends worden begeleid door ervaren beoefenaars, zoals Dharmaleraren en leden van de Orde van Interzijn

Al benieuwd naar ons programma voor 2019? Kijk hier 

Leegte, het wonder van interzijn - Verdiepingsdag 1/7

Tijdstip
12 Jan 2019 10:00 tot 12 Jan 2019 16:00
Locatie
Int.Theosofisch Centrum, Naarden Meentweg 9, 1411 GR Naarden, Nederland
Beschrijving

Wat is leven? En wat is sterven? Wat gebeurt er als we doodgaan? Deze vragen liggen in ieder van ons verborgen. Waar vinden we een antwoord op deze vragen? Thich Nhat Hanh heeft ons zeven concentraties, oefeningen om diep te kijken, overgedragen. Deze oefeningen maken ons wakker voor de werkelijkheid. Ze leren ons waarderen wat we allemaal al hebben, zodat we gelukkig kunnen zijn in het hier en nu. Ook schenken ze ons het inzicht dat we nodig hebben om de tijd die ons gegeven is te leren waarderen, om ons te verzoenen met degenen van wie we houden en om ons lijden in liefde en begrip te transformeren. Dat is de kunst van het leven.

Op 7 verdiepingsdagen in 2019 bespreken we telkens 1 concentratie. De dagen worden begeleid door dharmaleraren en seniorleden van de Orde van Interzijn. Je bent welkom om de hele serie te volgen, maar de dagen zijn ook afzonderlijk te volgen.

Data en onderwerpen Leergang Boeddhisme 2019  ‘De kunst van het leven’ 

  • 12 jan: 'Leegte: het wonder van interzijn'  door Eveline Beumkes
  • 9 feb: 'Kentekenloosheid: een wolk sterft nooit' door Hilly Bol
  • 9 maart: 'Strevenloosheid: rusten in God' door Marjolijn van Leeuwen
  • 13 april: 'Vergankelijkheid: nu is het moment' door Marjolijn van Leeuwen
  • 8 juni: 'Loslaten: transformatie en heling' door Tineke Spruytenburg
  • 21 sept: 'Begeerteloosheid: je hebt genoeg' door Jorieke Rijsenbilt
  • 19 okt: 'Nirvana is nu' door Hilly Bol.

Zaterdag 12 jan: 'Leegte: het wonder van interzijn'  door dharmaleraar Eveline Beumkes

Eveline Beumkes2016

Wie ben ik ... waar kom ik vandaan ... waar ga ik heen: vragen die we op onze levensweg tegen kunnen komen. In het boeddhisme worden we uitgenodigd zelf op onderzoek te gaan. Door mindfulness en concentratie te ontwikkelen groeit ons vermogen om de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn. Het diepste inzicht in het boeddhisme is het besef dat al wat is 'leeg' is van een afgescheiden zelf. Niets staat op zich, alles dankt zijn bestaan aan al het andere. Thich Nhat Hanh spreekt van het wonder van 'inter-zijn'. Hier zullen wij op deze dag samen bij stilstaan.

Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur. 

Programma: Het onderwerp van deze verdiepingsdag wordt behandeld in een lezing. We bespreken het thema met elkaar in kleine groepen. En vragen kunnen worden voorgelegd in een Vraag & Antwoord sessie, Daarnaast is deze dag ook een dag van aandacht, rust en stilte. We beoefenen zit- en loopmeditatie (buiten) en eten gedeeltelijk in stilte. 

Voor wie? Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Locatie en vervoer: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ bovenaan deze pagina. Daar staat ook een routebeschrijving bij. Een  carpoollijst wordt tevoren toegestuurd zodat je een afspraak kunt maken om mee te rijden.
Liever met OV? Op het inschrijfformulier kun je aangeven dat je opgehaald wilt worden van het station Naarden-Bussum.

Deelnameprijs: € 30, inclusief koffie en thee, en een eenvoudige vegetarische broodmaaltijd. 
Reductieprijs voor studenten en mensen in gelijke inkomenssituaties: € 22,50. Na afloop wordt Dana gevraagd voor de leraar als dank voor het onderricht en bijdrage aan haar levensonderhoud.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website en start rond 1 november. Zie de knop ‘Inschrijven’ onderaan deze aankondiging. De inschrijving is definitief na betaling. Je kunt annuleren tot 2 weken voor de aanvang van de bijeenkomst. Je ontvangt dan 75% van de inschrijfkosten retour.

Speciaal aanbod: voor mensen die tenminste 4 verdiepingsdagen boeken vóór 10 januari 2019 ligt het boek ‘Leven’ van Thich Nhat Hanh klaar op onze boekentafel voor de kortingsprijs van € 9,50.

* Het boek 'The Art of Living' van Thich Nhat Hanh verscheen in 2017. In 2018 is het in vertaling uitgekomen onder de titel 'Leven'. Je kunt dit boek hier bekijken en bestellen bij bol.com

Contactinformatie
E-mailadres:
 

Er zijn ruim 70 meditatiegroepen. Zoek een groep (sangha) bij jou in de buurt

homepage image placeholder