Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Mindfulness en creativiteit - Retraiteweekend met Eveline Beumkes

Van 25 09 2020 18:00 tot 27 09 2020 17:00
Geplaatst door Webteam LIA
Categorieën: Verdiepingsprogramma LIA
Gezien: 153

Beschrijving

Zingen en creativiteit als beoefening

Toen we rond 1990 met z'n zessen in Plum Village woonden, moedigde Thich Nhat Hanh ons aan om elke dag na het eten samen te zingen ... om de onderlinge harmonie te bevorderen en de positieve zaadjes water te geven in onszelf en in elkaar. Hij stimuleerde ons ook om zelf liedjes te maken omdat veel bestaande liedjes juist de onheilzame zaadjes in ons voeden. Zo ben ik in die tijd begonnen liedjes te schrijven rond de beoefening. In de loop der jaren is deze uitnodiging door vele leerlingen opgepakt en de grote verzameling mindfulness-liedjes waar we nu uit kunnen putten is daarvan het resultaat. Zelf heeft Thich Nhat Hanh ook een aantal liedjes geschreven.

Mindfulness is naar mijn idee een onuitputtelijke bron van inspiratie. Wanneer we diepgaand in contact met het nu zijn, kunnen we geraakt worden door de meest dagelijkse dingen: de vorm van een blad, de smaak van een slokje thee, het ruisen van de wind ... Iets wat ons eerst ontging kan ons plots voorkomen als een wonder ... De beleving van dat moment, of het inzicht wat er spontaan uit voortvloeit, kunnen we op een heel eigen manier uitdrukken - via woorden (gedicht, lied, verhaal), klanken (muziekinstrument, stem), beelden (tekening, collage, foto's, film), bewegingen (dans) en op nog veel meer manieren.

De aanmoediging die ik zelf van Thich Nhat Hanh ontvangen heb, om de ervaringen en inzichten die mindfulness brengt langs creatieve weg tot uitdrukking te brengen, wil ik in dit weekend graag verder doorgeven - in de eerste plaats op het gebied van het maken van liedjes. Ik ben er van overtuigd dat iedereen een liedje kan schrijven, ook als je het nooit gedaan hebt. Het is namelijk heel eenvoudig: één zin die recht uit je hart komt kan al een lied vormen! Voel je echter vrij om tijdens het weekend de expressievorm te kiezen die je op dat moment het meest aanspreekt. Zo kun je bv. ook iets maken van wat je in het bos vindt.

Natuurlijk zullen we dit weekend veel zingen: oude liedjes en nieuwe liedjes. Ook zal ik over de achtergrond vertellen van een aantal liedjes die ik zelf geschreven heb: hoe ze tot stand gekomen zijn en wat de connectie is met wat Thay ons leert. De basis van het programma wordt gevormd door zitmeditatie, loopmeditatie, eetmeditatie en 'total relaxation'. Ook als je nog geen ervaring hebt met meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh ben je van harte welkom aan dit weekend deel te nemen. Waar mogelijk zal ik de beoefening aan de hand van liedjes uitleggen.

eveline in vriendenhuisBegeleiding: door Eveline Beumkes (foto), dharmaleraar in de traditie van Thich Nhat Hanh. Zie voor meer info: www.mindfulcommuniceren.nl 

Tijdstip: vrijdag 25 september 18:00 uur tot zondag 27 september 17:00 uur. Je bent vrijdag welkom vanaf 16 uur. Zondag stopt het programma om 16 uur. Na opruimen en schoonmaak zijn we uiterlijk 17 uur klaar om te vertrekken.

Locatie: Centrum Bosoord, Hoofdweg 109, 7371 GE Loenen. Meer praktische info over Bosoord.

Deelnameprijs: Het A tarief bedraagt 240 euro. B tarief, voor studenten en mensen met een beperkt inkomen, 175 euro.  Dit is all-in, inclusief vergoeding voor de leraar. Er zijn enkele 1-persoonskamers beschikbaar. Deze kosten 25 euro extra. Een linnenpakket (lakens, handdoeken) kost 7 euro extra.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website vanaf 1 juni 2020. Zie de knop ‘Inschrijven’ bovenaan deze aankondiging (verschijnt tzt). De inschrijving is definitief na betaling. 
Bij afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Locatie informatie


Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden