Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

De Vijf Aandachtsoefeningen - verdiepingsdag 1/5

Van 13 09 2020 09:30 tot 13 09 2020 17:00
Geplaatst door Cilia Galesloot
Categorieën: Verdiepingsprogramma LIA
Gezien: 277

Beschrijving

De Vijf Aandachtsoefeningen zijn een concrete manier om met liefdevolle aandacht (mindfulness) te leven.  Ze helpen ons om ons bewustzijn van lijden te vertalen in voedend, helend en beschermend handelen, in al ons doen en laten – ons denken, spreken en handelen.  Ze zijn een prachtige weergave van de leringen van de Boeddha en de inzichten van Thich Nhat Hanh.  Tegelijk hebben ze een universele spirituele natuur en bieden ons een niet-sektarisch pad van oefening aan dat toegankelijk is voor alle mensen.

Hoe passen we de Vijf Aandachtsoefeningen toe in ons dagelijks leven?  Op een retraite is het allemaal helder en kan het zo gemakkelijk lijken.  Thuis kunnen we dat vaak anders ervaren. Erover delen en samen oefenen helpt de oefeningen dieper te wortelen in ons dagelijks leven.  Door ze te bestuderen zien we steeds helderder hoe elke zin van de oefeningen nieuwe deuren opent op het pad van leven in aandacht. 

Op vijf verdiepingsdagen staat per dag één Aandachtsoefening centraal.  Je bent van harte uitgenodigd om alle vijf de dagen met ons te oefenen, maar je kan ook één of meerdere dagen komen.

Data en tijden;  De dagen vinden  plaats, op zondagen in het najaar en winter van 2020-2021. Start 0m 9.30 uur en einde om 17.00 uur. De laatste keer beginnen we op zaterdagmiddag om 15 uur, blijven we slapen en gaan verder tot aan de lunch met de 5de  Aandachtsoefening. Na de lunch, op zondag 28 februari 2021 is het mogelijk om deel te nemers om de Vijf Aandachtsoefeningen aan te nemen in een ceremonie die wordt begeleid door dharmaleraar Tineke Spruytenburg. 

  • 13 september 2020 - 1e Aandachtsoefening: Eerbied voor het leven
  • 25 oktober 2020 - 2e Aandachtsoefening: Werkelijk geluk
  • 6 december 2020: 3e Aandahctsoefening:  Ware liefde
  • 10 januari 2021: 4e Aandachtsoefening: Liefdevol spreken en aandachtig luisteren
  • 27-28 feb 2021: 5e Aandachtsoefening: Heling en Voeding en zondag: Ceremonie Overdracht

Extra optie:  Voor mensen die dit prettig vinden is er de mogelijkheid om bij de eerste vier verdiepingsdagen al op zaterdagavond (om 19 uur) aan te komen en te blijven slapen.  Om 20 uur kunnen we dan genieten van een gezamenlijke meditatie en een diepe ontspanningsoefening. Op zondagmorgen beginnen we met een gezamenlijke zitmeditatie.  Voor ontbijt wordt gezorgd. 

Locatie: Vriendenhuis Nooitgedacht in Tricht (bij Geldermalsen). Middelweg 45, 4196 JG  Tricht. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd. Het Vriendenhuis heeft alleen meer-persoons slaapkamers. 
Op de zondagen wordt voor een lunch gezorgd.  Op zaterdagavond 27 februari wordt er ook voor avondeten gezorgd.

Voor wie? De verdiepingsdagen zijn bedoeld voor iedereen die bekend is met de Aandachtsoefeningen en die samen met anderen zijn/haar beoefening daarmee wil verrijken en verdiepen. Het maakt niet uit of je de Vijf Aandachtsoefeningen hebt aangenomen of niet.

Programma: In de week voorafgaande aan de verdiepingsdag wordt je uitgenodigd om de Aandachtsoefening te bestuderen. Op de dag zelf is er ruimte om je vragen, moeilijkheden, uitdagingen en inzichten rondom de betreffende Aandachtsoefening met elkaar te delen. Natuurlijk is er tijdens onze dag samen gelegenheid om met elkaar in de traditie van Thich Nhat Hanh loop-, eet- en  zitmeditatie te beoefenen.   

Begeleiding: Deze dagen worden begeleid door drie leden van de Orde van Interzijn, Albertine Smit, Maria Moonlion en Peter van Leeuwen

  • Albertine Smit voelt zich zeer betrokken bij alles rond intermenselijke communicatie. De Vijf Aandachtsoefeningen geven haar daarbij veel inspiratie.
  • Maria Moonlion is zeer dankbaar een dochter van de Aarde te zijn.  Het studeren en bespreken van de Vijf Aandachtsoefeningen voeden haar inzicht en beoefening , wat haar ondersteunt  om zachte, vrije en liefdevolle stappen op de Aarde te zetten.  En daar wordt ze blij van!
  • Peter van Leeuwen is een liefhebber van stilte. Hij houdt van een praktische toepasbare beoefening waarbij hij naast het zitkussen en contemplatie ook de ook de dagelijkse lessen van het leven zelf verwelkomt.

Kosten: De kosten voor de verdiepingsdag bij aankomst op zondag zijn € 30.  Bij aankomst op zaterdag zijn de kosten € 60. Daarnaast vragen we een vrijwillige bijdrage (Dana) die bestemd is voor het Vriendenhuis. Deze kan je ter plekke in de danabox deponeren. 

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website en start 1 juni 2020.  Zie de knop ‘Inschrijven’ bovenaan deze aankondiging (verschijnt t.z.t.). Het maximum aantal deelnemers is 18. Vooralsnog staat de inschrijving alleen open voor mensen die de hele serie gaan volgen. Bij afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie. Als je deze hele serie hebt geboekt, kan je alleen vóór de eerste verdiepingsdag de hele serie afzeggen en dus niet voor tussenliggende dagen.

Lees hier de Vijf Aandachtsoefeningen

 

Locatie informatie


Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden