Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Nirvana is nu - Verdiepingsdag 7/7

Van 19 10 2019 10:00 tot 19 10 2019 16:00
Geplaatst door Webteam LIA
Categorieën: Verdiepingsprogramma LIA
Gezien: 1587

Beschrijving

Wat is leven? En wat is sterven? Wat gebeurt er als we doodgaan? Deze vragen liggen in ieder van ons verborgen. Waar vinden we een antwoord op deze vragen? Thich Nhat Hanh heeft ons zeven concentraties, oefeningen om diep te kijken, overgedragen. Deze oefeningen maken ons wakker voor de werkelijkheid. Ze leren ons waarderen wat we allemaal al hebben, zodat we gelukkig kunnen zijn in het hier en nu. Ook schenken ze ons het inzicht dat we nodig hebben om de tijd die ons gegeven is te leren waarderen, om ons te verzoenen met degenen van wie we houden en om ons lijden in liefde en begrip te transformeren. Dat is de kunst van het leven.

Op 7 verdiepingsdagen in 2019 bespreken we telkens 1 concentratie. De dagen worden begeleid door dharmaleraren en seniorleden van de Orde van Interzijn. Je bent welkom om de hele serie te volgen, maar de dagen zijn ook afzonderlijk te volgen.

Data en onderwerpen Leergang Boeddhisme 2019  ‘De kunst van het leven’ 

  • 12 jan: 'Leegte: het wonder van interzijn'  door Eveline Beumkes
  • 9 feb: 'Kentekenloosheid: een wolk sterft nooit' door Hilly Bol
  • 9 maart: 'Strevenloosheid: rusten in God' door Marjolijn van Leeuwen
  • 13 april: 'Vergankelijkheid: nu is het moment' door Marjolijn van Leeuwen
  • 8 juni: 'Loslaten: transformatie en heling' door Tineke Spruytenburg
  • 21 sept: 'Begeerteloosheid: je hebt genoeg' door Jorieke Rijsenbilt
  • 19 okt: 'Nirvana is nu' door Hilly Bol.

Zaterdag 19 oktober: 'Nirvana is nu' door dharmaleraar Hilly Bol

Hilly Bol2

Nirvana wordt vaak geassocieerd met het hier-na-maals. Letterlijk heeft het woord te maken met het uitdoven van vuur. Met dat vuur worden al die gevoelens van haat, afkeer, woede, hebberigheid, verwarring en onwetendheid bedoeld. Als je accepteert dat er lijden is en er zorg voor draagt ben je al op weg een glimp van nirvana te ervaren. Dat gebeurt ook als je - dieper kijkend -, uit oordelen als goed en verkeerd leert stappen. De modder is een wonder en de lotus ook. Nirvana is uiteindelijk niet met woorden te beschrijven, maar het is dichterbij dan we doorgaans denken. Present moment, wonderful moment, ten diepste ervaren, wordt het Koninkrijk Gods, nirvana, het hier-nu-maals.

Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur. 

Programma: Het onderwerp van deze verdiepingsdag wordt behandeld in een lezing. We bespreken het thema met elkaar in kleine groepen.  En vragen kunnen worden voorgelegd in een Vraag & Antwoord sessie, Daarnaast is deze dag ook een dag van aandacht, rust en stilte. We mediteren zittend en lopend (buiten) en eten gedeeltelijk in stilte. 

Voor wie? Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ bovenaan deze pagina. Daar staat ook een routebeschrijving op. Een  carpoollijst wordt tevoren toegestuurd zodat je een afspraak kunt maken om mee te rijden. Liever met het OV? Op het inschrijfformulier kun je aangeven dat je opgehaald wilt worden van het station Naarden-Bussum.

Deelnameprijs: € 30, inclusief koffie en thee, en een eenvoudige vegetarische broodmaaltijd. 

Reductieprijs voor studenten en mensen in gelijke inkomenssituaties: € 22,50. Na afloop wordt Dana gevraagd voor de leraar als dank voor het onderricht en bijdrage aan haar levensonderhoud.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website. Zie de knop ‘Inschrijven’ bovenaan deze aankondiging. De inschrijving is definitief na betaling. Bij afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

* Het boek 'The Art of Living' van Thich Nhat Hanh verscheen in 2017. In 2018 is het in vertaling uitgekomen onder de titel 'Leven'. Je kunt dit boek hier bekijken en bestellen bij bol.com

Locatie informatie


Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden