Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Mindful communiceren - Retraiteweekend

Van 27 09 2019 18:00 tot 29 09 2019 17:00
Geplaatst door Webteam LIA
Categorieën: Verdiepingsprogramma LIA
Gezien: 2036

Beschrijving

Mindful communiceren volgens de traditie van Thich Nhat Hanh: een serie van twee retraiteweekenden met dharmaleraar Eveline Beumkes

Verlang je naar meer harmonie in je relaties? Begin dan om de verbinding met jezelf te versterken, raadt Thich Nhat Hanh aan in zijn boek Spreken met liefde, luisteren met compassie:

"Leer contact te maken met je lichaam en je ademhaling. Leer de pijn die je met je meedraagt te herkennen en te omarmen. Leer met compassie naar je eigen gevoelens te luisteren. Ze hebben begrip en erkenning nodig om te kunnen transformeren. Pas als we weten hoe we met onze gevoelens om moeten gaan, zullen we in staat zijn liefdevol te spreken."

"Als je niet liefdevol met jezelf kunt communiceren, kun je ook niet liefdevol met anderen communiceren. Al heb je de intentie het leed in de wereld te verlichten, zolang je je eigen pijn niet herkent en erkent, is je hulp geen echte hulp. Zelfinzicht is essentieel om een ander te kunnen begrijpen en zelfliefde is essentieel om van een ander te kunnen houden."

In zijn boeken reikt Thich Nhat Hanh ons vele oefeningen aan gericht op innerlijke vrede en onderlinge harmonie. Steeds benadrukt hij dat vrede bij onszelf begint. Wanneer we met compassie naar onszelf leren luisteren en gaan zien waar onze eigen pijn vandaan komt, krijgen we vanzelf meer begrip voor anderen:
"Als je ziet dat de ander lijdt en begrijpt hoe dit lijden ontstaan is, welt er vanzelf mededogen in je op. Dan komt het niet meer in je op de ander te straffen of te beschuldigen. Je bent dan in staat diepgaand te luisteren en als je spreekt, spreek je met mededogen en begrip."

Empathisch leren luisteren naar onszelf is dus een essentiële stap op weg naar liefdevol communiceren met anderen. In beide weekends zullen we hiermee oefenen. Daarnaast staan we - in interactieve lezingen - stil bij praktische suggesties van Thich Nhat Hanh om onze relaties met anderen tot bloei te brengen. Voorbeelden daarvan zijn: het regelmatig uitspreken van onze waardering voor elkaar, het tekenen van een 'vredescontract', het opstellen van onze eigen Hart Soetra of het schrijven van een liefdevolle brief om de communicatie weer te herstellen. De aanwijzingen die hij geeft zijn breed toepasbaar: in de relatie tussen vrienden, partners, familieleden, op het werk, op regeringsgebied en zelfs tussen landen. Waar mogelijk zullen we hier in de praktijk mee oefenen.

Beide weekenden vormen een serie, maar zijn ook los van elkaar te volgen. Het programma wordt afgestemd op de vragen die bij de deelnemers leven.

eveline in vriendenhuisBegeleiding: de weekenden worden begeleid door Eveline Beumkes, dharmaleraar in de traditie van Thich Nhat Hanh (foto). Voor meer info zie haar website www.mindfulcommuniceren.nl

Data 2019: eerste weekend 14-16 juni; tweede weekend 27 - 29 september. De start is steeds vrijdag om 18 uur. Je kunt arriveren vanaf 16 uur. Het programma eindigt zondag om 16 uur. Na gezamenlijk opruimen en schoonmaak is het uiterlijk 17 uur klaar.

Voor wie? Iedereen is welkom. Enige ervaring met meditatie is wenselijk. Heb je geen ervaring met meditatie en wil je toch graag meedoen neem dan contact op met Eveline voor overleg: 

Locatie: De weekenden vinden plaats in Conferentiecentrum Bosoord in Loenen (bij Apeldoorn). Lees meer over de faciliteiten van Bosoord. Tevoren sturen we informatie over route en OV en een carpoollijst om zo mogelijk met elkaar mee te rijden.

Kosten:  de deelnameprijs bedraagt € 240 per weekend, all-in. De vergoeding voor de leraar is verrekend in de prijs.  Je kunt voor € 5 een linnenpakket bestellen. Er zijn geen 1-persoonskamers mer beschikbaar. Je kunt je wel opgeven voor een wachtlijst hiervoor, maar alleen als je je aanmeldt voor het weekend.

Reductie: Voor studenten, of mensen met een beperkt inkomen, is de prijs € 180 per weekend. 
Overnachten elders: je kunt ook elders in de omgeving bij vrienden of familie overnachten. In dat geval is de prijs € 140 per weekend.

Inschrijving: De inschrijving verloopt online via deze website vanaf 15 juni 2019. Zie de knop Inschrijven bovenaan deze pagina (verschijnt tzt). Bij afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang: 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie. Er kunnen 18 mensen deelnemen.

Locatie informatie


Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden