Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

De klimaatcrisis onder ogen zien - Dag van Aandacht

earth holder

De gevolgen van de opwarming van de aarde worden steeds duidelijker. De aarde wordt ook dit jaar weer geteisterd door extreme hitte en bosbranden in Noord-Amerika, Zuid-Europa en Rusland, hevige regenval en overstromingen in Europa en China, ongekende droogte en hongersnood in Afrika naast de rampzalige achteruitgang van de biodiversiteit op aarde, die maar blijft voortduren. 

Het is een tijd van grote onzekerheid. Gaan wij een toekomst tegemoet met steeds meer van deze natuurrampen? Zijn wij tijdig in staat om de transitie te maken naar een duurzame samenleving, wetend dat ons huidige op groei gebaseerde economisch system onhoudbaar is?

Velen kijken het liefst weg van de volle omvang wat er zich nu op onze aarde afspeelt en gaan op de oude voet door met het leven. Begrijpelijk, omdat de klimaatcrisis heftige emoties als angst, verdriet, wanhoop en boosheid kan oproepen. Willen we echter de onzekere toekomst tegemoet treden, dan is dit niet de weg. We zullen bij deze gevoelens en emoties moeten blijven, ze een plek geven zonder erdoor overweldigd te raken en ons klaarmaken voor de radicale veranderingen in onze manier van leven, die nodig zullen zijn op alle niveaus van de samenleving.

Deze Dag van Aandacht is bedoeld om ruimte te bieden aan onze liefde voor de aarde en onze emoties over de ernst van de klimaatcrisis. Wij willen samen kijken hoe we onze kalmte en helderheid kunnen bewaren om zo een betere bijdrage te kunnen leveren aan de noodzakelijke transitie naar een werkelijk duurzame manier van samenleven. Wij hopen ook dat deze dag ons steun geeft om ook onder moeilijke omstandigheden onze dankbaarheid te blijven voelen, dat we hier mogen zijn op deze wonderbaarlijk mooie planeet. We doen dat met behulp van de teachings over ons interzijn met Moeder Aarde van Thich Nhat Hanh en oefeningen die de Amerikaanse milieuactiviste Joanna Macy (die Thich Nhat Hanh ook als een van haar leraren beschouwd) ons heeft aangereikt met haar “Het werk dat weer verbindt”. Dit kan ons helpen ons beter voor te bereiden op wat komen gaat en de steun van elkaar daarbij te voelen.

Datum en tijden: Zondag 24 oktober 2021. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16.30 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. Meerijden wordt georganiseerd via onze carpoolwebsite.

Voor wie? Iedereen is van harte welkom.

Begeleiding door: Deze dag wordt georganiseerd en begeleid door Look Hulshoff Pol (dharmaleraar), Maria Moonlion en Haiko Meelis van de Nederlandse Earthholder Sangha samen met gastdocenten Manon Danker (https://elemental-journey.com/) en Margriet Schager die samen tijdens de lockdown Veerkracht workshops hebben gegeven over “Het werk dat weer verbindt”.

Programma
09:45 Inloop
10:00 Welkom en introductie van dag
10:15 Stiltemeditatie gevolgd door delen in kleine groepen aan de hand van open vragen van Joanna Macy
11:00 Pauze
11:15 Dharmalezing inclusief het voorlezen van een Love Letter van Thich Nhat Hanh.
11:45 Maalstroom oefening van Joanna Macy
12:15 Loopmeditatie
13:00 Lunch
13:30 Pauze
14:00 Middagprogramma met oefeningen van Joanna Macy met 15 minuten pauze.
16:00 Closing Circle
16:30 Afsluiting

Kosten: van 20 tot 30 euro per dag. Na afloop wordt Dana gevraagd voor de begeleiders als dank voor het onderricht.

Meenemen: Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig. Je wordt gevraagd zelf je vegetarische lunch mee te nemen.

Carpoolen: Geef je op als je een rit kunt aanbieden via deze link. Ga ook naar deze webpagina als je een rit zoekt.

Aanmelding: helaas is deze dag volgeboekt. Je kunt je nog aanmelden voor de wachtlijst via  

Annuleringsvoorwaarden: voor afmelden geldt de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Corona maatregelen: In overleg met het ITC en volgens de richtlijnen van overheid en Boeddhistische Unie Nederland (BUN) zullen we bij de entree voor de verdiepingsdag je coronatoegangsbewijs checken. Ook een sneltest voldoet. Die kun je eventueel ter plekke uitvoeren. We hoeven dan tijdens de dag geen 1.5m afstand te houden en kunnen meer mensen toelaten. We passen wel extra hygienemaatregelen toe en ventileren extra.

Contact:

Evenement Eigenschappen

Startdatum 24-10-2021 10:00
Einddatum 24-10-2021 16:00
Max. deelnemers 30
Ingeschreven 30
Aantal plaatsen 0
Sluitingsdatum 22-10-2021 12:00
Prijs per persoon 20 - 30 euro
Locatie Internationaal Theosofisch Centrum, Naarden

Sorry, dit evenement is volgeboekt. Klik op Details voor meer info.

Locatie Kaart

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden