Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Dag in Aandacht SPES: Heldere Bronnen: Thich Nhat Hanh

Thay & M L King Thay & kids 

Organisatie: SPES-forum vzw, Sangha Leuven, UP Leuven, CIMIC vzw, Filosofenfontein vzw

Begeleiding:

Kosten: De deelnameprijs is € 40 (inclusief koffie, lunch, documentatie).

Aanmelden: via de knop "inschrijven"
Het aantal deelnemers is beperkt tot 100 inclusief het eigen publiek van SPES. Aarzel dus niet om in te schrijven.

Inschrijven

Thich Nhat Hanh (Thay) was één van de invloedrijkste spirituele leiders van de 20ste en 21ste eeuw. De Zen Meester, denker, dichter en vredesactivist was een pionier die een praktisch en geëngageerd boeddhisme ontwikkelde dat gericht was op het dagelijkse leven, in het gezin, in relaties en in de maatschappij.

De bescheiden monnik zocht geen roem, maar toch bereikte hij miljoenen mensen over de hele wereld en was hij in gesprek met politici, parlementen, bedrijfsleiders en vooraanstaande (media)figuren wereldwijd. Thomas Merton, de Amerikaanse katholieke theoloog en trappistenmonnik, schreef over hem: He is more my brother than many who are nearer to me by race and nationality, because he and I see things exactly the same way. Martin Luther King nomineerde hem voor de Nobelprijs voor de Vrede en Barack Obama verwees in een speech bij zijn bezoek aan Vietnam in 2016 naar één van zijn kernlessen: In een echte dialoog zijn beide partijen bereid te veranderen…

Die verandering beschreef Thay zelf ooit kernachtig als the way out, is the way in, de uitweg is de weg naar binnen. Een weg van innerlijke transformatie gaf Thay de kracht en de moed om tijdens de Vietnam-oorlog consequent en met gevaar voor eigen leven te blijven pleiten voor vrede, maar ook voor geweldloze, mededogende sociale actie, zonder partij te kiezen. Die weg was het ook die hem overeind deed blijven tijdens zijn 40-jarige ballingschap in Frankrijk. En die weg was het die hem leidde bij het stichten van een nieuwe boeddhistische kloosterorde, de Orde van het Interzijn, het oprichten van Plum Village in het zuiden van Frankrijk, het schrijven van talloze inspirerende teksten, het geven van retraites en de ontwikkeling van beoefeningen als loopmeditatie, zitmeditatie, eetmeditatie, totale ontspanning, werkmeditatie en stoppen, glimlachen en mindful ademen.

De ‘studiedag’ op 2 december zal aandacht geven aan de biografie van deze spirituele leider, alsook een inzicht en overzicht proberen te bieden van de fundamenten die aan zijn levensbeschouwelijke en ethische opvattingen ten grondslag liggen. Thay benadrukte evenwel steeds opnieuw My Life is my message, mijn leven is mijn boodschap. Daarom willen we van deze dag vooral een dag van aandacht maken en zullen we naast het hoofd vooral ook het hart en de handen voeding geven door ook zelf te oefenen.

Programma (onder voorbehoud)
9.00: Onthaal
9.30: Welkom (Luk Bouckaert)
9.35 – 9.50: Geleide meditatie (Marleen Van den Bosch)
9.50 – 10.00: Situering van Thay (Erik Vanleeuw)
10.00 – 10.30: A Cloud Never Dies (biografische documentaire)
10.30 – 11.30: Meditatieve lezing (Marleen Van den Bosch)
11.30 – 12.00: Theepauze in aandacht (Jan De Vos)
12.00 – 12.30: Loopmeditatie (Marleen Van den Bosch)
12.30 – 14.30: voorlezen van de contemplaties gevolgd door lunch
14.30 – 15.00: totale ontspanning (Marleen Van den Bosch)
15.00 – 15.30: Theepauze in aandacht
15.30 – 16.30: Getuigenissen

Evenement Eigenschappen

Startdatum 02-12-2023 09:00
Einddatum 02-12-2023 17:00
Max. deelnemers Niet bekend
Sluitingsdatum 01-12-2023
Prijs per persoon € 40
Locatie Campus Heilig Hart Heverlee

Locatie Kaart