Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Thema Vrij zijn waar je ook bent - Verdiepingsdag 4/4

freedom

Dit is de 4e en laatste dag in de serie ‘Vrij zijn waar je ook bent’, naar het gelijknamige boek van Thich Nhat Hanh. Deze dag wordt begeleid door Jan Veenendaal. Het thema is ‘Hoe vrij ben jij? Hoe vrij ben jij écht?’

Avalokitesvara, diepgaand mediterend met het inzicht
dat ons naar de andere oever brengt,
ontdekte plotseling dat alle vijf skandhas op gelijke wijze leeg zijn.
Door dit inzicht overwon hij al het lijden (en was hij vrij).

Opgesloten zitten met het inzicht (ooit) weer vrij te komen is een ander verhaal dan het gevoel hebben opgesloten te zitten in je lichaam en te weten dat het einde van de manifestatie van je lichaam heel dichtbij is. Vrij zijn waar je ook bent vraagt om een bijzondere energie en beoefening. Zeker voor gedetineerden en mensen die een tbs maatregel opgelegd hebben gekregen. Hoe ga je om met de setting waarin je bent geplaatst, met de verwarring waarin jij en je omgeving terecht zijn gekomen.

Wat is vrij zijn, wat is écht vrij zijn? Kasteel Drakensteyn waar prinses Beatrix woont is afgesloten met precies hetzelfde hek als om penitentiaire inrichtingen staat. Ook zij heeft bewaking, ook voor haar worden de deuren geopend en weer op slot gedaan …

Gedetineerden en patiënten spreken graag over dagelijkse zaken, over het verlangen familie te spreken, over hoe het met familie gaat, over eenzaamheid, over het ‘regime’ en over het verlangen weer vrij te zijn. Vrijheid in zichzelf vinden is lastig door de hectiek van de omgeving. Af en toe lukt het een paar minuten even stil te zitten en rustig te ademen. Werken met deze mensen is een prachtige vorm van ‘sociaal geëngageerd boeddhisme’ en een diepgaande beoefening van het geven van aandacht, tijd, rust, vriendelijkheid en openheid.

Voor wie? Iedereen is van harte welkom.

Begeleiding door: Jan Veenendaal, lid van Orde van Interzijn.

20211118 IMG foto Jan VeenendaalMet name het sociaal geëngageerd boeddhisme zoals Thây en zuster Chan Khong dat voorleven was de reden voor Jan om zich bij onze traditie aan te sluiten. Hij is (mede)initiatiefnemer van de sangha’s in Baarn, Amsterdam-Oost/Diemen, Den Bosch en de online sangha. Daarnaast gaf hij vele weekretraites op het IJsselmeer en in Spanje. Mede door het lezen van ‘Vrij zijn, waar je ook bent’ heeft hij zich sinds een aantal jaren via o.a. de boeddhistische Stichting Duizend Handen toegelegd op het wekelijks contact onderhouden met (ex)gedetineerden en mensen in tbs-klinieken. Het gedicht van Thây "Noem me bij mijn ware namen" (zie deze link) is dé inspiratiebron dit werk te (kunnen) doen. Over opgesloten zitten in je lichaam schrijft hij iedere zaterdag een column in het Boeddhistisch Dagblad 'Geen dood, geen vrees'.

Datum en tijden: Zondag 24 april 2022. Tijden: aanvang om 10 uur en einde om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum (ITC), Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ onderaan deze aankondiging. Daar staat ook een routebeschrijving op. 

Carpool: Via het inschrijfformukier kun je aangeven of je iemand mee kunt nemen. Een week voor de bijeenkomst sturen we een carpoolijst van rit aanbieders toe aan alle deelnemers.

Programma: Naast een lezing, oefeningen en delen over het onderwerp, is deze dag is ook een dag van aandacht, rust en stilte. We beoefenen zit- en loopmeditatie (buiten) en eten grotendeels in stilte.

Kosten: De deelnameprijs is 30 euro. Studenten en mensen in een soortgelijke financiele situatie betalen 22,50 euro. Deze bedragen dekken alleen de kosten van de organisatie. Na afloop wordt Dana gevraagd voor de leraar als dank voor het onderricht. Jan wil zelf geen Dana voor het onderricht ontvangen maar vraagt jullie extra genereus te zijn omdat de door jullie gegeven Dana geschonken wordt aan Stichting Tambin, een centrum voor dagbesteding voor Vietnamese jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking, waar ook onderwijs gegeven wordt.

Meenemen: Eventueel je eigen meditatiekussen of bankje. Matjes en kussentjes alsook stoelen zijn aanwezig. Neem je eigen vegetarische lunch mee.

Aanmelden: Vanaf 1 maart is er gelegenheid in te schrijven via deze website. Zie de knop Inschrijven onderaan deze aankondiging.

Annuleringsvoorwaarden: we hanteren de volgende annuleringsregeling: tot 4 weken voor aanvang 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie.

Contact: liaprogramma@aandacht.net

Evenement Eigenschappen

Startdatum 24-04-2022 10:00
Einddatum 24-04-2022 16:00
Max. deelnemers 50
Ingeschreven 47
Aantal plaatsen 3
Sluitingsdatum 22-04-2022 12:00
Prijs per persoon 22,50 - 30 euro
Locatie Internationaal Theosofisch Centrum, Naarden

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Locatie Kaart

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden