Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

De Vijf Aandachtsoefeningen - Serie 5 verdiepingsdagen

5 AO klankschaalDit jaar bieden we opnieuw een serie van vijf verdiepingsdagen aan over de toepassing van de Vijf Aandachtsoefeningen in het dagelijks leven. De dagen worden begeleid door twee leden van de Orde van Interzijn: Peter van Leeuwen en Albertine Smit.

Hoe passen we de Vijf Aandachtsoefeningen toe in ons dagelijks leven? Op een retraite is het allemaal helder en kan het zo gemakkelijk lijken. Thuis kunnen we dat vaak anders ervaren. Erover delen en samen oefenen helpt de oefeningen dieper te wortelen in ons dagelijks leven. Door ze te bestuderen zien we steeds helderder hoe elke zin van de oefeningen nieuwe deuren opent op het pad van leven in aandacht.

De Vijf Aandachtsoefeningen zijn een concrete manier om met liefdevolle aandacht (“mindfulness”) te leven. Ze helpen ons om ons bewustzijn van lijden te vertalen in voedend, helend en beschermend handelen, in al ons doen en laten – ons denken, spreken en handelen. Ze zijn een prachtige weergave van de leringen van de Boeddha en de inzichten van Thich Nhat Hanh. Tegelijk hebben ze een universele spirituele natuur en bieden ons een niet-sektarisch pad van oefening aan dat toegankelijk is voor alle mensen.
Op de vijf verdiepingsdagen staat per dag één Aandachtsoefening centraal. 

Programma: In de week voorafgaande aan de verdiepingsdag wordt je uitgenodigd om de Aandachtsoefening te bestuderen. Op de dag zelf is er ruimte om je vragen, moeilijkheden, uitdagingen en inzichten rondom de betreffende Aandachtsoefening met elkaar te delen.
Natuurlijk is er tijdens onze dag samen gelegenheid om met elkaar in de traditie van Thich Nhat Hanh loop-, eet- en zitmeditatie te beoefenen.

Voor wie? De verdiepingsdagen zijn bedoeld voor iedereen die bekend is met de Aandachtsoefeningen en die samen met anderen zijn/haar beoefening daarmee wil verrijken en verdiepen. Het maakt niet uit of je de Vijf Aandachtsoefeningen hebt aangenomen of niet.

Data en tijden 2022/2023: De dagen vinden op zondag plaats, in najaar en winter van 2022-2023.
Aankomst vanaf 9:00 uur. Het programma start om 9:30. Einde: 17.00 uur.

16 oktober 2022 Eerste Aandachtsoefening: Eerbied voor het leven
20 november 2022       Tweede Aandachtsoefening: Werkelijk geluk
18 december 2022 Derde Aandachtsoefening: Ware liefde
15 januari 2023 Vierde Aandachtsoefening: Liefdevol spreken en aandachtig luisteren
19 februari 2023 Vijfde Aandachtsoefening: Heling en Voeding

Locatie: Ruimte voor Aandacht, Singelsteeg 2, 3511 HB Utrecht. Deze ruimte is goed bereikbaar met het OV, is op loopafstand van NS station Vaartsche Rijn. 

Meenemen: Neem zelf je (vegetarische) lunch mee. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Meditatiekussens en matjes zijn aanwezig, en ook stoelen.

Begeleiding:
Deze dagen worden begeleid door twee leden van de Orde van Interzijn, Albertine Smit en Peter van Leeuwen.
Albertine Smit voelt zich zeer betrokken bij alles rond intermenselijke communicatie. De Vijf Aandachtsoefeningen geven haar daarbij veel inspiratie.
Peter van Leeuwen is een liefhebber van stilte. Hij houdt van een praktische toepasbare beoefening waarbij hij naast het zitkussen en contemplatie ook de ook de dagelijkse lessen van het leven zelf verwelkomt.

Kosten: De prijs voor de hele serie van vijf oefendagen bedraagt 120 euro. Voor studenten en andere deelnemers ie moeite hebben met dit bedrag is er een tarief van 90 euro beschikbaar. 

Aanmelden:  Je kunt je aanmelden via de button Inschrijven onderaan deze aankondiging. 

Annuleringsvoorwaarden: bij annuleren tot 4 weken voor aanvang van de 1e dag van de serie ontvang je 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie. De dagen zijn niet afzonderlijk opzegbaar.

Contact: liaprogramma@aandacht.net

Evenement Eigenschappen

Startdatum 16-10-2022 09:30
Einddatum 16-10-2022 17:00
Max. deelnemers 15
Ingeschreven 14
Aantal plaatsen 1
Sluitingsdatum 14-10-2022
Prijs per persoon 90 - 120 euro
Locatie Ruimte voor Aandacht, Utrecht

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Locatie Kaart