Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

De Vijf Aandachtsoefeningen toepassen - Serie van vijf verdiepingsdagen

In het najaar van 2023 en winter 2024 bieden wij opnieuw een serie van vijf verdiepingsdagen aan over de toepassing van de Vijf Aandachtsoefeningen (5 AO) in het dagelijkse leven.

kind met belletje

De 5 Aandachtsoefeningen zijn een concrete manier om met liefdevolle aandacht ('mindfulness') te leven. Ze helpen om ons bewustzijn van lijden te vertalen naar een voedend, helend en beschermend handelen, in al ons doen en laten – denken, spreken en handelen. Ze zijn een prachtige weergave van de leringen van de Boeddha en de inzichten van Thich Nhat Hanh. Tegelijk hebben ze een universele spirituele natuur en bieden ze ons een niet-sektarisch pad van oefening dat toegankelijk is voor alle mensen.

Op een retraite is het allemaal helder en kan het zo gemakkelijk lijken om de Vijf Aandachtsoefeningen toe te passen in leven van alledag. Eenmaal weer thuis ervaren we dat vaak anders. Hierover delen en samen oefenen kan helpen om de oefeningen dieper te laten wortelen in ons dagelijks leven. Door de 5 AO te bestuderen zien we steeds helderder hoe elke zin nieuwe deuren opent op het pad van leven in aandacht.

Op de vijf verdiepingsdagen staat per dag één AO centraal. Je bent van harte uitgenodigd om alle vijf de dagen met ons te oefenen. Op de dagen zelf is er ruimte om je vragen, moeilijkheden, uitdagingen en inzichten rondom de AO met elkaar te delen. Natuurlijk is er tijdens deze dag ook gelegenheid om met elkaar in de traditie van Thich Nhat Hanh loop-, eet- en zitmeditatie te beoefenen. 

Ervaring van een deelnemer aan een eerdere serie:

We hebben allemaal samen nu een fantastische tijd gehad in deze opleiding en ook een Sangha samen gevormd door het herhaalde dharma-delen. Er is zo’n verbondenheid gekomen. We konden kwetsbaar delen in moeilijke zaken. Maar wat zo bijzonder was dat er hier ook een vrolijkheid en positiviteit gedeeld werd. 

Voor wie? De verdiepingsdagen zijn bedoeld voor iedereen die bekend is met de traditie van Thich Nhat Hanh en die samen met andere deelnemers de eigen beoefening wil verrijken en verdiepen. Het maakt niet uit of je de Aandachtsoefeningen hebt aangenomen of niet.

Data en tijden 2023 en 2024
De bijeenkomsten zijn op zaterdag. Het programma start om 10.00 en eindigt om 16.00 uur. Inloop vanaf 9:30 uur.

21 oktober 2023 De eerste AO: Eerbied voor het leven
18 november 2023 De tweede AO: Werkelijk geluk
16 december 2023  De derde AO: Ware liefde
20 januari 2024 De vierde AO: Liefdevol spreken en aandachtig luisteren
17 februari 2024 De vijfde AO: Heling en VoedingDe vijf dagen vormen één geheel. We verwachten dat je in principe alle dagen kunt deelnemen.

Locatie: MuntMeesters, Leidsekade 117-118, 3531 HD Utrecht. Goed bereikbaar met OV. Vanaf Utrecht Centraal is het ongeveer 15 min. lopen.

Begeleiding: Deze dagen worden begeleid door leden van de Orde van Interzijn: Jacquelien van Galen en Marijke Steenbergen.

JvG560 380marijke steenbergenJacquelien van Galen (li) is ordelid sinds 2004, zij oefent in de Reftersangha te Nijmegen.

Marijke Steenbergen (re) is ordelid sinds 2021, zij oefent in sanga Tuin te Utrecht.

Meenemen: Neem zelf je (vegetarische) lunch, meditatiekussentje en matje mee. Het is comfortabel om ook warme sokken en een dekentje mee te brengen. Voor koffie en thee wordt gezorgd. 

Kosten: De deelnameprijs is € 90. Deelnemers met een wat kleinere beurs betalen € 67,50. Studenten en jongeren met heel weinig inkomen betalen € 45. In deze prijzen worden alleen de organisatiekosten gedekt. We vragen na afloop Dana voor de begeleiders als dank voor het onderricht. We zorgen voor een QR code voor digitaal betalen.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website. Zie de knop ‘Inschrijven’ onderaan deze aankondiging. De inschrijving is definitief na betaling. Maximaal 18 deelnemers. 
Als de serie is volgeboekt kun je je aanmelden voor de wachtlijst via liaprogramma@aandacht.net

Annuleringsvoorwaarden: tot 4 weken voor aanvang ontvang je 90% restitutie van het inschrijfgeld; tot 2 weken 75%; daarna geen restitutie. De dagen vormen een geheel en zijn niet afzonderlijk opzegbaar.

Contact: liaprogramma@aandacht.net

Evenement Eigenschappen

Startdatum 21-10-2023 10:00
Einddatum 21-10-2023 16:00
Sluitingsdatum 20-10-2023
Max. deelnemers 18
Ingeschreven 17
Aantal plaatsen 1
Prijs per persoon van 45 tot 90 euro
Locatie MuntMeesters, Utrecht
Categorieën Verdiepingsprogramma

Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Locatie Kaart