weblogo-lia-3.0-5bee7628 Nieuws /blog - Leven in Aandacht

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Nieuws/blog

Op deze pagina plaatsen we nieuws, oproepen, aankondigingen en blogs. Je bent welkom als je ons een persoonlijk verslag stuurt van een meditatiebijeenkomst of retraite of in een blog reflecteert op je beoefening. Stuur je bijdrage aan:

 

Jaarlijkse interreligieuze bijeenkomst 'In Vrijheid Verbonden'

Jaarlijkse interreligieuze bijeenkomst

Op maandag 21 januari 2019 kwamen in TivoliVredenburg te Utrecht vertegenwoordigers van religies en levensbeschouwingen samen om te spreken over de spanning en verbondenheid tussen gelovigen en niet-gelovigen. De bijeenkomst was georganiseerd door In Vrijheid Verbonden' (IVV), het landelijke interreligieuze platform dat zich sterk maakt voor democratie en godsdienstvrijheid. Ook boeddhisten namen deel.

 

Lees meer

Vrijwilligers gevraagd voor zomerretraites EIAB

Vrijwilligers gevraagd voor zomerretraites EIAB

In de maand augustus organiseert het EIAB (Europees Instituut voor Toegepast Boeddhisme in Duitsland) al vele jaren een Duits- en een Nederlandstalige zomerretraite. Daar nemen honderden mensen aan deel. Er zijn ook altijd veel kinderen, vanwege de speciaal voor hen bestemde programma's in de eigen taal.

 

Lees meer

Inschrijving open voor Nederlandstalige zomerretraite in EIAB

Inschrijving open voor Nederlandstalige zomerretraite in EIAB

Van 12 tot 17 augustus is er de jaarlijkse Nederlandstalige zomerretraite in het EIAB in Duitsland. Tijdens deze  zesdaagse retraite zijn altijd veel nonnen en monniken aanwezig, zowel van het EIAB zelf als van Plum Village. De sfeer is hierdoor zeer aandachtig en mindful. Er is ook veel zingen, muziek, ontspanningsoefeningen en plezier om samen te zijn. 

 

Lees meer

Blog - Het verlangen naar zelfverbetering

Blog - Het verlangen naar zelfverbetering

'Mindfulness is geen self-improvement': toen ik deze zin jaren geleden voor het eerst tegenkwam bij Edel Maex, stond ik totaal perplex. Ik kon de waarheid van die uitspraak duidelijk voelen, en tegelijk wist ik dat ik zelf op een ander spoor zat.

 

Lees meer

"Waar is Thay?" Kerstboodschap van Plum Village

kerstboodschap-PV-2018_ff823fd53637f8a6071c3f5118be2d50 Nieuws /blog - Leven in Aandacht

Vandaag hebben de monniken en nonnen van Plum Village een Kerstboodschap gepubliceerd op hun website. De boodschap bericht over de toestand van Thich Nhat Hanh, die al 2 maanden verblijft in zijn 'root temple' in Hué, Vietnam. Veel aandacht gaat  vervolgens uit naar de klimaatverandering en de acties die door ons allen ingezet kunnen worden: “om de toekomst van onze kinderen niet te stelen," zoals de 15-jarige Zweedse Greta Thunberg de wereldleiders indringend heeft gevraagd.

Lees meer

Blog - Retraite in Plum Village: iedereen voelt zich hier gezien

Blog - Retraite in Plum Village: iedereen voelt zich hier gezien

Op 14 oktober 1974 werd mijn zusje Carla geboren, twee maanden later werd ik vijf. Ik was door het dolle zo blij maar heb haar helaas nooit gezien. Ze werd ziek geboren en overleed zes dagen later. De artsen adviseerden mijn ouders haar niet aan mij te laten zien. Kwaad dat ik was, ik zie mij nog in de hal van het ziekenhuis staan.

Lees meer

Thich Nhat Hanh keert terug naar 'root tempel' in Vietnam

Thich Nhat Hanh keert terug naar

De monniken en nonnen van Plum Village, de Internationale Gemeenschap voor Geëngageerd Boeddhisme, hebben een verklaring uitgegeven dat hun geliefde leraar Thich Nhat Hanh teruggekeerd is naar zijn vaderland Vietnam. Sinds de viering van zijn 92e verjaardag (oktober) heeft Thay (leraar) een diepe wens geuit om zijn laatste dagen door te brengen in zijn ‘root tempel’, Tu Hieu Tempel in Hue, Vietnam. Thich Nhat Hanh heeft de enorme fysieke uitdagingen die ontstonden door zijn forse hersenbloeding vier jaar geleden, omgezet in een krachtige boodschap doordat hij ieder moment vredig en blij verder leefde, met een sterke aanwezigheid en betekenis.

Lees meer
Logo Leven in Aandacht
divider Nieuws /blog - Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden