Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

De vier soorten voeding - verdiepingsdag

Tijdstip
02 Dec 2017 10:00 tot 02 Dec 2017 16:00
Locatie
Int.Theosofisch Centrum, Naarden Meentweg 9, 1411 GR Naarden, Nederland
Beschrijving

We leven in turbulente tijden,  waar het dualistische wij/zij denken alom tegenwoordig is. Er is echter ook een grote behoefte aan vrede en harmonie, als wel aan mensen die voorbij hun kleine ‘ik’ kunnen gaan naar het grotere ‘wij’. Het leven biedt ons, elke keer weer, de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken. De boeddhistische beoefening kan ons helpen ‘interzijn’ in ons leven te verweven en meer compassie met anderen, met de wereld, maar ook met onszelf te verwezenlijken.

In deze serie van vijf studiedagen worden je praktische handvatten aangereikt voor 'het toepassen van de wijsheid en inzichten van het boeddhisme in je dagelijkse leven’. De dagen worden begeleid door dharmaleraren Hilly Bol, Jan Boswijk en Cuong Lu. Je bent welkom om alle vijf de dagen te volgen en met ons te oefenen, maar je kan ook één of meerdere dagen komen.

Data en tijden 2017: De dagen beginnen om 10 uur en eindigen om 16 uur. Je bent welkom vanaf 9.30 uur. Het programma bestaat uit: Zit- en loopmeditatie, dharmalezing, delen, vraag en antwoord

  • Zaterdag 21 januari, Cuong Lu, Meditatie: wat is de essentie?
  • Zaterdag 4 maart, Jan Boswijk, Een weg naar het hart.
  • Zaterdag 20 mei, Cuong Lu, Hoe kunnen we ontwaken?
  • Zaterdag 16 september, Hilly Bol, Je ware natuur aanraken.
  • Zaterdag 2 december, Hilly Bol, De vier soorten voeding.

Thema 2 december: De vier soorten voeding, door Hilly Bol

Hilly BolGoede voeding zorgt voor ons lichamelijk en geestelijk welzijn en dat is essentieel voor ons dagelijks leven. In het Boeddhisme worden vier soorten voedsel onderscheiden. Hoewel we met de eetmeditatie zeker aandacht zullen besteden aan ons eetbare voedsel gaan we ons gedurende deze dag ook verdiepen in wat er verder dagelijks tot ons komt. Met welk zintuiglijk voedsel (de 2e) voeden we onze zintuigen? En wat willen we? Onze wilskracht  (de 3e), onze intentie, onze diepste wens voedt ons ook. Tot slot is er het bewustzijn. Hoe gaan we om met wat via het collectieve en individuele bewustzijn tot ons komt?

Hilly Bol (1948), gehuwd, drie stiefkinderen. Arts (radioloog) met langdurige ervaring in de gezondheidszorg. Na de opleiding transpersoonlijke psychotherapie (Centrum Boswijk) geschoold in Music-Thanatology in de VS en sinds 2001 werkzaam als muziektherapeut in de terminale zorg, voornamelijk in hospices. Verdiept zich sinds 1996 in het boeddhisme, nam deel aan vele retraites, werd in 2011 lid van de Orde van Interzijn en is sinds kort dharmaleraar.

Voor wie? Iedereen is van harte welkom. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie.

Locatie: De dagen vinden plaats in de Besant Hall van het Internationaal Theosofisch Centrum, Meentweg 9, 1411 GR Naarden. Voor meer bijzonderheden zie ‘Locatie’ bovenaan deze pagina. Een routebeschrijving en een carpoollijst worden tevoren toegestuurd.

Deelnameprijs: € 25, inclusief koffie en thee, vegetarische broodmaaltijd. Reductieprijsvoor studenten en mensen in gelijke inkomenssituaties: € 19. Na afloop kunt u dana geven aan de leraar als dank voor het onderricht.

Aanmelden: De inschrijving verloopt online via deze website en start 5 december 2016. Zie de knop ‘Inschrijven’ onderaan deze aankondiging. De inschrijving is definitief na betaling. Je kunt annuleren tot 2 weken voor de aanvang van de bijeenkomst. Je ontvangt dan de inschrijfkosten retour minus 25% administratiekosten. Het maximum aantal deelnemers is 50.

Contactinformatie