Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Blog - Zachte verbondenheid van het hart: het juiste pad

Blog - Zachte verbondenheid van het hart: het juiste pad

Tijdens de retraite met de monniken en nonnen uit Plum Village in mei in Biezenmortel heb ik de Vijf Aandachtsoefeningen aan mogen nemen. Wat fijn om deze stap te kunnen zetten en me daarbij gesteund te voelen door meer dan honderd lieve vrienden! Ik kreeg de dharmanaam ‘Zachte verbondenheid van het hart’.  

Diek van de sangha van hulpverleners vroeg me daar een stuk over te schrijven voor de sanghanieuwsbrief. Dat vond ik best lastig (''kan ik wel iets schrijven wat interessant is voor de sanghaleden?"), maar omdat ik moediger wil leven heb ik het toch gedaan.

Ruim acht jaar geleden begon voor mij het pad naar mijn hart. In plaats van leven vanuit mijn hoofd en mijn verstand ben ik op zoek gegaan naar mijn gevoelens. Wat een verrijking van mijn leven! Ruim een jaar geleden mocht ik via Jan Boswijk kennismaken met het boeddhisme in de traditie van Thich Nhat Hanh. Het voelt als thuiskomen voor mij en dat geeft me de ruimte om verder te groeien.

Tijdens de retraite in Biezenmortel werd ik omringd door ruim honderd vrienden en de Nederlandstalige monniken en nonnen. Ik mocht de aandachtsoefeningen aannemen tegelijk met bijna twintig andere enthousiaste beoefenaren. Wat een speciale sfeer en positieve energie! Tijdens de retraite heb ik genoten van de meditaties, bezielde lezingen, het dharmadelen en van mooie ontmoetingen en gesprekken. Ik voelde me verbonden. Het was voor mij voedend, inspirerend en richtinggevend.

Als je bang bent kun je niet gelukkig zijn

Zonder dat ik me er bewust van was, heeft angst een grote rol in mijn leven gespeeld. Angst om niet goed genoeg te zijn, om verlaten te worden, om eenzaam te zijn, om genegeerd en gekleineerd te worden, angst om verdriet of boosheid te voelen en angst om te zeggen wat ik werkelijk denk en voel. Over angst zegt Thich Nath Han: “Als je bang bent kun je niet gelukkig zijn”. En dat klopt precies. Ik ben me bewust geworden van mijn angst en ik wil me er niet meer door laten weerhouden. Ik wil met moed leven vanuit de zachtheid van mijn hart en alles wat daar te voelen is. De pijn en angst omarmen, ruimte voor lucht en liefde.  Met compassie, kwetsbaarheid en begrip. Dan kan ik me sterk, vrij en vol liefde voor mezelf en anderen voelen. Dan hoef ik niet meer het gevoel te hebben er alleen voor te staan, maar kan ik me daadwerkelijk verbinden.

Ik kreeg mijn dharmanaam ‘Zachte verbondenheid van het hart’ op moederdag. Het zal me helpen om steeds het juiste pad te volgen. En wat kreeg ik op die dag zo toepasselijk van mijn drie zonen? Een ketting met een hart van rozenkwarts! Rozenkwarts opent je hart, leert houden van jezelf, bevordert de geestelijke groei en helpt tegen angst en onzekerheid. Wat een mooie cadeaus krijg ik in dit leven! Ik voel dankbaarheid.

Susanne

Overgenomen van de website van de sangha van hulpverleners. Juli  2017