Mindfulness in de traditie van Thich Nhat Hanh

Loopmeditatie

loopmeditatie2Loopmeditatie is lopen en je er helemaal bewust van zijn dat je loopt. Je loopt om te lopen, niet om ergens aan te komen. Je loopt vrij en stevig, niet langer gehaast of in gedachten en je probeert aanwezig te zijn in ieder stap.

Loopmeditatie is een diepgaande oefening, die je overal en altijd kunt doen. Als je mindful loopt, kun je zien hoe prachtig het leven is: de bomen, de overdrijvende wolken, de eindeloze hemel. Luister naar de vogels, voel de frisse wind. Jij leeft en overal om je heen is het leven. Als je in vrede loopt, oefen je jezelf om te lopen als een vrij mens en kunnen je stappen steeds lichter worden. Je kunt genieten van iedere stap die je zet; iedere stap is verfrissend, voedend en helend. Op die manier lopen is ook een manier om met iedere stap je dankbaarheid en liefde aan de Aarde tonen. 


Hoe lopen we binnen?

Binnen lopen we met kleine passen en stemmen we onze ademhaling af op onze voetstappen. Je begint op een inademing met een stap met je linkervoet. Op een uitademing neem je een stap met je rechtervoet. En zo ga je door, steeds inademend bij een stap met de linkervoet en uitademend bij een stap met de rechtervoet. Je houdt je handen gevouwen voor je borst en je gezicht is ontspannen in een lichte glimlach. Je lichaam beweegt in harmonie met je adem. Je bent je bewust van je hele lichaam en van de aanrakingen van je voeten met de grond.

Als je met anderen loopt, bent je je  bewust van de mensen om je heen. Zo nodig verander je de lengte van je passen om sneller of langzamer te gaan, maar je verandert niet het ritme van je adem. Als je langere tijd samen met anderen loopt, zul je merken dat jullie steeds meer als één organisme voortbewegen.

Je kunt ook een gatha zeggen terwijl je loopt:

Bij de inademing: Ik ben aangekomen Bij de uitademing: Ik ben thuis
Bij de inademing: In het hier Bij de uitademing: In het nu
Bij de inademing: Ik ben stevig Bij de uitademing: Ik ben vrij
Bij de inademing: In de ultieme dimensie      Bij de uitademing: bevind ik mij     

Loop- of wandelmeditatie buiten
Loopmeditatie buiten is een prachtige manier om in contact te zijn met de natuur. Het biedt ons de gelegenheid onszelf te verfrissen, aanwezig te zijn in onze omgeving en alle aspecten daarvan te waarderen: de aarde, de lucht, de bomen, de zonneschijn, de andere deelnemers, en soms zelfs de regen. Volledige aandacht is het uitgangspunt. 

Wandelmeditatie is een veelzijdige oefening. Het kan gedaan worden in steden en bebouwde omgevingen, maar ook in een bos of een landelijke omgeving. Hoewel het moeilijker is in een drukke omgeving, kan het juist daar toch een goede oefening zijn.


Hoe lopen we buiten? 

Ook buiten stem je je stappen af op het ritme van je ademhaling. Hier zet je op iedere in- en uitademing meerdere stappen. Het aantal stappen hangt af van het tempo van je ademhaling en het aantal stappen dat prettig voelt om te zetten. Veel mensen zetten drie stappen voor iedere inademing en drie voor de uitademing.

Als je loopt kun je in jezelf  stil een gatha opzeggen, die je kan ondersteunen om het ritme vast te houden. Bijvoorbeeld: 'in - in - in' en 'uit - uit - uit'. Per stap één woord. Er zijn ook andere gatha's en je kunt er natuurlijk zelf ook een maken. Als je in een groep loopt, kun je af en toe de kleine bel uitnodigen. Dan stop je en adem je minstens driemaal in en uit en je kijkt met volle aandacht naar de omgeving.

Loop je samen met iemand anders en wil je iets zeggen, ga dan stil staan en richt je aandacht volledig op de ander, op wat je zeggen wilt en op de woorden van de ander.

Zie ook:

Meditatief wandelen, Thich Nhat Hanh

 

Er zijn ruim 70 meditatiegroepen. Zoek een groep (sangha) bij jou in de buurt

homepage image placeholder