Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief januari 2022

Leven in Aandacht - nieuwsbrief januari 2022
Nieuwsbrief januari 2022 

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

Deze nieuwsbrief ontvangen jullie net voor 2021 overgaat in 2022. Opnieuw zitten we in een lockdown. Opnieuw is het perspectief op een oplossing van de Coronapandemie geweken. Wij hopen dat voor jullie beoefening van mindfulness en de wijsheid en liefde van de sangha vaste waarden zullen zijn in een tijd waarin alles lijkt te schuiven. Wij willen jullie met deze nieuwsbrief een hart onder de riem steken en een goede en veilige jaarwisseling toewensen!

‍Wij kiezen voor zusterschap en broederschap

“Wanneer je een kant kiest word je beschermd door ten minste één kant. Als je geen kant kiest, sta je bloot aan aanvallen van beide kanten. Dat is een moeilijke weg. Je kiest echter niet tussen twee groepen mensen, je kiest tussen het goede en het kwade. Je kiest voor geweldloosheid en tegen geweld en discriminatie. Je staat altijd aan de kant van de mensen. De vijand is niet de mens, maar discriminatie, geweld en haat. We kiezen voor broederschap, zusterschap en geweldloosheid. Dat is duidelijk. Dat is helder. Dat is eenvoudig.” -Thich Nhat Hanh-

‍Home is the Way, Kerstboodschap van Thay

‍Elke ademhaling en elke stap biedt de mogelijkheid ons terug te brengen naar ons ware thuis, precies in het hier en nu. Dit is de fundamentele beoefening van Plum Village. Dit is de boodschap die Thầy naar zijn vrienden en studenten wil sturen tijdens deze Kerstperiode. 


Plum Village plant 200 bomen

Op 17 november dit jaar kwam de Sangha van New Hamlet bijeen om zorg te dragen voor onze Moeder Aarde. Met vreugde werden 200 boompjes geplant die waren gekweekt, verzorgd en gevoed door de monastieke en leken broers en -zussen.

Samen op weg naar de overkant

De Nederlandse zuster Lan Nghiem overleed vorig jaar. Zuster Trang Loc Uyen verzorgde haar gedurende haar ziekte en overlijden. Zij deelt haar ervaring met de ziekte en het overlijden van zuster Lan Nghiem.


‍Verdiepingsprogramma 2022

 

‍Nieuwe serie verdiepingsdagen in Naarden 2022

Vrij zijn waar je ook bent

Vrijheid wordt ons door niemand gegeven, vrijheid moeten we zelf ontwikkelen, aldus Thich Nhat Hanh in het boek ‘Vrij zijn waar je ook bent’, gebaseerd op een lezing voor gevangenen in de VS.  

In een serie van vier verdiepingsdagen bespreken we hoe vrijheid te ervaren en te ontwikkelen met mindfulness. Op de 4e dag aandacht voor het begeleiden van (ex)gevangenen: een vorm van geëngageerd boeddhisme.


29 december tot 2 januari 2022

Nieuwjaarsretraite Plum Village

Nu er weer een uitdagend jaar ten einde loopt, word je van harte uitgenodigd je toevlucht te nemen tot de spirituele gemeenschap van Plum Village. Deelnemers komen online bij elkaar om elkaar te steunen en te voeden, en tijd te nemen om na te denken over wat we hebben geleerd en wat onze aspiraties zijn voor de toekomst. 

In de warme sfeer van gemeenschap zullen we de tijdloze beoefening van de Boeddha verkennen die ons kan helpen ons opnieuw te verbinden met onszelf, met anderen, en met de natuur. We cultiveren de vrede van een stille geest en vertrouwen in de wonderen van het leven.


‍‍27 december – 2 januari

Nieuwjaarsretraite EIAB

Het Europees Instituut van Toegepast Boeddhisme (EIAB) biedt de mogelijkheid om op spirituele wijze oud en nieuw met elkaar te vieren. Niet online, maar fysiek!   

Er zal ruimte zang voor zang en voorstellingen, maar ook zit-, loop- en eetmeditatie en bezinning. Met elkaar kijken naar ons leven om te zien hoe we echt gelukkig samen kunnen leven en hoe we bewust en in harmonie aan 2022 kunnen beginnen. 

De retraite is in het Duits en Engels, met vertaling naar het Nederlands. Het kinderprogramma is in het Duits en Nederlands


‍Zenverhaal: zitten en lopen

Een student vroeg aan de zenmeester: “Er zijn zoveel dingen te doen in deze wereld. Er zijn zoveel mensen die uw aandacht vragen. Hoe blijft u ondanks dat alles stabiel? De zenmeester antwoordde: “Ik heb geleerd om twee dingen heel goed te doen. Ik heb geleerd om te lopen en ik heb geleerd om te zitten. Dat is alles. Dat is genoeg”.

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net