Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Leven in Aandacht - nieuwsbrief februari 2022

Leven in Aandacht - nieuwsbrief februari 2022
Nieuwsbrief februari 2022  

Mindfulness

in de traditie van Thich Nhat Hanh

Beste lezer, lieve vriend of vriendin,

Thich Nhat Hanh is overleden. Onze geliefde leraar Thay heeft zijn fysieke lichaam verlaten. Na lange dagen waarin de gemeeschap op allerlei manier bij elkaar is gekomen om Thay te eren volgt nu weer een reguliere nieuwsbrief. Als er een ding naar voren is gekomen de afgelopen dagen, is het wel dat de gemeenschap leeft en dat Thay leeft in de gemeenschap. In talloze lezingen heeft hij les gegeven over zijn overlijden. En telkens weer, wees hij erop dat iets, niet niets kan worden en hij voorleeft in zijn monniken, nonnen en lekenstudenten. Dat hij voortleeft in ons lopen en ons ademen. Thay gaat dus door! Leven in Aandacht gaat door. In deze nieuwsbrief brengen we jullie op de hoogte van een nieuwe retraite, een nieuwe dag van aandacht, nieuwe bloggers, een nieuwe aandachtsoefening en een nieuwe uitleg van opnieuw beginnen. We zien jullie graag opnieuw in dit nieuwe jaar om samen de weg van liefde en begrip te gaan.

Thay overleden

"Dit lichaam van mij zal uiteenvallen, maar mijn daden zullen mij voortzetten. Als je denkt dat ik alleen dit lichaam ben, dan heb je mij niet echt gezien. Als je naar mijn vrienden kijkt, zie je mijn voortzetting. Als je iemand ziet lopen met mindfulness en mededogen, dan weet je dat hij mijn voortzetting is. Ik zie niet in waarom we moeten zeggen "Ik zal sterven", want ik kan mezelf al zien in jou, in andere mensen en in toekomstige generaties. Zelfs als de wolk er niet is, gaat hij door als sneeuw of regen. Het is onmogelijk voor de wolk om te sterven. Hij kan regen of ijs worden, maar hij kan niet tot niets worden. De wolk hoeft geen ziel te hebben om door te gaan. Er is geen begin en geen einde. Ik zal nooit sterven. Er zal een ontbinding van dit lichaam zijn, maar dat betekent niet mijn dood. Ik zal doorgaan, altijd." -Thich Nhat Hanh-

Overweldigend eerbetoon uit de hele wereld voor Thay

ceremonie2

Sinds 22 januari zijn we samen met ontelbare anderen over de hele wereld overweldigd door de de vele blijken van diep respect, waardering en dankbaarheid voor Thich Nhat Hanh (Thay), die op die dag vredig vredig overleed in zijn 'root' tempel Tu Hieu in Vietnam. Met enorme gastvrijheid, inclusiviteit en vrijgevigheid hebben de monniken en nonnen van de Plum Village gemeenschap ons allen voorzien van een stroom van informatie, foto's, live-streamed ceremonies en leringen vanuit Tu Hieu en de kloosters die Thay over de hele wereld heeft gesticht.


Nieuwe Aandachtsoefening

Vrede op aarde

Met oud en nieuw werd er tijdens de retraite in het EIAB teruggekeken op een zeer speciaal jaar en werden aspiraties voor het nieuwe jaar gedeeld. Thầy Phap An schreef een nieuwe aandachtsoefening voor Vrede op Aarde als onderdeel van het nieuwjaarsgebed. 


Korte videotalk

Br. Dao Tang over de oefening Beginning anew

Januari is de tijd van goede voornemens. Sommige van deze voornemens zullen gaan over het herstellen van onze relatie met anderen. De beoefening van Beginning Anew kan hierbij behulpzaam zijn. In een videolezing geeft broeder Bao Tang uitleg.

‍Zondag 20 februari - Naarden

Meester worden over je handelen

We leven allemaal op de aarde, maar velen van ons zijn niet echt aanwezig in het leven. In plaats van aanwezig te zijn, herhalen we vaak patronen en rennen we maar door. Anita Schreij begeleidt deze dag en helpt ons onze gewoonte-energieeën te doorzien.

‍28 april - 1 mei - Beukenhof

Sr. True Dedication komt voor retraite naar Nederland

We zijn verheugd jullie te kunnen berichten dat zuster True Dedication naar Nederland komt om een retraite te begeleiden samen  de Nederlandse zuster Sang Nghiem. De retraite zal plaatsvinden van 28 april tot 1 mei in Beukenhof in Biezenmortel.


‍Hoe ervaar jij vrijheid? - Oproep de Klankschaal

‍Het thema van de verdiepingsdagen in Naarden is 'Vrij zijn waar je ook bent'. De Klankschaal  sluit aan bij dit thema. We willen het graag vanuit verschillende invalshoeken belichten.Wat betekent vrij zijn voor jou op dit moment en wat is de relatie met de beoefening? We ontvangen graag je tekst (500 à 600 woorden), foto of tekening voor 31 maart op redactie@aandacht.net.


Nieuwe inspirerende verhalen op onze website

Het webteam van Leven in Aandacht heeft Koen Demeyer, Jan Veenendaal en Leni Cellini gevraagd of zij een maandelijkse blog willen verzorgen voor de website. We prijzen ons gelukkig dat zij hierop positief hebben geantwoord. In het volgende artikel stellen zij zich aan je voor. Ook Marjolijn van Leeuwen blijft regelmatig haar bijdrage aan onze website leveren.

De natuurspiegel

Begin februari zijn we in het putje van de winter aangeland...

Het herfstblad

Ik vroeg het blad of het bang was omdat het herfst was 

Geen geboorte, geen dood

Een half doorwaakte nacht, een bijna doorlopende...

‍De boom en ik

Herken je me?
Jij spreidt je takken uit
en ik mijn armen

St. Leven in Aandacht
Postbus 418
2000 AK, HAARLEM
 

Contact

www.aandacht.net