Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Alkmaar / Bergen

 • Naam: Open Hart Sangha
 • Plaats: Alkmaar / Bergen
 • Adres: Nesdijk 20, 1861 MK Bergen
 • Alkmaar - Bergen

  Over ons

  De Alkmaarse sangha is in 1985 ontstaan. Er is een vaste kern met daaromheen wisselende deelnemers. Sommigen mediteren sinds kort bij de sangha, en anderen langere tijd en ook vanaf het begin. Wij komen bij elkaar in Bergen in een prachtig nieuw gebouw op een natuurterrein, met de mogelijkheid om in de omringende tuin loopmeditatie te doen. Er komen gemiddeld twintig mensen per keer.

  Een kerngroep van zes mensen heeft de organisatie op zich genomen en onderhoudt contact met de landelijke St. Leven in Aandacht. Sommige sanghaleden mediteren in kleinere groepjes vaker bij elkaar thuis. In september 2009 zijn wij met de sangha op retraite gegaan. Sindsdien noemen wij onszelf Open Hart Sangha. Ook in 2011, 2013 en 2015, 2016 en 2018 waren er sangha-retraites; de volgende is in 2020.

  Onze activiteiten

  Sanghabijeenkomsten zijn op de tweede en de vierde zondagochtend van de maand, van 10 tot 13 uur. Het programma is op beide zondagen hetzelfde. Er is een steeds wisselend leiderschap, waarbij twee mensen samen de bijeenkomst voorbereiden. Leidraad is een boek van Thich Nhat Hanh, in 2019-2020 zijn dat de boeken Leven  Over de weg van geluk, begrip en liefde (Engels: The Art of Living)  en Het hart van Boeddha's leer.

  Programma
  De ochtend bestaat meestal uit:
  ♦  korte uitleg over het programma en eventuele thema
  ♦  lichaamsoefeningen zoals de 'mindful movements'
  ♦  20 minuten zitmeditatie
  ♦  loopmeditatie
  ♦  20 minuten zitmeditatie
  ♦  loopmeditatie buiten, met vooraf of achteraf samen zingen van Plum Village lied
  ♦  pauze met thee en lekkers
  ♦  korte toelichting op een thema uit het boek
  ♦  bezinning / uitwisseling in groepjes over eigen vragen of de meditatie.

  Data in seizoen 2019-2020  zondag 8 en 22 september; 20 en 27 oktober; 10 en 24 november; 8 en 22 december; 12 en 26 januari; 9 en 23 februari; 8 en 22 maart; 12 en 26 april; 10 en 24 mei; 7 en 28 juni; 12 juli (in die maand geen bijeenkomst op 4e zondag vanwege vakantie t/m augustus).

  Na de zomer 2020 starten wij op 13 en 27 september 2020.

  Kosten: Per keer wordt een bijdrage van € 5 gevraagd, of minder naar draagkracht; of een jaarbijdrage van € 45.

  Hoe kan je meedoen?

  De groep staat open voor nieuwe belangstellenden: graag eerst aanmelden via 'Contact' onderaan deze pagina, zodat we je goed wegwijs kunnen maken. Je kunt op 5 momenten per jaar instappen: de vierde zondag van januari, maart, mei, september en november. Dan wordt er speciaal voor nieuwe mensen extra uitleg gegeven. Mensen met ervaring in de traditie van Thich Nhat Hanh door deelname aan een retraite of bezoek aan Plum Village of EIAB kunnen meteen meedoen omdat je die extra uitleg als eens hebt gekregen.

  Mail ons op onderstaand emailadres als je met ons wil kennismaken. Vermeld daarbij even of je ervaring hebt met meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh.

  Contactinformatie

 • Logo Leven in Aandacht

  Nieuwsbrief Aanmelding

  Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden