Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Alkmaar / Bergen

 • Naam: Open Hart Sangha
 • Plaats: Alkmaar / Bergen
 • Adres: Nesdijk 20, 1861 MK Bergen
 • Alkmaar - Bergen

  Over ons

  De Alkmaarse sangha is in 1985 ontstaan. Er is een vaste kern met daaromheen wisselende deelnemers. Sommigen mediteren sinds kort bij de sangha, en anderen langere tijd en ook vanaf het begin. Wij komen bij elkaar in Bergen in een prachtig nieuw gebouw op een natuurterrein, met de mogelijkheid om in de omringende tuin loopmeditatie te doen. 

  Een kerngroep van zes mensen heeft de organisatie op zich genomen en onderhoudt contact met de landelijke St. Leven in Aandacht. Sommige sanghaleden mediteren in kleinere groepjes vaker bij elkaar thuis. In september 2009 zijn wij met de sangha op retraite gegaan. Sindsdien noemen wij onszelf Open Hart Sangha. Ook in 2011, 2013 en 2015, 2016, 2018 en 2020 waren er sangha-retraites; de volgende is in 2021.

  Onze activiteiten

  Sanghabijeenkomsten zijn vanaf april 2020 aangepast aan de corona maatregelen.

  Op de eerste zondag van de maand is er "buiten sangha", bijeenkomsten die buiten plaatsvinden voor o.a. loopmeditatie en andere meditatievormen die in onze traditie gebruikelijk zijn.

  Wanneer de corona maatregelen dat toestaan zijn er voor een beperkte groep live bijeenkomsten, meestal op de tweede en de vierde zondagochtend van de maand, van 10 tot 13 uur.  Op de derde zondag van de maand is er een online bijeenkomst voor een onbeperkt aantal deelnemers. Het thena en programma onderdelen zijn op al deze zondagen hetzelfde. Er is een steeds wisselend leiderschap, waarbij twee mensen samen de bijeenkomst voorbereiden. Leidraad is een boek van Thich Nhat Hanh, in 2020-21 zijn dat de boeken Leven  Over de weg van geluk, begrip en liefde (Engels: The Art of Living)  en Het hart van Boeddha's leer.

  Voor alle bijeenkomsten geldt dat je je aanmeldt via . Je ontvangt dan bericht of je al of niet mee kan doen. Een link naar de deelnemerslijst vind je hier.

  Programma
  De ochtend van de "binnensangha" bestaat meestal uit:
  ♦  korte uitleg over het programma en eventuele thema
  ♦  lichaamsoefeningen zoals de 'mindful movements'
  ♦  20 minuten zitmeditatie
  ♦  loopmeditatie
  ♦  20 minuten zitmeditatie
  ♦  loopmeditatie buiten, met vooraf of achteraf samen zingen van Plum Village lied
  ♦  pauze met thee en lekkers
  ♦  korte toelichting op een thema uit het boek
  ♦  bezinning / uitwisseling in groepjes over eigen vragen of de meditatie.

  De online sangha duurt meestal 1,5 uur en bestaat uit een geleide meditatie en dharma delen / uitwisseling.

  Data in seizoen 2021:

  Online Open Hart sangha van 10 - 11.30 uur: 17 januari, 14 februari, 21 maart, 18 april, 16 mei  en 20 juni.
  Sanghaleden en nieuwe belangstellenden ontvangen per mail elke maand een uitnodiging met informatie.

  Zodra de live bijeenkomsten worden hervat ontvangen alle sanghaleden bericht.
  Indien mogelijk wordt er dan ook een live bijeenkomst georganiseerd voor nieuwe belangstellenden.

  Kosten: Per keer wordt een bijdrage van € 5 gevraagd voor een live bijeenkomst, of minder naar draagkracht; of een jaarbijdrage van € 45.

  Hoe kan je meedoen?

  De groep staat open voor nieuwe belangstellenden: graag eerst aanmelden via 'Contact' onderaan deze pagina, zodat we je goed wegwijs kunnen maken. Je kunt op een aantal momenten per jaar instappen: in 2020 wordt dat per keer bekeken vanwege de coronoa maatregelen. Dan wordt er speciaal voor nieuwe mensen extra uitleg gegeven. Mensen met ervaring in de traditie van Thich Nhat Hanh door deelname aan een retraite of bezoek aan Plum Village of EIAB kunnen meteen meedoen omdat je die extra uitleg als eens hebt gekregen.

  Mail ons op onderstaand emailadres als je met ons wil kennismaken. Vermeld daarbij even of je ervaring hebt met meditatie in de traditie van Thich Nhat Hanh.

  Contactinformatie

 • Logo Leven in Aandacht

  Nieuwsbrief Aanmelding

  Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

  Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden