Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Amersfoort

 • Naam: Sangha Amersfoort
 • Plaats: Amersfoort
 • Adres: Woonzorgcentrum Mgr. Blom, Barchman Wuytierslaan 55, 3819 AB Amersfoort
 • Amersfoort

  Over ons

  Mededelingen

  1.Amersfoort Van Vlinderhuys terug naar de kapel
  Vanaf zondag 5 september 2021 vinden onze Sanghaavonden weer in de kapel van de zusters van Sint Jozef in het Woonzorgcentrum van Mgr Blom plaats. Het adres is Barchman Wuytierslaan 55, tegenover het Dierenpark Amersfoort.Aanvangstijd is 19.30 uur. De kosten bedragen € 2,50 per avond. Wegens de coronamaatregelen houden we rekening met 1.5 meter afstand. Voorlopig gaan we niet zingen. Het dragen van een mondkap is niet verplicht.

  Parkeren
  De bouwwerkzaamheden in dit Woonzorgcentrum zijn nog in volle gang, daarom is achter het gebouw nauwelijks parkeermogelijkheid. Auto's mogen aan de voorkant van het gebouw worden geparkeerd, na de ingang, direct naar links.  

  Nieuwe ingang van de kapel
  De ingang van de kapel is veranderd, de buitendeur van de kapel is nu aan de zijkant. Je komt binnen via de (oude) keuken.

  Meenemen
  Helaas is er niet meer voldoende opbergplaats voor al onze Sanghabenodigdheden. Gelukkig is er wel nog net genoeg ruimte voor de matjes. Graag verzoeken we je - indien je ze nodig hebt - een deken, een kussen of bankje mee te nemen. Uiteraard kun je ook op een stoel zitten.

  Aanmelden
  Wegens de coronamaatregelen is aanmelding noodzakelijk. Dit kun je doen bij Hedy via e-mail () of via whatsapp 0644373245. Het aantal bezoekers is beperkt tot 14 personen.

  2. Verdiepingsgroepen
  In het seizoen 2021/2022 houden we weer verdiepingsavonden voor degenen die zich willen verdiepen in het Boeddhisme volgens de traditie van Thich Nhat Hanh. In de  bijeenkomsten in drie groepen tussen 4 - 8 personen, wordt de gelezen en gepraktiseerde tekst behandeld en worden ervaringen en inzichten met elkaar gedeeld. Het is belangrijk dat je al wat bekend bent met de traditie en je er meer mee wilt verbinden. Verder is commitment belangrijk en dat je alle bijeenkomsten aanwezig bent (overmacht daar gelaten).
  Elke groep behandelt een thema, gebaseerd op één van de boeken van Thich Nhat Hanh, namelijk: Leven,  Jezus en Boeddha als broeders of Iedere stap is vrede.

  Second body
  We kiezen op de eerste avond onze second body. De second body is iemand uit de groep waarmee we elke maand, d.w.z. vóór onze groepsbijeenkomst afspreken en waarmee we onze ervaringen en inzichten delen. Dat is minimaal één keer per maand, maar vaker mag uiteraard ook. Onze second body kiezen we voor het hele seizoen.

  Hoe ziet een bijeenkomst eruit?
  Een groepsbijeenkomst ziet er als volgt uit:
  - Stilte meditatie
  - Delen over onze ervaring
  - Samen thee drinken
  Elke avond wordt begeleid door een andere deelnemer.

  Wanneer
  De groep met het thema 'Leven' start op 13 oktober en vervolgens elke tweede woensdag. De startdatum van de groep met het thema: 'Iedere stap is vrede' is nog niet bekend. De derde groep met het thema 'Jezus en Boeddha als broeders' start op donderdag 7 oktober en vervolgens elke derde donderdag van de maand. De bijeenkomsten vinden plaats in oktober, november, januari, februari, maart en april.
  We zijn nog op zoek naar een ruimte. We staan open voor ideeën van jullie kant.

  Tijd en kosten
  De groepen starten om 19.45 uur.  Inloop met thee om 19.30 uur. De bijeenkomsten duren 1 tot 1,5 uur. De kosten voor de derde groep bedragen € 2,50 /pp per avond.

  Aanmelden
  Heb je interesse en wil je deelnemen of heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar Cara van der Oord:  . Opgeven kan tot en met 25 september. Laat weten aan welke groep je deel wilt nemen. Meld je spoedig aan. Vol is vol.

  ****

  Algemene informatie Sangha Amersfoort

  Elke zondagavond om 19.30 - ca 21.15 uur is iedereen welkom bij de meditatieavond van de Sangha Amersfoort in de Kapel van de Zusters van St. Jozef. Het adres is: Woonzorgcentrum Mgr. Blom, Barchman Wuytierslan 55, Amersfoort (tegenover het Dierenpark). Daarna is er gelegenheid tot 21.45 uur elkaar nog te spreken. We beoefenen meditatie in de Boeddhistische traditie van Thich Nhat Hanh, een spirituele zenleraar en grondlegger van het geëngageerd Boeddhisme. Je hoeft geen meditatiekennis- of ervaring te hebben om mee te doen. Ook hoef je geen Boeddhist te worden om meditatie te beoefenen. Voor deze bijeenkomst vragen we een bijdrage van € 2,50. De sanghaavonden en de overige activiteiten van de Sangha Amersfoort worden begeleid door een kerngroep bestaande uit vijf personen.

  Het verloop van een sanghaavond
  Na een welkomstwoord, begint de avond met een korte inleiding, van ca. tien minuten over een onderwerp wat ons dagelijks bezighoud, belicht vanuit boeddhistisch perspectief. Daarna een zitmeditatie van 20 minuten, gevolgd door een loopmeditatie en weer een zitmeditatie van 20 minuten. Vervolgens drinken we samen thee in stilte. Na deze theemeditatie is er gelegenheid om dharma te delen. Ca. 21.30 wordt de avond afgesloten.

  Zitmeditatie
  Het beoefenen van meditatie helpt ons om mindfulness of oplettendheid te ontwikkelen. Het is een oefening om bij onszelf aan te komen, door in aandacht te zijn. Tijdens de meditatie volg je je adem, als je afgeleid wordt, keer je weer terug naar je ademhaling. Je laat je gedachten en gevoelens komen. Je onderdrukt en negeert ze niet, maar accepteert ze op een liefdevolle manier. Je ervaart dat je geest en lichaam kalm en ontspannen kunnen zijn ondanks de stormen in je geest. Voordat de meditatie begint wordt de klankschaal of de Bel uitgenodigd. De Bel helpt ons om elke keer terug te gaan naar het huidige moment. Het enige moment waar we ons leven kunnen aanraken. De zitmeditatie van 20 minuten kan ook een begeleide meditatie zijn, de stilte wordt dan even onderbroken door het voorlezen van een tekst als aanwijzing bij de meditatie.  Aan het einde van de zitmeditatie wordt de Bel weer uitgenodigd. Hierna buigen we naar elkaar met de handpalmen tegen elkaar en vervolgens kunnen we even onze voeten en benen strekken en masseren.

  Loopmeditatie
  Voor de loopmeditatie wordt de kleine bel uitgenodigd. Bij de eerste bel staan we op, bij de tweede bel buigen we naar elkaar en bij de derde bel draaien we een kwartslag naar links en beginnen we te lopen. Tijdens het lopen stemmen we onze ademhaling af op onze voetstappen. Bij inademing zet je een stap met je linkervoet en bij uitademing zet je een stap met je rechtervoet. En zo ga je door.

  Wandelmeditatie
  Bij mooi weer gaan we in plaats van loopmeditatie binnen, een wandelmeditatie buiten beoefenen. Het biedt ons de gelegenheid om bewust te zijn van onze verbondenheid met wat in en om ons heen is. Om te genieten van de natuur, de planten, de bomen en de bloemen. Buiten lopen we iets sneller. Maar we richten onze aandacht nog steeds op onze ademhaling en onze voetstappen. 

  Tweede zitmeditatie
  Na de loopmeditatie volgt weer een zitmeditatie van 20 minuten. Deze zitmeditatie wordt ook voorafgegaan en beëindigd met de Bel.

  Theemeditatie
  De theemeditatie is net als zit- of loopmeditatie, ook een meditatie. De thee wordt door de tea master(s) geschonken. De tea master schuift het dienblad met de theemokken naar degene die naast haar/hem zit, maakt een buiging met de handpalmen tegen elkaar, de ontvanger buigt mee. Hij/zij neemt een mok en buigt nog een keer naar de gever. Vervolgens schuift hij/zij het dienblad verder. Voor het schenken van de thee wordt de Bel uitgenodigd. We drinken de thee in stilte en in bewuste aandacht, we proeven de smaak, ruiken de geur, zien de kleur en voelen de warmte van de thee.

  Dharmadelen
  Na de theemeditatie is er vervolgens gelegenheid om dharma te delen. We delen onze ervaringen en inzichten van onze dagelijkse beoefening. Tijdens het dharmadelen gaat het niet over het delen van kennis en er wordt geen discussie gevoerd. Als we iets willen zeggen, buigen we eerst en we zeggen onze naam. We vertellen ons verhaal vanuit ons hart. We worden niet in de rede gevallen. Als we klaar zijn, buigen we opnieuw. Alles wat gezegd wordt tijdens het dharmadelen behandelen we vertrouwelijk. En als je na de meditatieavond een vraag aan iemand wilt stellen die iets heeft gedeeld tijdens het dharmadelen, vraag dan eerst of die persoon het goed vindt dat je erover wilt praten. Het dharmadelen helpt ons te oefenen om op een liefdevolle manier te spreken en met compassie te luisteren. Het is ook een gelegenheid om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Eveneens wordt de Bel voor en na het dharmadelen uitgenodigd. 

  OVERIGE activiteiten

  Naast de Sanghaavonden op zondag, zijn er ook verdiepingsgroepen en elk jaar wordt een Sanghadag georganiseerd. 

  Op feestdagen is er geen Sanghaavond.De laatste meditatie-avond van dit jaar is op 19 december. In 2022 beginnen we met onze Sanghaavond op 2 januari.  

  Hoe kan je meedoen?

  Heb je belangstelling in de Sangha Amersfoort, wil je aan de Sanghaavond deelnemen of wil je meer informatie hebben, neem dan contact op met Jorieke Rijsenbilt of  met Hedy Hagenaar. 

  Contactinformatie

 • Jorieke Rijsenbilt
 • 06-13 08 47 02 (ook whatsapp)
 • Hedy Hagenaar
 • Logo Leven in Aandacht

  Nieuwsbrief Aanmelding

  Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

  Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden