Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Gorinchem

 • Naam: Sangha Tjen
 • Plaats: Gorinchem
 • Adres: Gildenwijk, Gorinchem
 • Gorinchem - Tjen

  Over ons

  Sangha Tjen in Gorinchem is opgericht en jarenlang geleid door Titia Thierens van toenmalig centrum Tjen. Medio 2013 heeft zij Gorinchem verlaten en is het centrum overgenomen. De bijeenkomsten worden nog steeds in het centrum georganiseerd, maar daar wordt nu zorg voor gedragen door een kerngroep die de mindfulness meditaties begeleidt. Begin 2014 heeft de kerngroep besloten de sangha uit eerbetoon te vernoemen naar haar oorsprong en de naam te laten voortbestaan in sangha Tjen.

  Tian (spreek uit Tjen) is een van de oudste Chinese termen voor de kosmos. Tian wordt vaak vertaald met 'hemel' en genoemd in relatie tot zijn complementaire aspect 'aarde' (Di). Het staat symbool voor de harmonische verhouding tussen mens en natuur, volk en geloof. Titia verwoorde het als volgt: 'Tjen is het Chinese woord voor hemel, natuur of oorspronkelijke natuur. Onze oorspronkelijke natuur is een zijnstoestand, waarbij we beschikken over kwaliteiten als liefde, mededogen, moed, geduld, rechtvaardigheidsgevoel etc. Deze kwaliteiten helpen ons om op bevredigende wijze zin en vorm te geven aan ons leven.'

  Leven in aandacht kun je oefenen in mindfulness meditatie, maar Thich Nhat Hanh bedoelt ook dat je dit integreert in je dagelijks leven in alle gewone dingen die je doet: eten, afwassen, reizen, in contact zijn etc. Dit kan een groot effect hebben op de gevoelens van stress of drukte die velen van ons hebben in het hectische leven van alledag. Wat daarbij behulpzaam is, is de ademhaling. Op het moment dat je bewust bent van je ademhaling, ben je met je aandacht in het nu. Aandacht heeft een helende werking op zowel onszelf als op onze omgeving.

  Dit principe is dus enerzijds simpel, anderzijds nog niet eenvoudig om daadwerkelijk toe te passen. Het helpt veel mensen om dit samen in een groep te oefenen. Dat kan bij sangha Tjen op elke eerste zondag van de maand. We beoefenen geleide zitmeditatie, loopmeditatie en stille meditatie. Na de meditatie volgt een theeceremonie en kunnen we, eveneens in aandacht en mits daar behoefte aan is, ervaringen oftewel dharma delen. We sluiten af met enkele liedjes uit de traditie van Plum Vilage.

  Onze activiteiten

  CORONA: Ivm de coronamaatregelen is samenkomen in deze tijd niet meer vanzelfsprekend. De bijeenkomsten zijn in maart stopgezet, conform de maatregelen van dat moment. Sinds verruiming van de maatregelen vanaf 1 juni bekijken we per bijeenkomst de mogelijkheden en behoeften om weer als sangha bijeen te komen. Samen mediteren in de buitenlucht is een optie, maar niet altijd mogelijk. Vaste sanghaleden worden daarom per mail op de hoogte gehouden over doorgang van de bijeenomsten. Als je je afvraagt of een bijeenkomst doorgaat, informeer dan bij onze contactpersoon. 

  De bijeenkomsten zijn iedere eerste zondag van de maand van 10.30 tot 12.30 uur in het centrum Intentie is Essentie. In de zomermaanden juli en augustus vinden de bijeenkomsten plaats bij leden thuis.  Er wordt per bijeenkomst een vrijwillige bijdrage naar draagkracht gevraagd voor de onkosten. 

  Een aantal keren per jaar wordt er aansluitend aan de reguliere bijeenkomst voor geinteresseerden een extra activiteit georganiseerd, zoals een potluck lunch of samen zingen. In februari staat de bijeenkomst in het teken van kennismaking. In mei 2020 bestaat stichting Leven in Aandacht 25 jaar en staan we hierbij stil met een wandelmeditatie.

  Agenda & meditatiebegeleiders* 2020
   5 januari                     Jurien
   2 februari  Elly (kennismaking - Total Relaxation)
   1 maart  Elly
   5 april  niet doorgegaan ivm corona maatregelen
   3 mei  niet doorgegaan ivm corona maatregelen
   7 juni  niet doorgegaan ivm corona maatregelen en weersomstandigheden
   5 juli  niet doorgegaan ivm coronamaatregelen en weerstomstandigheden
   2 augustus  Elly - doorgegaan buiten  
   6 september  Jurien - doorgegaan in de meditatieruimte 
   4 oktober  Gwen - gaat door in de meditatieruimte, vooraf aanmelden noodzakelijk

   11 oktober

   1 november

   Wandelmeditatie voor Thich Nath Hanh - middag

   Onder voorbehoud Jurien  

   6 december  onder voorbehoud Elly

  *Meditatiebegeleiders zijn onder voorbehoud. Indien iemand onverhoopt niet kan begeleiden, zal er onderling geruild worden en kan er iemand anders zitten. Ivm de coronamatregelen wordt per maand bekeken of de bijeenkomst door kan gaan. 

  Eén van onze leden, Iris Keasberry, organiseert viermaal per jaar wandelmeditaties in de uiterwaarden van rivier de Merwede, klik hier  voor meer informatie. Sanghalid Elly de León-van der Vlugt biedt mindfulness trainingen en avonden ().

  Hoe kan je meedoen?

  Kennismaken en instromen kan op ieder moment. Aanmelding per bijeenkomst is niet nodig, maar als je voor het eerst komt vinden we het fijn als je van te voren contact opneemt via telefoon of mail. Dan kunnen we uitleggen hoe de bijeenkomsten gaan en zorgen dat de begeleider je opvangt.

  Ook voor andere informatie of vragen, kan je terecht bij de contactpersoon.

  Contactinformatie

 • Nina Euser
 • 0183-62 48 85
 • Logo Leven in Aandacht

  Nieuwsbrief Aanmelding

  Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden