Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Gorinchem

 • Naam: Sangha Tjen
 • Plaats: Gorinchem
 • Adres: Gildenwijk, Gorinchem
 • Gorinchem - Tjen

  Over ons

  Tian (spreek uit Tjen) is een van de oudste Chinese termen voor de kosmos. Tian wordt vaak vertaald met 'hemel' en genoemd in relatie tot zijn complementaire aspect 'aarde' (Di). Het staat symbool voor de harmonische verhouding tussen mens en natuur, volk en geloof. Tjen is het Chinese woord voor hemel, natuur of oorspronkelijke natuur. Onze oorspronkelijke natuur is een zijnstoestand, waarbij we beschikken over kwaliteiten als liefde, mededogen, moed, geduld, rechtvaardigheidsgevoel etc. Deze kwaliteiten helpen ons om op bevredigende wijze zin en vorm te geven aan ons leven.

  Leven in aandacht naar je oorspronkelijke natuur kun je oefenen in mindfulness meditatie, maar Thich Nhat Hanh bedoelt ook dat je dit integreert in je dagelijks leven in alle gewone dingen die je doet: eten, afwassen, reizen, in contact zijn etc. Dit kan een groot effect hebben op de gevoelens van stress of drukte die velen van ons hebben in het hectische leven van alledag. Wat daarbij behulpzaam is, is de ademhaling. Op het moment dat je bewust bent van je ademhaling, ben je met je aandacht in het nu. Aandacht heeft een helende werking op zowel onszelf als op onze omgeving.

  Dit principe is dus enerzijds simpel, anderzijds nog niet eenvoudig om daadwerkelijk toe te passen. Het helpt veel mensen om dit samen in een groep te oefenen. Dat kan bij sangha Tjen tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten. 

  De bijeenkomsten worden georganiseerd door een kerngroep waarvan de leden bij toerbeurt de bijeenkomsten voorbereiden en begeleiden, vaak rond een thema. 

  Onze activiteiten

  De bijeenkomsten zijn doorgaans iedere eerste zondag van de maand van 10.30 tot 12.30 uur in het centrum Intentie is Essentie in Gorinchem.

  We beoefenen geleide zitmeditatie, loopmeditatie en stiltemeditatie. Daarna volgt de theeceremonie en naar behoefte het delen van ervaringen, oftewel dharmadelen. We sluiten af met enkele liedjes uit de traditie van Plum Village. 

  Normaal gesproken wordt er een aantal keren per jaar aansluitend aan de reguliere bijeenkomst voor geinteresseerden een extra activiteit georganiseerd, zoals een potluck lunch of samen zingen. De komende periode zijn onze activiteiten beperkt tot de reguliere bijeenkomsten, mits er voldoende aanmeldingen zijn. Er wordt per bijeenkomst een vrijwillige bijdrage naar draagkracht gevraagd, voor de huur van de meditatieruimte.

  Agenda 2021

   3 januari

   niet doorgegaan
   7 februari  niet doorgegaan 
   7 maart  niet doorgegaan
   4 april  niet doorgegaan
   2 mei  niet doorgegaan
   6 juni  niet doorgegaan 
   4 juli  niet doorgegaan
   1 augustus  Jurien
   5 september  Jurien
   3 oktober  Alexandra
   7 november  Elly
   5 december  Marjolijn

  Eén van onze leden, Iris Keasberry, organiseert viermaal per jaar wandelmeditaties in de uiterwaarden van rivier de Merwede, klik hier  voor meer informatie. Sanghalid Elly de León-van der Vlugt biedt mindfulness trainingen en avonden ().

  Hoe kan je meedoen?

  Kennismaken en instromen kan op ieder moment. Als je voor het eerst komt vinden we het fijn als je van te voren contact opneemt via telefoon of mail. Dan kunnen we uitleggen hoe de bijeenkomsten gaan en zorgen dat de begeleider je opvangt.

  Voor kennismaking, informatie of vragen, kan je terecht bij onze contactpersoon Nina, via onderstaande contactgegevens. 

  Zo lang er nog coronamaatregelen gelden, is het voor de organisatie van belang om voor elke mogelijke bijeenkomst het aantal deelnemers te weten. Daarom wordt voorlopig gevraagd om aanmelding voor elke bijeenkomst per mail.

  De meditatieruimte is groot genoeg om voldoende (1,5 m) afstand van elkaar te houden. We ventileren goed en er is hygienegel en handzeep aanwezig om de handen te reinigen. Wanneer de mondkapjes plicht geldt dragen we deze bij het lopen. De thee en koekjes voor de theeceremonie worden hygienisch bereid en zo min mogelijk aangeraakt.

  Contactinformatie

 • Nina Euser
 • 0183-62 48 850
 • Logo Leven in Aandacht

  Nieuwsbrief Aanmelding

  Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

  Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden