Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Utrecht

 • Naam: Sangha Meditatie, moed en boeddhistische psychologie
 • Plaats: Utrecht
 • Adres: Utrecht
 • Utrecht - Meditatie en Moed

  Over ons

  Van september tot juli komt onze groep bijeen op donderdagavonden, twee maal per maand. De groep beoefent vormen van meditatie (zit loop lig beweeg) en ieder kan delen over de vruchten van de beoefening in het dagelijks leven.

  Eind 2019 en in 2020 lezen we 'Het wijze hart' van Jack Kornfield en gebruiken delen uit het boek van Phap Hai.

  Phap Hai stelt in zijn boek 'Nothing to it" vijf vragen: 1 waarom doe ik meditatie 2 wat is mijn weg geweest om bij meditatie te komen? 3 wat is het dat ik zoek 4 waarom beoefen ik nog steeds 5 hoe ziet mijn beoefening er nu uit? Deze vragen zijn een goed begin bij deelname aan de groep.

  Hieronder volgen enkele citaten uit het boek van Phap Hai:

  Wat is meditatie? Meditatie is niet een plek om je te verstoppen of om op je gemak te raken, maar een plek om met je leven om te gaan zoals dat zich ieder moment aan je aandient. Het ontwikkelen van een juiste levenshouding, niet als ‘ik ben gebroken’ of ‘ik heb nog iets nodig voor ik gelukkig kan zijn’, een houding van gemis of gebrek. Zo’n geest is altijd op zoek naar iets buiten zichzelf en voelt zich niet vervuld. Als we zien dat elk levend wezen het zaadje van eindeloze goedheid heeft, dan ervaar je de houding van aangeboren heelheid. Ik ben al wat ik wil worden

  Wat is spiritualiteit? Het is de uitdrukking van ons diepste streven. Wat we het liefste willen in en met ons leven. Onze meditatie is een oefening om ons helemaal bewust te worden van ons zelf, ons hart, de diepste waarheid van ons leven. Als je echt contact hebt met wat je werkelijk wilt, kun je concrete afspraken met jezelf maken. Bijvoorbeeld elke dag een maaltijd aandachtig eten. Aandachtig opscheppen, kijken, kauwen, ruiken, slikken etc. Wees niet te gemakkelijk of te snel met het maken van je voornemens, hou het simpel zodat je het volhoudt en tegelijk zowel de vreugde als de voldoening voelt als je je aan je voornemens houdt. Blijf je aan je intenties herinneren en aan het succesvol uitvoeren van je voornemens.

  Spel gaat over de dingen die we heerlijk vinden om te doen, die ons echt voeding geven en die water geven aan de zaadjes van vreugde in ons. Dat spel is je spirituele kant. Het beoefenen van spel gaat er om dat je ontspannen bent, op je gemak. Je speelse kant kun je ervaren als je een dag van luiheid voor jezelf houdt: je blijft de hele dag bij je zelf, je laat het regelen zitten, je laat het rennen, het iets voor elkaar krijgen los. Voel de lichtheid van je bestaan.

  Benoemde en ware realiteit. Let op hoe je de hele dag etiketteert, ‘labelt’. Als je dat opmerkt, ga dan hoe je dit los kan laten en een andere, niet aan etiketten, woorden, oordelen gebonden werkelijkheid ervaart. Maak van dit laatste een oefening. Doseer je gedachten, meningen en ideeen Doseer je cynische, kritische kant en kijk naar de wereld. Doseer hoe vaak je afgeleid bent, dagdroomt, want de spirituele kant lekt daardoor weg.

  Fundamentele goedheid in mijzelf. Oefening: reflecteer elke avond op de afgelopen dag en op de momenten en situaties waarin de fundamentele goedheid in jezelf en in anderen naar voren kwam.

  Jack Kornfield vertelt veel persoonlijke verhalen - Kornfield is therapeut en meditatieleraar. Zijn werk sluit aan op dat van Thich Nhat Hanh. Er zijn op internet veel lezingen van hem te vinden.

  Begeleid door Bert van Hees. De bijeenkomsten zijn in Utrecht. Er zijn plaatsen vrij in onze groep die een max. heeft van 10 deelnemers.

  Onze activiteiten

  We beoefenen meditatievormen (zit-, loop-, bewegings- en objectmeditatie), lezen teksten en delen ervaringen. Inzet is contact maken met vreugde en pijn en gelijkmoedig met zowel het een als het andere omgaan.

  Kosten: Er geldt een bijdrage van enkele euro's per maand; dit bedrag gaat naar huur van een zaaltje. Het eventueel overblijvend geld gaat naar de stichting kinderprojecten in Vietnam (zie de site van Stichting LIA).

  Hoe kan je meedoen?

  Heb je belangstelling? Neem dan contact op met Bert.

  Contactinformatie

 • Bert van Hees
 • 06-36 38 30 10
 • Logo Leven in Aandacht

  Nieuwsbrief Aanmelding

  Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden