Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Sangha 'De vrije Boeddha'

Leiden

Adres bijeenkomst

Kapel Verbum Dei, Utrechtse Veer, tegenover woonboot 39, Leiden

Contactgegevens

Anne Remijn
T.: 071-576 63 12
E.:

Over ons

Sinds januari 2004 bestaat de Leidse sangha. De bijeenkomsten zijn bedoeld om onze beoefening van leven in goede aandacht te onderhouden en te versterken. De sangha telt ongeveer 50 leden en komt bijeen in de kapel Verbum Dei. Gemiddeld komen er op donderdagavond (ook in de vakanties) twaalf tot veertien sanghaleden. De bijeenkomsten worden voorbereid en begeleid door kerngroepleden en/of deelnemers die zich daarvoor hebben aangemeld. De leden nemen individueel en gezamenlijk regelmatig deel aan retraites. Voor de vaste bijeenkomsten op donderdag vragen we een bijdrage van vier euro per keer.

Onze activiteiten

Reguliere bijeenkomsten
De sangha komt wekelijks, ook in de vakanties,  op donderdagavond bijeen. Deze avonden hebben dezelfde globale indeling, maar het thema wisselt per week van de maand. De inloop is vanaf 19.30 uur, we starten om 20 uur en eindigen om 22 uur. De avonden beginnen en eindigen met 20 minuten zitmeditatie. Thema's:

  • 1e donderdag van de maand – thema kennismaking: ontvangst nieuwe mensen, verdieping van onze kennismaking met elkaar en met de dharma, uitleg over onze gebruiken plus oefenen, en dharma-uitwisseling. 
  • 2e donderdag van de maand – thema dvd: we bekijken na de loopmeditatie gezamenlijk een dvd, meestal van Thich Nhat Hanh, maar soms ook van andere spirituele stromingen. 
  • 3e donderdag van de maand – thema bijzondere beoefening: een ceremonie of speciale activiteit zoals zingen, Total Relaxation, de Aarde Aanraken, een theeceremonie, etc. Het staat alle deelnemers vrij een ceremonie te kiezen en te begeleiden, mits deze past in onze traditie.
  • 4e donderdag van de maand – thema boek: We kiezen gezamenlijk een boek om te lezen, waarna we elke maand individueel een hoofdstuk lezen, waarover we op de avond zelf dharmadelen. In 2016 lezen we het boek "Geweldloze Communicatie" van Marshall Rosenberg.
  • 5e donderdag van de maand – thema de Vijf Aandachtsoefeningen: het reciteren van de Vijf Aandachtsoefeningen, met daarna dharmadelen over onze ervaring met de beoefening van deze aandachtsoefeningen in het dagelijks leven.

Zondagen in aandacht
De sangha organiseert jaarlijks enkele zondagen in aandacht, met een programma van 10.30 tot 16.00 uur. Vaste onderdelen van deze dagen zijn: meditatie, evaluatie van het afgelopen seizoen en nieuwe plannen voor het komend seizoen. Verder beoefenen we loopmeditatie en/of de Mindful Movements en lunchen we tussendoor in aandacht. De rest van de dag besteden we in gezamenlijk overleg: bijvoorbeeld speciale oefeningen, het bekijken van een dvd met dharmalezing, ontspanning, een thema enz. Soms nodigen we een dharmaleraar uit om de dag te begeleiden en stellen we de dag open voor andere deelnemers.

Buitendag
Jaarlijks zijn er één of enkele weekeind dagen die we, naast de donderdagavonden, buiten doorbrengen. Dat kan een stiltewandeling zijn in de omgeving van Leiden, of een dan met andere aandachtige activiteiten die passen in de traditie van Thich Nhan Hanh.

Bibliotheek
Uit onze bibliotheek is voor de vaste deelnemers een ruime keuze te leen uit de vele Nederlandstalige boeken en cd’s/dvd’s van Thich Nhat Hanh.

Hoe kan je meedoen?

Alle informatie kan je vinden op onze website; meditereninleiden.nl. Als je belangstelling hebt, kan je bellen of mailen naar één van de contactpersonen

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden