Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Gezond online werken. Webteam Plum Village geeft tips

Gezond online werken. Webteam Plum Village geeft tips

Je intentie voor de dag bepalen

1. Elke keer als ik ga zitten om te werken, check ik hoe het lichamelijk en geestelijk met me gaat, en maak ik contact met mijn intentie. Wat is mijn aspiratie? Wat heeft dat te maken met hoe ik vandaag wil werken? Wat is het belangrijkste om eerst te doen?

2. Als ik een werksessie begin, probeer ik vaak te lezen of te luisteren naar iets dat me inspireert of gelukkig maakt, al is het maar voor 5 minuten. Dat maakt het makkelijker om achter de computer te gaan zitten en zorgt voor focus.

Zorg voor je werkplek

3. Ik versier mijn bureau met bloemen of groene planten, zodat ik er weer fris tegenaan kan kijken en me kan ontspannen als ik moe ben. Iets betekenisvols op mijn bureau hebben herinnert me er ook aan dat er leven is voorbij het computerscherm.

4. Ik gebruik een applicatie zoals een 'Bell of Mindfulness' om me eraan te herinneren terug te keren naar mezelf of een app om mijn ogen te ontspannen. Hij kan worden geprogrammeerd om af te gaan op een vast interval (zoals elke 15 minuten) en geeft je een kans om echt te stoppen en je ogen en lichaam te ontspannen. Ik vind het fijn om even vriendelijk naar mezelf te glimlachen en dit moment te waarderen.

Mindful communiceren

5. Ik probeer te onthouden dat achter elke e-mail een mens schuilgaat.

6. Als er een sterk gevoel opkomt terwijl ik aan het werk ben, stop ik graag tot ik het onder controle heb, het gekalmeerd heb. Ik weet dat het OK is om een e-mail een paar uur later of de volgende dag te beantwoorden. In diezelfde geest lees ik mijn antwoorden twee keer en verstuur ze één keer!

7. In online vergaderingen merk ik dat het soms belangrijker is om de intentie te hebben om liefdevol te spreken en diep te luisteren dan om de woorden te kiezen die je wilt zeggen. De intentie zorgt namelijk voor de woorden. Ik probeer ook te onthouden dat mijn woorden niet alleen conflicten kunnen voorkomen, maar ook anderen kunnen inspireren en vreugde kunnen brengen.

Weten wanneer je een pauze moet nemen

8. Ik geef er de voorkeur aan om tijdens het werk van tijd tot tijd de 'opfris'-knop voor mijn lichaam te gebruiken (bv. minstens één keer per uur een pauze nemen). Een korte periode van lichaamsbeweging of handenarbeid zoals tuinieren, huishoudelijk werk of zelfs even stoppen voor een kopje thee of water kan helpen om de sfeer te veranderen. Dit is veel beter dan plotseling merken dat mijn overbelaste lichaam op de 'shutdown'knop wil drukken.

9. Als ik merk dat ik doelloos op links klik en veel vensters open heb staan om redenen die ik me niet kan herinneren, weet ik dat het tijd is voor een pauze!

10. Als ik merk dat ik veel met mijn linkerhersenhelft bezig ben, bv. met taal, logisch denken, organiseren, dan doe ik graag iets met mijn rechterhersenhelft om het evenwicht te herstellen, bv. tekenen of schilderen, naar muziek luisteren of muziek spelen, een gedicht schrijven. Onlangs werd ik geïnspireerd door het lezen van Zr. Jina's gedichtenbundel Moments of Joy om mijn eigen gedichten te maken om me te helpen te stoppen.

Vanmorgen stop ik
Mijn drukte
Om van diamanten te genieten
op het gras.
Zr. Sinh Nghiem

Gevangen tussen de zonsopgang en de ondergaande maan,
De geest
Stopt.
Zr Giac an

Het einde van de dag

11. Om rustiger te slapen moet ik minstens een uur voor het slapengaan stoppen met de computer en iets anders doen om te ontspannen of om mijn dag en mijn beoefening te bekijken.

12. Soms hou ik ervan om 's avonds na te denken en een dagboek te schrijven over hoe mijn ervaring was terwijl ik aan het werk was. Hoe voelde ik me tijdens en na het werk? Was ik duidelijk over mijn intentie, en was ik in staat om er naar terug te keren, om het levend te houden terwijl ik werkte? Ik probeer geduldig te zijn met mezelf, me te herinneren dat dit niet gemakkelijk is en ik ben blij als ik elke keer een beetje meer leer.

Dit artikel werd op 3 februari 2021 gepubliceerd op de website van Plum Village en werd vertaald door Cilia Galesloot

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden