Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Met een beginner's mind op online retraite

Met een beginner

Door: Jan Monster

Door Corona is er veel anders of veranderd. Zo ook retraites. Het is fijn dat ook ‘Leven In Aandacht’, samen met Hilly Bol een manier heeft gevonden om dit vorm te geven. In het weekeinde van 19 t/m 21 juni  was er dan voor de eerste keer (voor de stichting en voor Hilly) een online retraite. Zo werd er ook van ervaren beoefenaars een ‘beginner’s mind' gevraagd om open de nieuwe ervaring aan te gaan.

Elke reis begint met een bewuste stap

Voor mij was het sowieso een geheel nieuwe ervaring. Ik was nog nooit op retraite geweest en ook met ‘Leven in Aandacht’ had ik nog niet veel gedaan. Ja, boeken gelezen van Thich Nhat Hanh, de website afgespeurd en dharma talks op het YouTube kanaal verslonden. Ik was zeker al geraakt door de traditie en het voelde voor mij nu goed en om dit keer mee te gaan doen. Ik was dan ook blij dat ik verwelkomd werd om deel te nemen aan deze première.

Stoppen en stil staan 

Op vrijdagavond kwamen we voor het eerst samen in onze ‘Zoom-Do’. Met het uitnodigen van de bel, een voorstelrondje, wat huishoudelijke mededelingen en zingen werd we al gauw een kleine sangha. Een sangha is immers ‘niet meer’ dan een groep mensen in een gezamenlijke ruimte, die hun dagelijks leven delen, met leefregels, harmonie en acceptatie. De verzamelde groep vormde onder de bezielende leiding van Hilly op online wijze een sangha. Zouden we ook de essentie van een retraite werkelijkheid kunnen laten worden met stoppen, rusten en helen? Het was de vraag, maar we gingen die avond uit elkaar met de edele stilte. En wie weet of onze innerlijke stilte ons samen, maar apart, toch kon transformeren. Ik voelde mij in ieder geval gelijk al welkom en ervaarde ook al dat ik gestopt was met deelnemen aan de ‘rat-race’ die het dagelijks leven is.

Rust van een retraite vinden in je thuisomgeving

De tweede dag zat bomvol met meditatie, interactieve dharma talk, gezamenlijk online eten, offline loop meditatie, total relaxation,  (met Hilly op de harp), dharma delen en een geleide hart meditatie. Ondanks deze drukke agenda ontstond er rust door een mooie afwisseling van on- en offline activiteiten en met de adem en overdenkingen uit de anapanasati sutra als rode draad door de dag heen. Omdat het voor iedereen een nieuwe ervaring was, moesten we met ze allen verkennen hoe dit werkte. Hoe blijf je in de offline periode in de rust? Hoe maak je connectie met anderen via een rechthoekig schermpje? Maar het lukte. Is dit dan het wonder van mindfulness?

Heling wordt van buiten aangemoedigd en komt van binnenuit

En toen was het alweer de laatste dag, met meditaties en een vraag en antwoord dharma talk. Iedereen kon zo nog brandende kwesties aan Hilly voorleggen en inzichten konden worden uitgesproken. Voor mij was deze online retraite in ieder geval een helende ervaring. Ja, ik kwam mijn gebruikelijke obstakels tegen, maar door via de adem met aandacht naar mijn ’pijn’ te gaan, kon deze helen. Of was het de geleide meditatie waarbij wij mededogen naar onze voorouders stuurden, die daardoor ook weer terug bij mij kwam?

Inter(net)-zijn

Zie hier de waarde van deze online retraite. Je gaat een ‘retraite-reis’ eigenlijk altijd alleen en doordat we fysiek gescheiden waren was dat nog beter zichtbaar. Aan de andere kant blijkt dat ook door online aandacht geven het leven wordt verrijk. Verrijkt met nieuwe inzichten van en voor elkaar. Het raakte mij en ik vond het waardevol om dit te hebben meegemaakt. Ik ben dankbaar dat dit allemaal zomaar kan en ik zoveel liefdevolle mensen heb mogen ontmoeten en meemaken. Deze online retraite zou zo maar de eerste stap van vele kunnen zijn.

Impressie van deelnemer Jan Monster (www.watzegtjan.com)

Foto: Jan mediterend voor het scherm

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden