Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

28 augustus 2021

Leni Cellini: mindfulness misverstanden (video)

Door Peter van Leeuwen

Leni Cellini heeft een serie filmpjes geplaatst op haar YouTube-kanaal waarin ze eerste hulp bij mediteren geeft, door in te gaan op een aantal basale vooroordelen en misverstanden over mindfulness. Zij vertelt een toegankelijk en fris verhaal met voorbeelden uit een eigentijds leven. Bovendien is het ondertiteld. De filmpjes duren +/- 6 minuten.

Alleen beginnersfouten?

Vooroordelen en misverstanden over mindfulness bestaan niet enkel bij mensen die er weinig van af weten. Ook mensen die al lange tijd beoefenen, krijgen te maken met hardnekkige misverstanden die danig in de weg kunnen zitten om een vrij en gelukkig leven te leiden.

In haar videolessen heeft zij het over boos worden en hoe dat een integraal onderdeel is van de beoefening. Niet iets om te overwinnen of te moeten overstijgen. Een ander filmpje gaat over het idee dat je van meditatie rustig wordt, of dat mindful zijn betekent 'rustig zijn'. En als dat niet zo is, dan doe je vast iets mis. Of toch niet? Onderstaand kun je het filmpje over boos worden bekijken. 

 Wie is Leni?

Leni is een meditatieleraar in Leuven die put uit diverse boeddhistische bronnen. De traditie van Thich Nhat Hanh is hierin haar belangrijkste inspiratiebron. Zij noemt zichzelf ‘stadsmonnik’: iemand die haar leven wijdt aan mindfulness en meditatie, maar dan te midden van de golven van het dagelijks leven. Niet afgezonderd in een klooster, maar met twee voeten in de realiteit. Zij pleit ervoor dat we heel ons menszijn mogen omarmen, met alles erop en eraan.

Meer info is te vinden op haar website ont-moeten.be. Op haar YouTube-kanaal Ont-moeten kun je de andere filmpjes vinden. Veel plezier ermee!