Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

17 april 2021

Leven vanuit waarden

Door Marjolijn van Leeuwen

Peter zit aan tafel en warmt zijn handen aan een kop koffie. Poes Moonie probeert zijn aandacht te vangen, zo niet op te eisen. P. mijmert voor zich uit: “Het lijkt me leuk om eens een keer met broeder Phap Xa te praten over waarden. Over de waarden die onze traditie uitdraagt en wat we daarmee kunnen betekenen voor de maatschappij.”

Centrale waarden in onze maatschappij

Mijn gedachten gaan naar een lezing op mijn werk. Waar de spreker vertelde dat we in onze maatschappij concurrentie, competitie, marktwerking en maximale individuele vrijheid centraal hebben gezet. Neoliberalisme heet dat – ik kan het woord inmiddels uitspreken zonder te haperen. 

Je ziet die concurrentie bijvoorbeeld in het onderwijs, waar ouders willen dat hun kinderen de hoogste prestaties leveren. Met bijlessen, plusklassen, extra vakken, hoge scores en de hoogst mogelijke diploma’s. In de VS is het hier en daar al zo dat de prestaties van de leerlingen en het salaris van de docent aan elkaar gekoppeld zijn. Des te beter de prestaties, des te hoger het salaris. Het schijnt te werken, maar wat is de prijs. Waarden, zei de spreker, is in het neoliberalisme een vies woord.

Waarden vanuit onze traditie

Peter mijmert verder, terwijl hij Moonie aait: “Het is denk ik belangrijk om de mindfulness beoefening uit zijn therapeutische jasje te halen. We komen veelal in aanraking met de beoefening vanuit lijden, we zijn overspannen of hebben burn-out of iets dergelijks.  En in onze beoefening komen we ook in aanraking met ons lijden. Maar er zit ook een andere kant aan Boeddhisme en dat is de kant van ‘de waarden’, dat je je leven vanuit bepaalde waarden wil leven, zoals die bijvoorbeeld in de Vijf Aandachtsoefeningen verwoord worden.”

Hmm, mooi, als Peter en Broeder Phap Xa daar eens wat verder in duiken.

De Vijf Aandachtsoefeningen kun je hier vinden.