Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Marjolijn van Leeuwen: Dharmaleraar in quarantaine (1)

Marjolijn van Leeuwen: Dharmaleraar in quarantaine (1)

Door: Peter van Leeuwen

Iedereen op deze wereld heeft momenteel te maken met de coronacrisis. We hebben er direct mee te maken omdat we ziek zijn geweest, of nog zijn, mensen kennen die ziek zijn of voor mensen hebben gezorgd die ziek waren. Ons professionele leven staat totaal op zijn kop, beeldbellen is de norm geworden. We hebben een lockdown achter de rug en met zijn allen gaan we nu voorzichtig stappen zetten in de anderhalve meter samenleving. De 24-uur nieuwscyclus wordt gedomineerd door corona. 

Leven in aandacht vond het een interessant idee om het perspectief te laten horen van een ervaren beoefenaar op de coronacrisis. We maken een serie over hoe een aantal dharmaleraren in de traditie van Thich Nhat Hanh om zijn gegaan met hun quarantaine. Onderstaand het verhaal van Marjolijn van Leeuwen.

Marjolijn: laten bestaan wat er is

Marjolijn is al langere tijd dharmaleraar. Zij woont in een verbouwde boerderij, ‘Vriendenhuis Nooitgedacht’, waar regelmatig retraites en dagen in aandacht worden georganiseerd. Voor de coronacrisis had zij het druk met haar betaalde baan en haar werk voor Vriendenhuis Nooitgedacht. Dat werd door de coronacrisis allemaal anders. Zij ging voor 100% vanuit huis werken en haar persoonlijke agenda en de agenda voor het Vriendenhuis waren leeg. Zij had geen sociale afspraken meer, reisde niet, zag haar moeder niet en had alleen fysiek contact met haar kat Moonie. Die rust en ruimte ervoer zij als weldadig, een adempauze. En nu begint dat langzaam weer te veranderen, het leven van voor de crisis komt weer op gang. Die ruimte in haar agenda en dat dieet aan sociale prikkels is iets dat Marjolijn het meeste zal missen.

‘In stillness
the mind can be
clearly heard’
- Sister Jina -

Tijdens de coronacrisis is Marjolijn zelf ook ziek geweest, haar quarantaine werd daardoor nog intenser. Zij had eerst een flinke griep en daarna een zware verkoudheid met benauwde momenten. Dat gaf onzekerheid en angst. Met een verkoudheid of griep weet je wat je kunt verwachten gaf zij aan. Maar het idee Corona te hebben plakt daar zorgen en angst bovenop, gevoed door de nieuwsberichten en de collectieve angst. “Ik lag behoorlijk te malen. In plaats van de bekende gedachten als ‘Het zal wel over zijn na een week’ en ‘Goed veel vitaminen eten’ zag ik nu beelden van ziekenhuizen en intensive care voor me. De beoefening bleek geen luxe. Door bij haar angst en zorgen te blijven, deze ook in haar lichaam te blijven voelen, kon zij ze hanteren en werd zij er niet door meegenomen. Ze zag ook dat ze weerstand had tegen haar paniek en angst. Beetje voor beetje bleek het mogelijk om die weerstand te laten varen en te laten bestaan wat er was. Niet echt makkelijk, maar het ging wel! Uiteindelijk herstelde Marjolijn. De beoefening die zij tijdens haar ziekte deed was niet anders dan anders, maar bewees nu wel extra zijn waarde, het werkte echt.

Als Marjolijn haar blik verruimt, maakt zij zich zorgen over hoe al die andere mensen omgaan met deze crisis die velen van hen zo persoonlijk raakt. Waarop kunnen zij terugvallen als zij het moeilijk hebben, vraagt zij zich af? Als zij naasten verliezen? Bestaansonzekerheid hebben? Bang zijn om dood te gaan? Zelf ziek worden? Als zij worden geconfronteerd met de kwetsbaarheid van hun bestaan?
Marjolijn vindt het mooi om te zien hoeveel zorgzaamheid en solidariteit er tussen mensen ontstaat in deze tijd. “Je ziet dan dat die eigenschappen in ons zitten. We handelen er niet altijd naar, maar als het aangesproken wordt, dan krijgen deze eigenschappen meteen handen en voeten. Dat te zien doet me goed.”

Sinds het begin van de lock-down plaatst Marjolijn ‘Moments of Joy’ - korte gedichtjes van zuster Jina - op de blog van Vriendenhuis Nooitgedacht. In deze gedichtjes verwoordt zuster Jina momenten van schoonheid en stilte. Bij de gedichtjes zet Marjolijn een foto van de voortschrijdende lente in de tuin van het Vriendenhuis. De coronacrisis is een realiteit zegt zij, maar ook de prachtige lente is waar. Nooit was de lucht zo helder en was het zo stil in de ochtend. Dat wil ze graag delen. Ze hoopt dat het de lezers elke dag een moment van troost en kracht geeft.

De blog van het Vriendenhuis kun je hier vinden.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden