Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

19 november 2021

NIEUW: Muziekvideo's van Plum Village

Natuurgeluiden zijn al een populaire categorie geworden op de Plum Village App. Uilen, roodborstjes, de regen, de beek en de wind: je kunt er onderweg naar luisteren of wanneer je aan je bureau werkt. Maar wat als je je nog meer zou kunnen onderdompelen in een serene omgeving, niet alleen via audio maar ook visueel?

Dat is waar Miguel Sánchez, een professionele filmmaker uit Spanje, de afgelopen maanden aan heeft gewerkt in Plum Village: het verzamelen van beelden en geluiden van een plek, en van een gemeenschap. 
Een deel van zijn werk is toegevoegd aan een nieuwe serie korte films die toegankelijk zijn op de Plum Village App. In de komende weken zullen meer van Miguel's films beschikbaar worden gemaakt op zowel de app als het Plum Village App YouTube Channel.

Nadat hij afstudeerde aan de filmschool in Barcelona, specialiseerde hij zich in wildlife documentaires. Rond dezelfde tijd werden spiritualiteit en Zen Boeddhisme centrale pijlers in zijn leven, wat hem naar Plum Village leidde, waar hij momenteel verblijft en video's maakt voor de gemeenschap. 
We spraken met Miguel om meer te weten te komen over deze korte films en hoe zijn eigen meditatiebeoefening hem helpt bij het kiezen van locaties en het creëren van een contemplatieve sfeer.

Het werk dat hij in Plum Village en omgeving heeft gemaakt zijn voornamelijk immersieve video's; waarom is dit het geval?

"Ik denk dat immersieve video's een hulp kunnen zijn om tijd voor jezelf te nemen, te ontspannen en een pauze in de dag te creëren. Je hoeft niet de hele tijd naar de video te kijken, je kunt hem gewoon op de achtergrond laten, je ogen sluiten en alleen aandacht besteden aan de geluiden. Ze kunnen ook worden gebruikt om een aangename omgeving te creëren terwijl je andere activiteiten doet, zoals lezen, studeren of eten."

Zijn immersieve video's jagen het leven niet op, maar laten het een vast kader vullen met geluiden, kleuren en beweging. De video's bevatten soms delicate time-lapses, een menselijke figuur die voorbijloopt terwijl hij een loopmeditatie uitvoert, of symbolen van het monastieke leven en ritueel, zoals de klokkentoren of de Boeddhabeelden, die de kijker meevoeren naar Plum Village.

De films variëren van 10 tot 60 minuten; Miguel legt uit waarom een uur precies de juiste lengte kan zijn:

"Zestig minuten is lang genoeg om de video niet plotseling te laten eindigen en je concentratie of meditatieve staat te onderbreken. Je kunt gewoon ontspannen en je geen zorgen maken over de tijd. Je kunt het pauzeren wanneer je wilt; het is niet nodig om het helemaal af te maken. Maar ik denk ook dat het goed is dat het na 60 minuten eindigt, omdat we onze concentratie niet te lang vast kunnen houden. Het is belangrijk om van activiteit te veranderen, een stukje te lopen, en je lichaam te voelen."

Deze contemplatieve immersieve video's gaan niet over het vastleggen van de fysieke kenmerken van plaatsen; in plaats daarvan filmt Miguel graag op locaties waar monniken en lekenbeoefenaars vaak mediteren, omdat "ze doordrenkt zijn met een krachtige energie."

Aan de andere kant: "Als je goed kijkt, kan alles wonderbaarlijk lijken voor wie bereid is het wonder van het bestaan te zien."

Bekijk hier een muziekvideo


Meer korte filmshttps://web.plumvillage.app/resources/short-films

Dit artikel is afkomstig van https://plumvillage.app/new-on-the-app-immersive-videos, 2 nov 2021. Vertaald door webteam Leven in Aandacht

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden