Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Mindful koken met recepten uit het zenklooster

Mindful koken met recepten uit het zenklooster

'Didie Memo' is een blog van Didie Schackman over mindful leven. Wekelijks schrijft zij columns, reportages en interviews die vertellen over de schoonheid van eenvoud. Zij laat zich niet meeslepen door trending topics, maar zoekt originele onderwerpen die zij vanuit een persoonlijke invalshoek beschrijft. Soms verhalend, soms filosofisch en soms ook heel praktisch. Vanuit haar enthousiasme over het eten in boeddhistische kloosters heeft zij op haar blog een aantal recepten verzameld die onder andere geïnspireerd zijn op de recepten van Plum Village.

In haar blog van 30 april vertelt Didie over haar ervaringen in Plum Village. Iedereen die Plum heeft bezocht weet dat mindful eten een belangrijk onderdeel is van de beoefening. En dat het echt superlekker is! Dat komt niet alleen door het eten zelf, maar ook de manier waarop er gegeten wordt. Eten volgens de boeddhistische kloostertradities houdt in dat je zorg draagt voor lichaam en geest. En dat je stilstaat bij de weg die het eten heeft afgelegd totdat het op je bord ligt en in je mond verdwijnt. Zonder zon zou het fruit niet zo helder gekleurd zijn en dankzij de regen kon de boom groeien. Het is de aandacht van de boer die ervoor gezorgd heeft dat het geoogst werd en dankzij de arbeid van de winkelier ligt het in de schappen. Ook wordt een deel van de ingrediënten in Plum Village zelf verbouwd op de Happy Farm (biologische tuinderij). Vrienden van het klooster en kloosterlingen werkten er liefdevol samen op enkele hectare grond om de prachtige groenten en fruit te verbouwen die weer gebruikt worden in de keuken.

Ter aanvulling op de gerechten uit Plum Village heeft Didie ook recepten verzameld van andere sangha’s. Uit gewoonte kopen wij vaak dezelfde groenten, fruit, vlees en vis en slaan we de uitdagingen over. En juist daar ligt een grote kans! Enerzijds door onze gebruikelijke boodschappen te gebruiken voor nieuwe gerechten. En anderzijds door vertrouwd te raken met onbekende ingrediënten zodat we er makkelijker mee gaan koken. Voor haar recepten heeft Didie de oorspronkelijke ingrediënten en bereidingswijze als vertrekpunt genomen. Zij beschrijft de stappen en de ingrediënten die nodig zijn, maar sommige bestanddelen heeft zij vervangen omdat deze moeilijk te verkrijgen zijn. Bovendien heeft zij alles zo opgeschreven dat het makkelijk thuis te bereiden is met gebruik van westers keukengereedschap en met oosterse aandacht. De recepten hebben verleidelijke en kleurrijke namen zoals "Mindful soep eten met een boeddhistisch recept", "Roerbak gerecht als zen ervaring", "Pruimen truffels uit het pruimendorp" en natuurlijk mag de "Pure eenvoud met chocolade bonbons uit het klooster" niet ontbreken.

Als je verder wilt lezen kan je hier de blog van Didie: "Mindful leven vanuit eigenwijze eenvoud" vinden. Het artikel over Didie's ervaringen met Plum Village: "Boeddhistische recepten uit zen klooster, gezond en origineel" kun je hier vinden.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar alle recepten kan die hier  en hier vinden.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden