Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Tineke Spruytenburg: dharmalaraar in quarantaine (3)

Tineke Spruytenburg: dharmalaraar in quarantaine (3)

Door: Peter van Leeuwen

Iedereen op deze wereld heeft momenteel te maken met de coronacrisis. We hebben er direct mee te maken omdat we ziek zijn geweest, of nog zijn, mensen kennen die ziek zijn of voor mensen hebben gezorgd die ziek waren. Ons professionele leven staat totaal op zijn kop, beeldbellen is de norm geworden. We hebben een lockdown achter de rug en met zijn allen gaan we nu voorzichtig stappen zetten in de anderhalve meter samenleving. De 24-uur nieuwscyclus wordt gedomineerd door corona.

Leven in Aandacht vond het een interessant idee om het perspectief te laten horen van een ervaren beoefenaar op de coronacrisis. We maken een serie over hoe een aantal dharmaleraren in de traditie van Thich Nhat Hanh om zijn gegaan met hun quarantaine. Onderstaand het verhaal van Tineke Spruytenburg.

Meebewegen

Tineke is sinds twee jaar dharmaleraar. Zij verhuisde onlangs naar een nieuwe stad. Daar woont zij tijdelijk in een studio in afwachting van de bouw van haar kleine huisje. Een huisje dat op een hofje met andere kleine huisjes en een iets grotere tuin wordt gebouwd. Tineke is jarenlang werkzaam geweest in het onderwijs en recentelijk met vervroegd pensioen gegaan. Veel veranderingen in korte tijd.

Tineke beweegt, zegt ze, makkelijk mee met het moment; ze heeft niet snel de neiging om te willen vasthouden aan iets dat voorbij is of te verlangen naar iets dat (nog) niet is. Dat wil niet zeggen dat zij niet nieuwsgierig is. Tineke heeft een levendige interesse in wat zich om haar en in haar afspeelt. Ook tijdens de quarantaine.

Ruimte voor beoefening

Tineke ervaart weinig beperkingen van de ‘intelligente lockdown’. Ze leeft alleen, ziet haar (klein)kinderen via de computer en net als voor de quarantaine wandelt ze tenminste 10.000 stappen per dag. De toegenomen rust in het stadje, steunt haar in de beoefening. Mede daardoor raakte zij, na enkele weken lockdown, een diepgewortelde angst in zichzelf aan. Ze denkt dat de collectieve angst daarvoor een voedingsbodem bood.

Naar een andere samenleving?

De quarantaine laat zien dat een andere organisatie van onze samenleving mogelijk is. Tineke vraagt zich af hoe de toekomst eruit gaat zien wat dat betreft: “Hoeveel van onze vrijheid zijn we bereid op te geven voor veiligheid? In welke mate zijn wij bereid en in staat om ons bloot te stellen aan gevaar omwille van een samenleving waar Corona geen kans krijgt? Hoeveel van onze menselijkheid zijn wij bereid op te offeren voor de anderhalve meter samenleving? Denk aan dementerende ouderen die verstoken blijven van vertrouwd lichamelijk contact, aan mensen met beperkte vaardigheden die nu onthand thuis zitten enzovoort.”

Tineke heeft een sterke affiniteit met kinderen. Zij is jarenlang een stuwende kracht achter het kinderprogramma in de Plum Village traditie geweest. Zij maakt zich nu dan ook zorgen om de kinderen die in onveilige opvoedingssituaties zitten. Kinderen die door de quarantaine minder mogelijkheden hebben om het geweld of verwaarlozing te ontvluchten.

Doen wat kan

De vraag wat zij als beoefenaar te bieden heeft in deze tijd, verschilt niet veel van ervoor. Er zijn al jaren mensen die haar, via-via, weten te vinden als ze een luisterend oor nodig hebben. Ouders, kinderen, jongeren, vrienden en volslagen onbekenden die een beroep op Tineke doen en waar ze graag ruimte voor maakt.

Wel of geen quarantaine. Tineke blijft haar stappen zetten en laat zich niet meevoeren door de onrust van het moment. Zij blijft luisteren en blijft naast de mensen staan die dit nodig hebben.

Lees ook de eerdere verhalen in deze serie:

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden