Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

05 februari 2021

Wakker worden op zondag met broeder Pham Hanh

Op zondag 24 januari ging een nieuwe reeks van start: 'Mindful ontwaken op zondag'. Nederlandse nonnen en monniken verzorgen online een meditatie, een lezing en beantwoorden vragen. Broeder Pham Hanh beet de spits af met het thema 'Vrijheid vinden in je gevoelens'.

Het enthousiasme overtrof alle verwachtingen. Dat geldt zowel voor het aantal deelnemers (ruim 90) als voor de ochtend zelf. Geniet mee van enkele reacties.

Een prachtig geschenk

Wekelijks tracht ik deel te nemen aan de fijne online meditaties die aangeboden worden door de online sangha Vlaanderen en LiA Nederland. Vorige zondag had ik de kans om samen met mijn lief Gerd, deel te nemen aan Mindful Ontwaken op Zondag. Geen van ons beiden kende br. Pham Hanh die de meditatie begeleidde. 
Wat een mooie meditatie. Br. Pham Hanh nam ons tijdens de geleide meditatie ook mee in zijn eigen leefwereld. We denken dikwijls dat voor de broeders en nonnen alles vanzelf gaat. 

Na enkele minuten was ik helemaal vergeten dat alles online was. Ik voelde de verbondenheid tussen de deelnemers en het was net of we samen met de broeder fysiek in een zaal aanwezig waren.
De antwoorden die br. Pham Hanh gaf op de gestelde vragen waren, ik zou het instrumenten noemen, die mij althans de moed geven om durven dieper te kijken bij de problemen die ik bij mijzelf of rondom mij ervaar.

Een prachtig geschenk op een zondagochtend die ik dan nog mocht delen met mijn lief. Ik kijk alvast uit naar de volgende meditatie.

foldedHands Marc

bloemetjes

Enkele reacties uit de evaluatie:

Het enthousiasme, de speelsheid en inbreng van persoonlijke voorbeelden vond ik leuk en verfrissend. Op geheel eigen wijze de lezing gegeven, originele experimenten/oefeningen om direct mee te doen. 

De begeleide meditatie ging bij mij dieper dan gewoonlijk. Zijn enthousiaste verhaal over zijn ervaringen maakte herinneringen en gevoelens los bij mij; en een verrassende poging mijn eigen pijnlijke plekjes op te zoeken - en dat bracht herkenning. 

Dit was de eerste keer dat ik met Zoom werkte. Spannend! Ik ben 92 jaar. Aan huis gebonden. Daarom blij dat ik de inspirende uitzending mee maakte. Hartelijk dank aan allen die dit mogelijk maakten.

Hij heeft een goed inzicht gegeven in zijn eigen kwetsbaarheden en hoe zijn geest en lichaam werken. Dat helpt enorm mijzelf beter te begrijpen. Veel herkenning. Ik vind dat hij het super heeft gedaan. Heel goed dat dit programma wordt aangeboden. Ik zou dit er zeker inhouden - ook na corona.

Vond de inleiding fijn met een inkijk op de ruimte en de mede monastics. Ook de verbinding met de aanwezigen op het scherm voelde warm aan. (bv. met zijn moeder - Rebecca). Ik had tranen in de ogen soms van de speelsheid en ook van ontroering door de woorden, de passie, de eigen ervaring van de lezing. 

Basis voor lezing

De lezing van broeder Pham Hanh is tot onze spijt niet opgenomen, maar we mogen wel meelezen in een pdf buttondocument dat de basis ervoor was. 

Volgende keer 

Op 28 maart maakt br. Phap Xa ons wakker. Misschien zien we jou dan ook? Meer info vind je via deze link.