Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Zenverhaal: Op de thee bij zenmeester Nan-in

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht in het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekent om zijn poëzie, koans en verhalen. Zen is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

De theevisite

Nan-in, een Japanse zenmeester tijdens het Meiji-tijdperk (1868-1912), ontving een universiteitsprofessor die naar Zen kwam informeren. Nan-in serveerde thee. Hij schonk het theekopje van zijn bezoeker vol, en ging toen door met schenken. De professor keek naar hoe zijn theekopje overliep tot hij zich niet langer kon inhouden. "Mijn theekopje is vol. Er gaat niets meer in!" "Zoals het theekopje," zei Nan-in, "zit u vol met uw eigen meningen en overtuigingen. Hoe kan ik u Zen tonen tenzij u eerst uw theekopje leeg maakt?"

Thee 1

Verklaring

De professor had voor zijn bezoek zijn mening al klaarliggen en was niet werkelijk geïnteresseerd om iets nieuws te leren van zenmeester. En daarmee leerde de zenmeester hem zijn eerste les. Een open geest, een ‘don’t know mind’ is ontvankelijk voor nieuwe kennis en ervaringen. De zenmeester moedigde de professor aan zijn eigen overtuigingen en zekerheden te bevragen en los te laten en ruimte te maken voor nieuwe gezichtspunten.

Annemieke is illustrator en Peter beoefent Zen

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden