Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

14 december 2021

Zenverhaal: zitten en lopen

Door Annemieke Rebel en Peter van Leeuwen.

Zen staat bekend om zijn nadruk op meditatie en inzicht. Het is pragmatisch ingesteld en put voor haar lessen uit het dagelijks leven. Daarnaast staat Zen ook bekend om zijn poëzie, koans en verhalen. Zenverhalen zijn allegorieën die worden verteld om belangrijke lessen te illustreren. Onderstaand kan je een verhaal uit deze rijke traditie lezen dat is geïllustreerd door Annemieke.

Zitten en lopen

Een student vroeg aan de zenmeester: “Er zijn zoveel dingen te doen in deze wereld. Er zijn zoveel mensen die onze aandacht vragen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alles stabiel blijft? De zenmeester zat in stilte en uiteindelijk antwoordde hij: “Ik heb geleerd om twee dingen heel goed te doen. Ik heb geleerd om te lopen en ik heb geleerd om te zitten. Dat is alles. Dat is genoeg”. 

Zen zit 2

Verklaring

Goed kunnen zitten en lopen. Met aandacht kunnen zitten en lopen is de basis van elke beoefening. Hiermee kunnen we leren ons op ons gemak te voelen in het hier en nu. Het is een vaardigheid waarmee we ons, in welke situatie we ons ook bevinden, hoe druk we ook zijn, op ons gemak kunnen voelen. Ook als de wereld om ons heen turbulent is kunnen we ons veilig voelen, want we zijn thuis. Ook als we overweldigd worden door innerlijke emotionele stormen, hebben we een weg om thuis te komen. 

Annemieke is illustrator en Peter beoefent Zen.

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden