Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Jaartraining 'Aandachtig leven': Mindfulness Intensief

Jaartraining

Blog van Rita Zeelenberg. Zij nam in 2018 deel aan de jaartraining 'Aandachtig Leven in de Wereld' met dharmaleraar Bettina Romhardt

Op de eerste avond van het eerste weekend van de jaartraining, wist ik het even niet meer: waarom wilde ik dit ook alweer? Vier weekenden in retraite met een groep mensen die ik niet kende. Vier kostbare weekenden waarin ik ook wie weet wat voor andere mooie plannen had kunnen maken.

We zaten in de meditatiezaal en na de eerste korte kennismaking kregen we van onze lerares Bettina de tijd om in stilte, ieder voor zich, te reflecteren op de intentie waarmee je gekomen was. Waarom wilde je deel uitmaken van deze ‘sangha voor een jaar’? Met een lege bladzijde van mijn speciaal aangeschafte notitieblok voor me, deed ik mijn ogen dicht en richtte ik mijn aandacht naar binnen.
Na een paar minuten begonnen er gedachten in me op te komen, en verschenen de eerste woorden op papier. Wat ik opschreef, had ik niet zien aankomen. Het ging over dingen die me onbewust dwars zaten, twijfels over hoe sommige zaken in mijn leven momenteel liepen.

Al schrijvend besefte ik dat precies dit de reden was voor mijn komst. Om stil te staan, tijd te nemen om te onderzoeken wat er echt diep van binnen aandacht nodig had. Juist die dingen die je niet zo scherp ziet als je maar doorholt in je drukke dagelijkse leven. Ik zakte wat dieper in het meditatiekussen en voelde: ik zit hier goed.

Prachtige ervaringen

Bijna een jaar later, tijdens het vierde en laatste weekend, nodigde Bettina ons weer uit om te reflecteren. ‘Wat heeft de jaartraining je gebracht?’ Nu kon ik een lange lijst van prachtige ervaringen noteren. De mooie dharmalezingen vol kennis en inzichten, de fijne en soms verrassende meditaties zowel binnen als in de buitenlucht, de frisse kijk op bekende thema’s, de verbondenheid in onze kleine groep, de momenten dat ik werd geraakt door de verhalen van de anderen of door hun lieve aandacht, de brieven van Bettina die we tussen de weekenden door ontvingen, het wekelijkse uitwisselen met een maatje, het lachen, de mooie omgeving, het heerlijke eten ….

jaartraining Loenen 

Practische handvatten

Op de vraag ‘Hoe ga je verder?’ kwam één zin bovendrijven: alles is er. Ik heb alle bronnen ter beschikking die me helpen bij wat ik ook tegenkom. Tijdens alle ups en downs die een mens meemaakt in een jaar, bleek voor mij telkens  een oefening, een meditatie of een stiltemoment een opening te bieden in een situatie die ‘vast zat’, onoplosbaar leek. Of een manier om intenser te genieten van de mooie dingen. Er zijn zoveel praktische handvatten die ik altijd kan gebruiken. Wat een rijkdom! Alles is er. Als je maar even stilstaat om het te zien 😉 Dat moet ik blijven doen, ook zonder mijn sangha voor een jaar.

Interesse?

Interesse in de Jaartraining? Meer info over de 4 weekends in 2020 en aanmelden. Lees meer

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © 2018 Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden