Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Nieuws

Op deze pagina plaatsen we nieuws, oproepen en aankondigingen. Nieuwsartikelen zijn afkomstig van de internationale Plum Village gemeenschap of vanuit Leven in Aandacht in Nederland en Vlaanderen. Stuur je bijdrage aan: webredactie@aandacht.net

Liefdesbrieven aan Moeder Aarde

zaterdag, 22 april 2023

Liefdesbrieven aan Moeder Aarde
Vandaag zaterdag 22 april (EarthDay) lanceren Kees Klomp, Blanche Meijer Beijersbergen van Henegouwen, Li Hoekstra, Phil Veloso en Luuk van de Ven hun Lieve Aarde initiatief. Zij geloven in meer liefde als aanjager van verandering. Door het schrijven van een brief vanuit liefde nodigen ze je uit jouw relatie met de aarde te onderzoeken. Op www.lieveaarde.nl kunnen mensen liefdesbrieven aan de aarde schrijven en delen met andere mensen. Lees meer

Twee retraites in Frankrijk bij Simply Canvas Farm

dinsdag, 18 april 2023

Twee retraites in Frankrijk bij Simply Canvas Farm

Op een steenworp afstand van de Lower Hamlet (Plum Village) in Frankrijk ligt ons plekje Simply Canvas Farm. Op onze plek organiseren we retraites op het gebied van mindfulness, introspectie, dans, permacultuur, maar ook vakanties voor gezinnen met tieners of kinderen. In mei en juni organiseren we twee mooie retraites waarbij de traditie van Thich Nhat Hanh centraal staat.

Lees meer

Lopen in Vrede voor Vrede. Elke zondag in Utrecht

woensdag, 12 april 2023

Lopen in Vrede voor Vrede. Elke zondag in Utrecht

In Utrecht lopen we elke zondagochtend om 10 uur in vrede voor vrede. Thich Nhat Hanh is ons voorgegaan door te lopen tijdens de oorlog in Vietnam. Ook Martin Luther King liep samen met anderen in vrede. Wij zetten dit graag voort in deze tijd waarin we te maken hebben met oorlog en veel onrust in veel gebieden in de wereld. Door samen in stilte te lopen, wakkeren we in onszelf de vrede en vreugde aan. Tegelijk beleven we het ritme van de seizoenen. Door samen in stilte te lopen creëren we een cel in vrede en vreugde dat zijn uitwerking heeft naar alles om ons heen. We sluiten af in aandacht zodat we dit bewustzijn meenemen in waar we gaan en in wie & wat we ontmoeten.

Lees meer

Dialoog over structuur Leven in Aandacht

dinsdag, 11 april 2023

Dialoog over structuur Leven in Aandacht

Op 4 april werd door het bestuur van St. Leven in Aandacht een online overleg georganiseerd om verder te praten over een nieuwe structuur voor de gemeenschap van Leven in Aandacht. Een structuur die alle groepen als één geheel laat functioneren. Eerder waren hierover al diverse online bijeenkomsten en een retraiteweekend in november vorig jaar.

Lees meer

Lid worden van de Orde van Interzijn?

maandag, 10 april 2023

Lid worden van de Orde van Interzijn?

Een nieuwe lente en een nieuw geluid: “wel eens over gedacht Ordelid te worden?” “het kan weer….”

Al meer dan twaalf jaar heeft de Orde van Interzijn (OI) voor Nederland en Vlaanderen een OIAG-traject (OI Aspiranten en kennismakers Groep), waarin sanghaleden die de 14 aandachtsoefeningen willen gaan aannemen begeleiding krijgen, eerst als kennismaker, en dan na -tenminste- een jaar, als aspirant.

Lees meer

Online cursus 'Zen and the Art of Saving the Planet'

dinsdag, 04 april 2023

Online cursus 'Zen and the Art of Saving the Planet'

Op 21 mei start de online cursus 'Zen and the Art of Saving the Planet', ontwikkeld door Plum Village. Het wordt een intensief leertraject. Je moet rekeken op een tijdsinvestering van 5 tot 7 uur per week, waarvan tenminste één live sessie. Ook zijn er online meetings met andere cursisten

Lees meer

Wake Up Monastic Tour en Mindfulness Day

dinsdag, 21 maart 2023

Wake Up Monastic Tour en Mindfulness Day

Een groep van negen monniken en nonnen van Plum Village gaan dit voorjaar op tour en doen ook Nederland aan! Op zaterdag 22 april komen ze hun beoefening delen tijdens een Dag van Aandacht in Utrecht.

The monastics of Plum Village will be on tour this spring and will also visit the Netherlands! On Saturday the 22nd of April they will come to share their practice during a day of mindfulness.

Lees meer

Sangha Songbook on-line

maandag, 20 maart 2023

Sangha Songbook on-line

Al Jaren circuleert het Sangha Songbook in de Nederlandstalige Sangha. Het is een liedjesbundel met hierin een aantal bekende en minder bekende Plum Village liedjes. De liedjes zijn geschreven door onder andere Joseph Emet en Zuster Annabel Laity. Daarnaast staan er veel liedjes in van Eveline Beumkes en Floris Dercksen.

Lees meer

Kloosterlingen doen hun verhaal in nieuwsbrief Plum Village

vrijdag, 17 maart 2023

Kloosterlingen doen hun verhaal in nieuwsbrief Plum Village

Jaarlijks geeft Plum Village een nieuwsbrief uit met persoonlijke verhalen van monniken en nonnen en ook enkele leken beoefenaars. Ze kijken terug op het afgelopen jaar, het jaar waarin Thich Nhat Hanh overleed. De nieuwsbrief bevat ook veel mooie foto's. Ook br. Phap Xa schreef een bijdrage over zijn herinneringen aan Thay. 

Lees meer