Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

31 maart 2022

A cloud never dies, film over Thich Nhat Hanh, vredeactivist

'A Cloud Never Dies' is een nieuwe biografische documentaire over zenmeester Thich Nhat Hanh, ingesproken door acteur Peter Coyote. 'A Cloud Never Dies' combineert originele film- en fotoarchieven en vertelt het verhaal van de bescheiden, jonge Vietnamese monnik en dichter wiens wijsheid en compassie werden gevormd door het lijden in de gruwelijke oorlog in Vietnam.

In het aangezicht van geweld, angst en discriminatie laat Thich Nhat Hanh's moedige pad van geëngageerde actie zien hoe inzicht, gemeenschap en een diepe aspiratie om de wereld te dienen hoop, vrede en een weg vooruit kunnen bieden in moeilijke situaties.

Wat kunnen we doen voor de vrede?

A Cloud Never Dies is niet alleen bedoeld om kijkers te informeren. We hopen dat deze film je ook inspireert om actie te ondernemen, in overeenstemming met Thay's lessen over geëngageerd boeddhisme. Na het zien van deze film en het lezen van de open brief over Oekraïne, vraag je je misschien af: wat kan ik doen om Thay's voortzetting te zijn en een instrument voor vrede te zijn? Hieronder volgen enkele suggesties, samengesteld met hulp van onze leken Dharmaleraren, voor jou om te overwegen als volgende stappen:

Begin een boekbespreking: Vorm met behulp van een van de boeken van Thay over vrede een online of persoonlijke boekbesprekingsgroep om dieper in te gaan op Thay's gebruik van geweldloze actie tijdens de Vietnamoorlog.

Lopen voor vrede: Plan een stille loopmeditatie voor vrede in je dorp of stad. Nodig vóór de wandeling de bel uit en overweeg om een van Thay's gedichten (zoals Call Me by My True Names) of een passage uit een van Thay's boeken voor te lezen. Overweeg na afloop een kring te vormen, de verdienste van de wandeling op te dragen aan alle slachtoffers van oorlog en geweld (ook de daders), en nodig de deelnemers uit om vanuit hun hart te delen wat hen tijdens de wandeling is opgevallen, in henzelf of om hen heen.

Liefdesbrieven schrijven: Thay en zuster Chan Khong schreven vaak 'liefdesbrieven' aan politieke leiders, waarin ze hen als broeders en zusters toespraken, en hen vroegen het pad van vrede te kiezen wanneer ze hun land of staat leiden. Als je deel uitmaakt van een sangha, overweeg dan samen te komen om brieven te schrijven aan je politieke leiders, altijd in gedachten houdend dat liefdevolle vriendelijkheid meer harten (en deuren) opent dan woede en kritiek.

Zet je in voor juiste actie: De Plum Village gemeenschap biedt de 5 en de 14 Aandachtsoefeningen aan om een ethisch en vreedzaam leven te ondersteunen. Het regelmatig reciteren van deze leefregels, alleen of als deel van een sangha, kan voeding en steun bieden als je onderzoekt hoe je het beste kunt spreken en leven in een wereld die worstelt met geweld en wanhoop.

Sluit je aan bij actiegroepen: De leerlingen van Thay hebben de actiegroepen voor vrede, milieu en rassendiscriminatie veel te bieden. Omgekeerd kunnen wij veel leren van andere mensen die zich met deze vraagstukken bezighouden. Zoek naar mogelijkheden om samen te werken in mindfulness als vrienden op het pad!

Deze tekst is afkomstig van website Plum Village dd 6 april 2022. Vertaald door webredactie Leven in Aandacht

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden