Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

17 oktober 2021

Brief van Plum Village, o.a. over gezondheid Thay

Warme groeten van de Plum Village gemeenschap en nieuws over 120 geordineerde monniken en nonnen, Thay's gezondheid en nieuwe manieren om samen te oefenen. De belangrijkste punten op een rij.

Indra's net

Begin oktober zijn 120 kloosterlingen in zes kloosters op drie continenten (US, Europa en Azië) tegelijkertijd - online - geordineerd (gewijd tot monnik of non). Dze ceremonie vindt slechts een keer per twee jaar plaats. Een legendarisch moment voor Thay's mondiale monastieke 'voortzettingslichaam', deze samenkomst in mindfulness en concentratie, waarbij alle kloosters elkaar reflecteerden als de juwelen in Indra's net. Ook het synchroon zingen van Thay's nieuwe Hart Soetra door 200 broeders en zusters in Upper Hamlet samen met de sangha en drums in Deer Park was erg indrukwekkend. De online bijeenkomst gaf Thay en de hele sangha veel spirituele kracht.

Thay's gezondheid

Op dit moment zorgen de zusters Chân Không, Định Nghiêm, Linh Nghiêm en de broeders Pháp Niệm en Pháp Ứng voor Thay in Huế, samen met een team van jonge ondersteuners.
Het laatste jaar is Thay's gezondheid zwakker geworden en de afgelopen maanden rustte hij met gesloten ogen het grootste deel van de dag. Toch is hij ook vaak nog alert, aanwezig en vredig. Bij mooi weer zit Thay op de veranda om van de zon te genieten. Regelmatig komen jonge broeders en zusters samen in de tuin bij Thay's hut, om rond het vuur samen te zitten, te zingen, muziek te maken en te lachen.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

2021 lente Thays bezoek aan Tu Hieu

 Thay's bezoek aan de Từ Hiếu tempel in de lente van 2021

We zijn er voor jullie

Helaas zijn door de Covid-19 pandemie veel kloosters gesloten voor bezoekers. Gelukkig heeft Huế weinig last gehad van de de grote uitbraak die in Ho Chi Minh City plaatsvond. Zuster Chân Không en andere kloosterlingen in Vietnam hebben online sanghaleden ondersteund en ook praktische hulp geboden door de meest behoeftige mensen te voorzien van zuurstof, voedsel en medicijnen.
De gemeenschap van Plum Village blijft toegewijd en met compassie oefenen om een toevluchtsoord te blijven bieden, zowel nu als in de toekomst. Plum Village begint nu met 'Dagen van Aandacht' voor mensen in de buurt en hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen starten met retraites. Tot het zover is, blijft Plum Village online dharmalezingen en meditaties aanbieden.
In het EIAB in Duitsland, Deer Park Monastery in Californië en Blue Cliff Monastery in New York worden al wel meerdaagse retraites voor leken gehouden.

Nieuwe manieren om samen te oefenen

Aan de Regenretraite doen dit jaar ruim 1.500 mensen van over de hele wereld mee. Het thema is 'De edelstenen van de Plum Village traditie'. De retraite duurt nog tot 7 december en je kunt nog aansluiten. Lees meer of meld je aan

Plum Village heeft een podcastserie 'De weg naar buiten is naar binnen' (The Way Out is In) gelanceerd. Elke vrijdag is er een nieuwe aflevering. Lees verder

De Plum Village app wordt inmiddels door 70.000 mensen regelmatig gebruikt. Thay's wens om een 'online klooster' te realiseren dat voor iedereen beschikbaar is, is dus realiteit geworden. 

Een kleine delegatie van Thay's kloosterlingen zal deelnemen aan de bijeenkomst voorafgaand aan de COP26 klimaatconferentie in Schotland en daar Thay's inzichten en mindfulnessoefeningen delen.

Tot slot

De monniken en nonnen van Plum Village bedanken iedereen voor hun aanwezigheid en het samen bewandelen van het pad. Ook dank voor alle ondersteuning en vrijgevigheid voor de kloostergemeenschap zodat Thay's nalatenschap verder uitgedragen kan worden.


De brief van de kloostergemeenschap van Plum Village is nog veel uitgebreider dan we hier weergeven.
Lees de hele brief (in het Engels) op de website van Plum Village

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden