Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

13 mei 2022

De erfenis van Thay; zr True Dedication in Bodhi

Online boeddhistische magazine Bodhi interviewde zuster True Dedecation aan de vooravond van de grote retraite in Beukenhof. Het interview gaat over de erfenis van Thich Nhat Hanh (Thay) en de rol van Plum Village bij acties voor klimaat en vrede.

We publiceren hier enkele opvallende passages uit het interview. Het hele interview is te lezen op Bodhi.

Zr True Dedication: communicatie en dialoog essentieel voor verandering

De leer van Thich Nhat Hanh biedt een nieuwe dimensie aan het cliché dat een beter milieu bij jezelf begint. True Dedication: “Sommige mensen zeggen dat boeddhisten zich meer moeten concentreren op structurele verandering. Maar individueel en collectief bewustzijn zijn nauw met elkaar verbonden, ze inter-zijn . Onze relatie met onszelf bepaalt hoe we met de mensen om ons heen communiceren. Daarom besteden we in 'Met zen de planeet redden' ook veel aandacht aan communicatie en dialoog: die zijn essentieel voor het tot stand brengen van verandering op systemisch niveau.

loopmeditatie 5 mei 2

Loopmeditatie 5 mei Amsterdam

De kloosters in de traditie van Thich Nhat Hanh vormen ook een toevluchtsoord voor mensen die zich dagelijks inzetten voor het welzijn van anderen: “Deze zomer organiseren we – achter gesloten deuren – dialogen voor mensen uit de klimaatbeweging met uiteenlopende meningen en achtergronden. Wij zorgen als het ware voor de mensen die samenwerken om de noodzakelijke verandering tot stand te brengen. Klimaatactivisten komen op eigen initiatief naar ons toe en vragen ons om steun. Ook medewerkers van het Rode Kruis in Oekraïne hebben ons gevraagd hen bij te staan. Wij helpen de helpers. Ons werk bevindt zich niet aan de frontlijn. Wij creëren juist een omgeving waar mensen die zich daar inzetten kunnen herstellen, met een ondersteunende gemeenschap om zich heen.”

True Dedication:
“Voor velen is het moeilijk voor te stellen dat het pad van een non inspirerend is, maar toch is dát wat ik hoop te delen. Onze monastieke code is hedendaags en stelt ons in staat om door intensieve training een manier van zijn te ontwikkelen die in contact staat met onze diepste waarden. We cultiveren keuzevrijheid in hoe we reageren op situaties en hoe we onze tijd indelen. Je krijgt zoveel meer opties als je niet langer slechts reageert op wat er gebeurt.”

Lees het hele interview verder op Bodhi

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden