Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

De Happy Farmers van Plum Village

De Happy Farmers van Plum Village

De film 'Happy Farmers' van Barbora Kinkalová is een documentaire van 34 minuten over de Happy Farm van Plum Village en over de mensen die er leven en werken. Koen van Steekelenburg, te gast bij de Happy Farm, heeft deze zomer de Nederlandse ondertitels geschreven voor deze film. Sinds kort is de film mét ondertitels beschikbaar op het streamingsplatform Dafilms. Dit platform heeft als missie het versterken van de diversiteit en kwaliteit van creatieve documentaires.

Happy Farm

Happy Farm is de biologische tuinderij van Plum Village. Hij werd jaren geleden opgezet door een aantal leken beoefenaars. Zij begonnen met het verbouwen van groentes op de onvruchtbare, harde kleigrond. Dankzij het liefdevolle werk (en de compost) van de boeren werd deze grond ieder jaar vruchtbaarder.
De film gaat over het verbouwen van groenten, landbouw, mindfulness, gemeenschap en heling. Het laat zien dat het mogelijk is om aanwezig zijn in het hier en nu, in verbinding te zijn met Moeder Aarde en dit te combineren met werk op een boerderij en werk in het algemeen. Het leven op de boerderij en de zorg voor de planten dient als metafoor voor de zorg voor iemands persoonlijke lichamelijke en geestelijke gezondheid en voor de zorg voor de hele gemeenschap.
 
Ik denk dat God ons iets probeert te zeggen door de manier waarop het zonlicht door het groen van de bladeren komt.
Hij probeert ons iets te zeggen, alsof hij ons op de schouders tikt en zegt: “He, kijk daar, dit is je thuis".
-Scott Morris, happy farmer-

Beginnersmind

De filmmaakster, Barbora Kinkalová, raakte in Plum Village tijdens de zomerretraite van 2016 geïnspireerd door een krachtige toespraak van Christiana Figueres, die later de klimaatbesprekingen in Parijs leidde. Deze stelde dat iedereen, binnen zijn of haar mogelijkheden, iets kan doen aan klimaatverandering. Barbora was al een paar keer eerder op de Happy Farm geweest en had het gevoel dat de Happy Farm een film nodig had. De filmmaakster had eerder gewerkt als productiemanager, maar had nooit eerder geregisseerd. Dat weerhield haar niet om de uitdaging op te pakken en deze documentaire te gaan maken.
 
Ik heb verschillende dingen gedaan in Plum Village
en daar veel van geleerd. 
Vroeger was ik bang om nieuwe dingen te doen. 
Nu wil ik juist nieuwe dingen doen, zelfs als die een beetje eng zijn.
Een onderdeel daarvan is dan ik mijzelf kan vergeven
als ik fouten maak.
-Scott Morris, happy farmer-
 
Het resultaat is een prachtige, kleine documentaire waarin de farmers laten zien hoe het is om boer te zijn, maar ook beoefenaar.

Bekijk de film

Na het aanmaken van inloggegevens is de film gratis te zien, klik hier om naar de website van Dafilms te gaan. Als je de Nederlandse ondertiteling wilt aanzetten klik je op ‘cc’ in een felgroen vierkantje onder in het beeld (staat voor closed caption, verborgen ondertitels) en kies je 'nl'.

Veel plezier met het kijken... en met beoefenen.
Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden