Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

De revolutionaire vrouwengeschiedenis van Plum Village

De revolutionaire vrouwengeschiedenis van Plum Village

Om de maand van de vrouwengeschiedenis te vieren, willen we  graag wat met jullie delen over de vrouwengeschiedenis van onze internationale Plum Village gemeenschap. [The Raft, nieuwsbrief Plum Village, maart 2021].

My secret is to start right away doing whatever little work I can do.
I try to give joy to one person in the morning,
and remove the suffering of one person in the afternoon."
- Sister Chan Khong

Zuster Chan Khong, Thich Nhat Hanh, en vele andere monniken en nonnen van de wereldwijde Plum Village traditie hebben vele revolutionaire veranderingen voor nonnen in de Plum Village kloosters doorgevoerd, waardoor zij een gelijke status, stem en invloed hebben gekregen als de monniken.Deze veranderingen zijn onder andere:
  • Terwijl in veel boeddhistische gemeenschappen nonnen niet volledig kunnen worden gewijd, worden bij de Plum Village gemeenschap nonnen gewijd op hetzelfde niveau als hun monastieke broeders.
  • Alle verantwoordelijkheden worden gedeeld door de Plum Village monniken en nonnen, zowel binnen als buiten de kloosters. Monniken en nonnen zijn in gelijke mate verantwoordelijk voor onderwijs, planning, koken, schoonmaken, financiën, etc.
  • Bij de besluitvorming in de kloosters worden de standpunten van de nonnen en monniken gelijkwaardig gewaardeerd via een democratische Sanghakarman-procedure.
  • In traditionele boeddhistische gemeenschappen bevindt de oudste non zich achter de jongste monnik bij zit- en loopmeditatie, bij ceremonies en processies. In de kloosters van Plum Village zitten, lopen en raken nonnen en monniken zij aan zij de aarde aan (prostreren).
  • In traditionele boeddhistische gemeenschappen hielden alleen monniken dharmalezingen, en richtten zij zich daarbij zelden tot nonnen of vrouwen. In de Plum Village kloosters geven nonnen en monniken afwisselend dharmalezingen, en alle lezingen zijn gericht aan de hele gemeenschap. Wanneer monniken en nonnen nog niet genoeg ervaring hebben om alleen les te geven, geven zij les in groepen met evenveel nonnen en monniken.

eerste drie nonnen gewijdDe eerste drie discipelen die door Thay gewijd werden, zijn nonnen: Zuster Chan Khong, Zuster Chan Duc en Zuster Chan Vị. Vandaag de dag is meer dan de helft van alle internationale Plum Village monastieke beoefenaars vrouw.

Verder lezen over dit onderwerp? Ga naar de website van Thich Nhat Hanh Foundation

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden