Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

24 november 2020

Dharma Nectar, film over bijen en boeddhisme. 6 dec. op TV

Op zondag 6 december werd in de 'Boeddhistische Blik' de film Dharma Nectar van Madelon Hooykaas uitgezonden op de Nederlandse televisie. Deze film gaat over de bijenhouder Hung, die zowel in Nederland als in Vietnam jongeren leert over bijen, ecologie en boeddhisme. 

Je kunt de film terugzien op NPO-start 

De film Dharma Nectar heeft als hoofdpersoon de Nederlandse imker Hung Nguyen, die in Vietnam is geboren. Hij groeide op in Saigon en besloot als zeventienjarige te vluchten omdat hij niet in het leger van het socialistische Vietnam wilde dienen. Hij vertrok in een klein bootje, dobberde met 66 bootvluchtelingen rond op zee. De motor had het begeven en na één dag hadden zij geen water meer. Op de derde dag heeft een Nederlands containerschip de vluchtelingen opgepikt. Zo is Hung Nguyen in 1980 in Nederland terecht gekomen.

Van huis uit was hij rooms katholiek, maar hij is hier in Nederland in contact gekomen met het boeddhisme via de Vietnamese zen monnik en vredeactivist Thich Nhat Hanh.
Hung specialiseerde zich in ICT, maar zijn hart ligt bij de natuur. Hij volgde op latere leeftijd diverse imkercursussen en geeft nu les in imkeren aan jongeren in het Wilhelminapark in Rijswijk. Door de verkoop van de honing 'Dharma Nectar' die hij daar oogst, financiert hij sociale projecten in Vietnam om zo iets terug te kunnen doen voor zijn geboorteland.

In 2016 heeft Hung een imkerproject in Pleiku, Vietnam opgezet, waar hij weeskinderen en dagarbeiders onderwijst in het houden van bijen en het oogsten van honing. Niet alleen om de honing te kunnen verkopen, maar ook om de natuur van centraal Vietnam te beschermen door de ecologische balans veilig te stellen via de bestuivingen van de bijen.

Tijdens deze reis bezoeken wij ook de Tu Hieu Tempel in Hue, waar Thich Nhat Hanh als jonge monnik werd ingewijd en waar hij nu weer verblijft na zijn zware hersenbloeding in 2014. Daar filmden we ook Sister Chan Khong, de senior Dharma lerares en de rechterhand van Thich Nhat Hanh, in gesprek met Hung over het ecologisch bijenhouden en hoe alles met elkaar onderling is verbonden in deze wereld. Want zoals Einstein al voorspelde: "Als de bijen uitsterven, dan moet de mensheid zich zorgen gaan maken."

De Stichting Leven in Aandacht heeft aan de productie van de film een kleine financiele bijdrage geleverd.

DHARMA NECTAR
Bijen en boeddhisme in Vietnam
Uitzending op zondag 6 december, 15.00 uur NPO2
bij de 
Boeddhistische Blik.
Een film van Madelon Hooykaas
2020, 30 minuten

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden