Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

Een kijkje in de keuken van Deer Park: “Minh Dung’s Mud”.

Een kijkje in de keuken van Deer Park: “Minh Dung’s Mud”.
Door: Peter van Leeuwen

Iedereen die wel eens op retraite is geweest in één de centra van Plum Village weet dat het daar lekker eten is. Wat is toch het geheim van de chef? Brother Generosity en Brother Embrace nemen ons mee in de keuken van Deer Park Monastery waar Minh Dung (Brother Embrace) ons laat in een filmpje zien hoe hij van restjes van de vorige dag een heerlijke spread maakt voor op het zelfgebakken zongedroogde tomatenbrood. Met gevoel voor ironie Minh Dung’s Mud genaamd: “No Mud, No Lotus”. In de tekst staan de ingredienten en instructies nog eens vermeld. Binnen 20 minuten tovert hij een prachtig gerecht op tafel.

Deer Park Monastery

Deer Park Monastery is een 400 hectare groot boeddhistisch klooster in Escondido, Californië. Het werd opgericht in juli 2000 door monastieke en leken beoefenaars van de Plum Village Traditie. Natuurlijk heeft de Corona crisis ook daar zijn impact. Retraites gaan niet door en de rol die de kloosterlingen willen vervullen in de lekengemeenschap is onder druk te staan. De laatste maanden hebben we vervolgens een rijk aanbod aan mogelijkheden mogen ontvangen waarmee in contact konden blijven met de kloostergemeenschap en om virtueel de beoefening in gemeenschap voort te zetten. Opnieuw: “No Mud, No Lotus”. Het onderstaande YouTube filmpje waarin Minh Dung ons voordoet hoe je de spread maakt, is hiervan een voorbeeld.

De ingrediënten

De ingrediënten die we gebruiken zijn: linzen, quinoa, ui, knoflook, gemengde sla, rode paprika, selderij, wortels, bloemkool, broccoli, walnoten, amandelen, pompoenzaden, zonnebloemzaden, gemalen lijnzaad, chiazaden, miso (gefermenteerde sojabonen), bouillonpasta, olijfolie, sojasaus, zout, zwarte peper, oregano, chilipoeder en geelwortel. En…. liefde en aandacht.

De noten en zaden rooster je 10 minuten op 350 graden. Voor het verwerken laat je ze eerst even afkoelen, zodat ze lekker knapperig worden en optimaal voor smaak en structuur in het gerecht zorgen. De ui en de knoflook overheersen snel, dus pas op, wees spaarzaam met ui en knoflook! De geelwortel mag ruimhartig gebruikt worden. Dat geeft zo’n prachtige okergele kleur aan het gerecht. Samen met de roodtinten van het tomatenbrood wordt je lunch een feest voor het oog. Het oriëntaalse geel gecombineerd met het terracotta van de mediterrane, yummie!

Dit zijn de ingrediënten die Minh Dung gebruikt, maar als er in jouw koelkast wat anders te vinden is, is dat zeker zo lekker. In de commentaren bij het YouTube filmpje wordt de suggestie gedaan om appelazijn toe te voegen en ik ben geneigd het daarmee eens te zijn. Een beetje appelazijn lijkt mij het gerecht, net dat beetje pit te geven wat het nodig heeft.

Hoe maken we Mud?

De ingrediënten verwerken we in een keukenmachine. Hierbij is het een uitdaging er niet direct een gladde pasta van te maken. Naast de smaak is ook de structuur en het mondgevoel van het gerecht van groot belang. Er valt zo veel te ontdekken in het eten van een zongedroogde tomaten broodje met Minh Dung’s Mud.

De keuken machine gebruiken we in drie rondes. De eerste keer verwerken we de quinoa, linzen, ui, knoflook, een deel van de paprika, bouillonpasta, sojasaus, olijfolie, oregano, chilipoeder geelwortel, peper en miso. Hierbij zetten we de keuken machine maar kort aan. Nogmaals we willen er geen gladde pasta van maken.

In de tweede ronde voegen we de selderij, komkommer, broccoli, bloemkool paprika en zaden en noten toe. In deze ronde kunnen we zout toevoegen om het gerecht verder op smaak te maken.

In de derde en laatste ronde voegen we de gemengde sla toe. Elke ander ingrediënt dat we nu nog willen toevoegen kunnen we beter met de hand doen. Anders lopen we een te groot risico om de structuur te verliezen en hiermee het interessante mondgevoel kwijt te raken.

Veel plezier in de keuken en mijn suggestie is om op 15:04 u even te pauzeren voor een "Smile you are alive" moment en drie keer te ademen. Het is de moeite waard. Bon appetit!

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden