Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

16 november 2020

Uit De Klankschaal: Wandelen met de online sangha

Een mooi verhaal van Margriet Naber in het nieuwe nummer van De Klankschaal, het magazine van Stichting Leven in Aandacht.

"Omdat de meeste sangha’s door de coronacrisis niet bij elkaar konden komen, heeft Stichting Leven in Aandacht een online sangha gevormd. Iedere vrijdagavond vanaf april kwam deze bij elkaar via Zoom. "                                                                    '

Wandeling

"De bijeenkomsten werden door een paar mensen geleid: iemand zong de Plum Village-liedjes en iemand leidde een meditatie. Thuis kon je daaraan meedoen. Je kon aan het eind nog langer blijven om mee te doen met dharmadelen. Zo kon je in een klein uurtje weer bijtanken, inspiratie opdoen en samenzijn ervaren.
Het was echter jammer dat we elkaar alleen maar via de computer zagen. Daarom hebben we op 25 juli het seizoen afgesloten met een echte, meditatieve wandeltocht in de natuur.

Kleppers

We spraken af op station Holten in Twente. Negentien mensen kwamen aangelopen en om kwart over elf gingen we wandelen. Hans en Tjitske Roovers uit Hoogeveen hadden een mooie route voorbereid over de Sallandse Heuvelrug. De route van veertien kilometer ging door bos, over heuvels en over hei die al bijna in bloei stond. We vormden een lange rij. Vooraan liep Hans en achteraan liep Albertine Smit. Ze hadden een mooi systeem bedacht om met behulp van twee houten stokjes (Japanse ‘zenkleppers’) natuurvriendelijke signalen te kunnen doorgeven om langzaam te lopen (‘kinhin’) of in gewoon tempo te lopen, bijvoorbeeld als de afstand tussen vooraan en achteraan te groot was geworden en vooraan even moest inhouden.
We wandelden in stilte en hielden een paar pauzes om wat uit te rusten, te eten en te drinken. Kort voor het einde kwamen we langs de Canadese begraafplaats van Holten die schitterend op een heuvel is gelegen. Daar hebben we ons in twee groepen verdeeld en zijn we op een mooi plekje gaan zitten om met elkaar te delen over hoe we de dag hadden gevonden, hoe we eraan toe waren of wat ons verder van het hart moest, in de liefdevolle ‘omarming’ van de groep (coronavrij!).

Kou, wind, motregen...

Hoewel het weer echt Hollands was met kou, wind en motregen was het een mooie wandeling en een fijne dag. De rustige nabijheid van de anderen gaf je de kans om je aandachtig bewust te zijn van je voetstappen, je lichaam en je wezen.
‘Moe maar voldaan’ kwamen we rond half vijf weer aan op het station en ging ieder zijns of haars weegs. Sommigen hebben nog onder het genot van wat lekkers hun ervaringen gedeeld op het terras van het stationscafé.

De online sangha is inmiddels gestart met het nieuwe seizoen. Meer informatie is te vinden op:
https://www.aandacht.net/meditatiegroepen/leven-in-aandacht-samen-online-mediteren". 

De Klankschaal lezen?

Meer lezen in de nieuwe Klankschaal? Ga dan naar deze pagina of meld je aan als abonnee (door donateur te worden).