Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

22 augustus 2022

How to be Happy as a River, zr Dinh Nghiem over de betekenis van sangha

Heb je ooit het gevoel gehad echt deel te zijn van een groep met een gezamenlijke aspiratie en levenswijze? Voelde je je veilig genoeg om jezelf aan die groep toe te vertrouwen en samen in dezelfde richting te stromen? Hoe kunnen we "Gaan als een rivier" op een manier die geluk brengt en onze droom om te dienen helpt realiseren?

Deze lezing in onze 40 Years of Plum Village Retreat, "Now We Have a Path, We Have Nothing More to Fear”, werd gehouden door seniorzuster Định Nghiêm, die meer dan zes jaar aan de zijde van onze leraar Thay (zenmeester Thich Nhat Hanh) heeft doorgebracht na zijn beroertes in 2014. Teruggekeerd naar Plum Village na een afwezigheid van enkele jaren, vertolkt Sr Định Nghiêm in dit intieme delen een diepe warmte en begrip voor Thay en de gemeenschap . Wij hopen dat je in staat zult zijn om jezelf de tijd en ruimte te geven om met ons ten volle te genieten van deze lezing.

Zr. Định Nghiêm vertelt ons dat een druppel water kan verdampen of zijn weg kan verliezen, maar als die druppel water deel kan worden van de rivier, zal hij de oceaan bereiken. De rivier van sangha, gemeenschap die de weg van geweldloosheid en mededogen beoefent, stroomt al heel lang. We kunnen vrezen dat we door ons te harmoniseren met, door één te worden met de rivier, onze individualiteit en schoonheid zullen verliezen. Maar als we kijken naar de sangha om ons heen en nadenken over onze ervaring in de sangha, kunnen we zien dat de sangha ons goede zaad water geeft en helpt het beste in ieder van ons naar boven te halen; dat we samen veel sterker zijn, beter in staat om genezing en vreugde te vinden, het lijden om ons heen te verlichten en de wereld van dienst te zijn.

Met zachtheid, vaardigheid en warmte vertelt Zr. Định Nghiêm ons het verhaal van onze eigen sangha rivier zoals die zich heeft verbreed en verdiept, vanaf Thay's jeugd, door de smeltkroes van oorlog en gewelddadig verzet, tot op de dag van vandaag. We luisteren naar een prachtige opname van een broeder die Thay's gedicht "Recommendation" zingt. Thay schreef dit gedicht als jonge monnik in 1965 om leiding te geven aan de vele studenten die zijn werk in Vietnam voortzetten, kort voordat hij vernam dat hij uit zijn geboorteland was verbannen (Inleiding tot het lied: 31:11, begin van het zingen: 32:57).

Zr Định Nghiêm deelt over de essentie van de Plum Village beoefening, Thay's grote vreugde bij het ontdekken van juwelen als de "Soetra over de Volledig Bewuste Ademhaling", en hoe gelukkig te leven in de sangha, "als een rivier". Ze sluit af door ons te herinneren aan alle gunstige omstandigheden die we hebben geërfd na zoveel strijd, en door hetzelfde diep ontroerende lied te zingen dat ze minder dan vijf maanden geleden zong tijdens Thay's herdenkingsdienst in de buurt van Hue, Vietnam: "Chanson du Bonheur" (Inleiding: 1:23:45, Lied: 1:25:19).

Tekst door webteam Leven in Aandacht overgenomen en vertaald vanaf het YouTube kanaal van Plum Village