Skip to main content

Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

13 februari 2023

Sangha Meppel zingt lied 'Mijn eiland' op eigen wijze

Koen van Steekelenburg en Michèl Laagewaard nodigen in elk nummer van De Klankschaal een andere sangha uit een lied te delen en ook te vertellen over hun sangha. Zo leren we elkaar op een andere manier kennen. En we kunnen vanuit sangha’s door heel het land nog meer met elkaar genieten van muziek . 

Deze keer deelt sangha Meppel Het Labyrint het lied ‘Mijn eiland’. Lees (en luister) hier verder 

Over Sangha Meppel 'Het Labyrinth'

Sangha Meppel het Labyrint bestaat sinds 2006 en bestaat vaak uit tussen de twintig en dertig leden. Met onze sangha komen we wekelijks bij elkaar op de donderdagen op locatie: twee meditatieavonden, een miniplus (kortere variant van een uur) en een verdiepingsavond. Op dinsdagavonden is er online sangha. Ook is er een verdiepingsgroep rondom ‘ouder zijn’ en organiseren we een paar keer per jaar een Dag van aandacht samen met een andere sangha. Dit jaar wisselen we tijdens de verdiepingsavonden uit rondom het boek van Thay ‘Met zen de planeet redden’. Thuisbasis van onze sangha is de duurzame zendo die we voor 50% zelf gebouwd hebben aan de Oosterboerweg in Meppel. Daar is ook onze (mini-)woongroep en een biologische tuin. Tot voor kort bestond de woongroep uit twee kavels, inmiddels een en zoals het er nu uit ziet stopt de woongroep in 2026.

Zomer 2022 kozen we tijdens onze ontmoetingsbijeenkomst, deze is eens per kwartaal, met elkaar als sanghagenoten een naam die bij onze sangha resoneert. De sangha heette voorheen Sangha Meppel en omgeving, maar sinds kort voegden we daaraan Het Labyrint toe. Deze naam verwijst naar dat we op weg zijn en niet kunnen verdwalen net als in een labyrint. Dit sluit ook aan bij het thema van de retraite ter ere van 40 jaar Plum Village: ‘Now we have a path, we have nothing more to fear.’. Op de deur van de zendo hing al langere tijd een afbeelding van een labyrint.

Koen sprak met Joan Beekman over de rol van muziek in de sangha

Wat betekent het zingen voor de sangha?

In onze sangha leeft het zingen niet erg. Ik denk dat driekwart van de leden de liedjes niet kennen. Dat is heel jammer. Ik ben juist dol op zingen. Hoe vaker je de liedjes zingt hoe mooier ze worden. En de teksten zijn natuurlijk ook belangrijk. Die kunnen je ook echt wel wat geven.

Jullie kozen voor het lied ‘The Island of the Self’ en zijn het aan het vertalen. Hoe is dit zo gekomen?

Er was een Nederlandse vertaling, maar het lukte mij niet om die goed te zingen. Het ritme en de woorden pasten niet helemaal voor mijn gevoel. Daarom hebben we geprobeerd om het beter te maken, om het makkelijker te laten zingen. Het is een lievelingslied van zowel Michèl als van mij. Het is mijn lievelingslied vanwege de melodie en het ritme, vooral als je het zingt in het Engels.

Sangha Meppel Het Labyrint heeft een website: https://sanghameppel.wordpress.com/

Op de website van Leven in Aandacht vind je een audio-opname van hoe we het lied in het Nederlands zingen plus onze favoriete video van de Engelse variant op z’n ‘Caribisch’. Lees (en luister) hier verder