Mindfulness
in de traditie van Thich Nhat Hanh

07 februari 2022

Met zen de planeet redden

Op 8 februari verscheen bij uitgever Ten Have de Nederlandse vertaling van het boek 'Zen and the Art of saving the Planet'. Een boek dat geschreven is met teksten van Thich Nhat Hanh, voorzien van notities van zuster True Dedication, een jonge non van Plum Village. Zuster Chan Khong, de levenslange metgezel van Thich Nhat Hanh, schreef het nawoord 'Jij bent de toekomst'.

met zen de planeet reddenHet boek 'Met zen de planeet redden' biedt uitkomst voor iedereen die zich machteloos voelt tegenover de grote problemen van deze tijd, zoals klimaatverandering, ongelijkheid, racisme en de pandemie. Al kunnen we die wereldproblemen niet een-twee-drie oplossen, we kunnen wel onze geest veranderen - en dat maakt het verschil. Mindfulness verandert de manier waarop we naar de wereld kijken, en daardoor ook ons handelen, onze omgang met onze naasten, en onze reactie op de grote uitdagingen in de wereld.

Het boek staat vol met voorbeelden van engagement, inspirerende boeddhistische verhalen en toegankelijke dagelijkse meditaties. Een spirituele gids die de weg opent naar verandering.

Thich Nhat Hanh is wereldberoemd als zenmeester, dichter, schrijver, geleerde en activist. Hij overleed dit jaar op 22 januari op 95-jarige leeftijd in Vietnam. Hij stichtte de internationale Plum Village gemeenschap voor geengageerd boeddhisme met 11 kloosters verspreid over de wereld en honderden monniken en nonnen. Hij is de auteur van vele bestsellers zoals het 'Wonder van Mindfulness' en 'De Kunst van het Leven'. Met zijn boeken, retraites en lezingen overal op de wereld werd hij een van de belangrijkste boeddhistische leraren van onze tijd. Zijn lessen zijn zowel diep gegrond in oude (boeddhistische) wijsheid als toegankelijk voor iedereen.

Zuster Chan Khong scheef een nawoord in het boek. Zij is de oudste kloosterlinge van de Plum Village gemeenschap en langdurig de naaste gezel van Thich Nhat Hanh geweest. Zij is een leidende kracht bij de humanitaire acties van Plum Village voor Vietnam.

Zuster True Dedication voorzag het boek van persoonlijke notities. Voordat ze non werd was ze journalist in het Verenigd Koninkrijk. Ze behoort tot de jongere generatie kloosterlingen. Door Thich Nhat Hanh zelf werd zij gewijd tot dharmaleraar. Zij is sterk betrokken bij jongeren en bij de klimaatbeweging.

Recensies van het boek kunt u hier in het Nederlands en hier in het Engels lezen. U kunt het boek bestellen via boeken@aandacht.netDe opbrengst gaat naar de goede doelen van stichting Leven in Aandacht.

Ten Have | Nederlands | Paperback | februari 2022 | 336 pagina's. Oorspronkelijke titel 'Zen and the Art of Saving the Planet' | Harper Collins | New York 2021

Logo Leven in Aandacht

Nieuwsbrief Aanmelding

Copyright © Leven in Aandacht. Alle rechten voorbehouden